Ekspozīcijas «Grāmata Latvijā» priekšplānā – grāmata kā zvaigzne

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Toms Taukulis

Maijā turpinām iepazīstināt ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) topošās pastāvīgās ekspozīcijas «Grāmata Latvijā» dizaina autoriem – grafikas dizaina studiju «Associates, Partners et Sons». Studija specializējas vizuālās identitātes un izstāžu vizuālās komunikācijas izstrādē un abas šīs kompetences pielieto, strādājot pie LNB pastāvīgās ekspozīcijas.

«Grāmatai Latvijā» ir izveidota sava, LNB koptēlā integrēta vizuālā identitāte. Ar rūpību tiek domāts par grāmatu kā ekspozīcijas galveno «varoni». Tomēr izstādē netrūks arī analogu un digitālu spēļu, suģestējošu skaņu celiņu, zinātnisku un vēsturisku video. Īpašs ir bijis uzdevums vizualizēt netaustāmo: bojāgājušas grāmatas, grāmatu ražošanas «sprādzienu» 19. gadsimtā un fantāzijas pasaules, kurās ieved grāmatas.

«Associates, Partners et Sons» dibinātājs un radošais direktors Edgars Zvirgzdiņš par ekspozīcijas logotipu un burtveidolu: «Logotipu veidojām, balstoties idejā, ka laba grāmata paplašina mūsu zināšanu un sapratnes horizontus. Grāmata mūsu stāstā kļūst par zvaigzni. Tās lapas – par zināšanu stariem. Vāka sabiezinātās līnijas nodala grāmatas saturu no ārējās pasaules. Tās gan aizsargā un ierobežo telpas ietekmes, gan iesāk un noslēdz grāmatu, norādot uz tās pabeigtību. Ekspozīcijas identitātei izvēlētais burtveidols ir racionāls – tāpat kā grāmatas formāts. Burtveidola rūpīgi izstrādātās detaļas padara to viegli lasāmu, tajā pašā laikā neitrālu pret saturu.»

Galvenos darba izaicinājumus atklāj «Associates, Partners et Sons» biznesa direktors Mārtiņš Rungainis: «Mūsuprāt, viens no lielākajiem izaicinājumiem bija izveidot tādu ekspozīcijas noformējumu, kas nenovirzītu apmeklētāju uzmanību no eksponātiem – grāmatām, bet tai pašā laikā ļautu viegli uztvert informāciju un orientēties ekspozīcijas telpā. Izaicinājums bija arī mūsdienu tehnoloģiju integrācija ekspozīcijā, lai padarītu to interesantāku jaunajai paaudzei.»

Grafikas dizainere Una Bergmane: «Tā kā šī izstāde būs aplūkojama vismaz piecus gadus, tad svarīgi bija domāt arī par ilglaicīgumu izstādes grafiskajā noformējumā. Nepakļauties īslaicīgām tendencēm, bet saglabāt vienotu stilu, kas arī pēc pieciem gadiem varētu izskatīties aktuāli. Ļoti vēlos redzēt un piedzīvot visas interaktīvās lietas, kas solās būt īpaši atraktīvas.»

LNB pastāvīgā ekspozīcija «Grāmata Latvijā» tiks atklāta šī gada 29. augustā – bibliotēkas 97. gadadienā. Ekspozīcija būs 21. gadsimta un bibliotēkas jaunā veidola iedvesmots stāsts par Latvijas grāmatniecības vēsturi pasaules kontekstā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu