Poļa personālizstāde kļuvusi par apmeklētāko LNMM izstādi

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Miervalža Poļa personālizstāde «Ilūzija kā īstenība», kas no 4.maija līdz 24.jūlijam bija skatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenajā ēkā, kļuvusi par apmeklētāko izstādi LNMM pēdējo 25 gadu laikā, informēja LNMM Preses centra vadītāja Nataļja Sujunšalijeva.

Poļa personālizstāde kopumā piesaistīja 85 601 skatītāja uzmanību. Šī izstāde pārspējusi līdzšinējo rekordu - gleznotājas Maijas Tabakas darbu skati, kas muzejā notika 1992.gadā un kuru apmeklēja 70 112 cilvēku.

LNMM direktore Māra Lāce akcentēja, ka muzejs ir gandarīts par šo izstādi, jo jau ilgstoši muzeja darbinieku prātus nodarbināja iecere to sarīkot.

«Tādēļ tika izmantotas tās tehniskās un finansiālās iespējas, ko pavēra muzeja ēkas rekonstrukcija un publiskās darbības uzsākšana pēc tās. Tika veikts ļoti apjomīgs darbs mākslinieka darbu apzināšanā un kopā savākšanā, par ko īpaša pateicība izstādes kuratorei Dainai Auziņai. Priecē, ka izstādes iekārtotājam Ojāram Pētersonam izdevās tik labi uztaustīt Poļa mākslinieciskās domāšanas un viņa darbu uztveres specifiku, kas skatītājam ļāva detalizēti iedziļināties gleznotāja radītajā tēlu pasaulē. Mana personīga pateicība Polim par uzticēšanos muzejam. Un, protams, atzinība mūsu apmeklētājam - zinātkāram, ieinteresētam un atsaucīgam,» sacīja Lāce.

Pazīstamā mākslinieka Poļa (1948) personālizstāde «Ilūzija kā īstenība» LNMM tika atklāta šā gada 4.maijā, reizē ar vēsturiskās ēkas atvēršanu pēc trīs gadus ilgušā kapitālā remonta un rekonstrukcijas. Šī izstāde kļuvusi par pirmo un līdz šim vienīgo Poļa darbu retrospekciju, kas aptvēra visu mākslinieka radošo interešu trajektoriju. Septiņās ekspozīcijas sadaļās tika atspoguļoti gan autora sākotnējie radošie meklējumi, gan brieduma periods. Kopumā jaunajā LNMM Lielajā izstāžu zālē bija aplūkojami turpat 200 mākslas darbi - dažādu periodu gleznas, zīmējumi, kolāžas un performanču dokumentācijas, apliecinot meistara pienesuma nozīmību Latvijas mākslas vēsturē.

Vislielāko sajūsmu skatītājos izraisīja izstādes tematiskā sadaļa «Acīmredzamais un šķietamais», kurā bija apkopotas Poļa radītās kompozīcijas «trompe l’oeil» jeb acu apmāna tehnikā. Strādājot šajā tehnikā, gleznotāja mērķis bija panākt realitātes ilūziju, ka attēlotais priekšmets ir īsts. Īpašs pārsteigums apmeklētājiem bija autora negaidītā viesošanās izstādē tās pēdējā dienā, tiekoties ar skatītājiem un sniedzot autogrāfus.

Saistībā ar izstādi muzejs piedāvāja plašu un daudzveidīgu izglītības programmu - lekcijas, sarunas, radošās darbnīcas un citus sarīkojumus. Lielu atsaucību guvušas eļļas glezniecības meistardarbnīcas jauniešiem un pieaugušajiem «Sirreālā virtuve» muzejpedagoģes Diānas Dimzas-Dimmes vadībā, kas bija veltītas Poļa acu apmāna tehnikā asprātīgi gleznotajām kompozīcijām «Olas uz pannas». Nodarbības ikvienam interesentam sniedza aizraujošu iespēju iemācīties eļļas tehnikā uzgleznot olas, kas «cepas» uz īstas pannas.

Nedēļas nogalēs muzejā norisinājās bezmaksas ekskursijas latviešu, krievu un angļu valodā, ļaujot apmeklētājiem vairāk uzzināt par mākslinieka personību un daiļradi. Turklāt katram izstādes viesim bija pieejams bezmaksas ceļvedis latviešu, krievu vai angļu valodā ar kuratores Auziņas un septiņu pazīstamu Latvijas rakstnieku komentāriem par atsevišķām ekspozīcijas sadaļām un mākslas darbiem. Bērniem Poļa daiļrades iepazīšanai speciāli tika sagatavotas darba lapas ar iesaistošiem uzdevumiem.

Maijā, jūnijā un jūlijā ar performancēm laukumā pie LNMM galvenās ēkas parka pusē uzstājās mākslinieki Krista Ose, Anda Lāce un Ivars Grāvlejs. Par savu darbu «Atindēšana» Lāce nominēta «Purvīša balvai 2017».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu