Rīgā skatāmi «flâneur» rezidences fotogrāfu darbi par Rīgu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

25. maijā, trešdien, plkst. 18.30 K.K. fon Stricka villā notiks Flâneur Rīgas fotogrāfijas rezidences rezultātu prezentācija, kurā būs redzami mākslinieku Aleksa F. Veba un Jonasa Feiges Rīgā šajā pavasarī tapušie darbi. Fotogrāfijas būs apskatāmas vienreizējā instalācijā, kas tapusi sadarbībā ar radošo kolektīvu Orbīta. Prezentācija ir Rīgas Fotomēneša 2016 notikums.

Flâneur fotogrāfijas rezidencei izvēlētie mākslinieki Alekss F. Vebs (Alex F. Webb) un Jonass Feige (Jonas Feige) mēnesi pavadījuši Rīgā, veidojot autorprojektus par urbānā klaiņotāja (flâneur) tēmu. Rezidence ir daļa no starptautiska projekta, kurā fotogrāfi visapkārt Eiropai dodas apmaiņā, lai iejustos pilsētas klaiņotāja lomā, veicinot mākslinieku darbību pilsētas vidē un aicinot attīstīt svaigu skatījumu uz Eiropas pilsētām, to ģeogrāfiskajām un sociālajām ainavām. Noslēdzot mēnesi garo rezidenci, abi autori prezentēs šeit tapušos darbus vienreizējā instalācijā K. K. fon Stricka villā, ko mākslinieki veidojuši sadarbībā ar Rīgas radošo kolektīvu Orbīta.

Orbīta komentē šo kopdarbu kā unikālu kopējās prāta vētras pieredzi iepriekš savstarpēji nepazīstamu mākslinieku kompānijā : «Instalācija veidota, domājot par flâneur jēdziena būtību - klaiņotāja pastaiga ir bezmērķīga, tā ir tīra skatīšanās, apkārtējās telpas momentuzņēmums. Kā aizbēgt no momenta fiksēšanas fotogrāfijā atpakaļ pie paša momenta? Kā iziet no interpretācijas apļa atpakaļ pie tīras vīzijas? Kā atgriezties no attēlu pārsātinātības pie realitātes - no fiksācijas pie apceres?»

Alekss F. Vebs (Alex F. Webb)
Alekss F. Vebs (Alex F. Webb) Foto: publicitātes

Aleksu F. Vebu interesē ainava un tās izmantojums stāstījuma veidošanā. 2015. gada septembrī viņš neatkarīgi izdeva apbalvoto grāmatu Blind Landing Experimental Unit (BLEU), kas interpretē populāru konspirācijas teoriju par NLO nolaišanos Safolkas novadā Lielbritānijā. No 2009. līdz 2014. gadam Alekss bija viens no izdevniecības Fourteen-Nineteen dibinātājiem un vadītājiem. www.alexfwebb.com

Jonass Feige fotogrāfijā mēģina atklāt un izzināt to, ko iespējams notvert tikai ar objektīva palīdzību un kas citādāk paslīdētu garām. Šo attēlu mērķis ir likt skatītājam apzināties veidu, kādā uztveram fotogrāfiju. Jonass studējis fotogrāfiju Ostkreuz fotogrāfijas skolā Berlīnē. 2015. gadā ar sēriju Nacht auf der Sonne ieguva Conscientious Portfolio balvu. www.jonasfeige.de

Orbīta ir radošs kolektīvs, kurā darbojas krievu dzejnieki un vizuālie mākslinieki. Kolektīva darbi veltīti dialogam starp dažādiem medijiem – mūziku, video, fotogrāfiju, u.c. Kopš 1999. gada kolektīvs ir publicējis vairākas dzejas un fotogrāfijas grāmatas, kā arī piedalījies izstādēs vietējā un starptautiskā mērogā. www.orbita.lv

Pasākums notiek jaunajā Rīgas kultūras telpā K. K. fon Stricka villā, ieeja – bez maksas. Prezentācijas vakars būs vienīgā iespēja redzēt Feiges un Veba Rīgā tapušos darbus.

Notikumu organizē biedrība ISSP, kas jau desmit gadus nodarbojas ar laikmetīgās fotogrāfijas izglītību Latvijā un starptautiski. Rezidence notiek starptautiskā projekta Flâneur - New Urban Narratives ietvaros. Flâneur rezidences prezentācija ir iekļauta Rīgas Fotomēneša 2016 programmā. Notikumu atbalsta programma ES programma Radošā Eiropa un Kultūras ministrija.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu