Starptautiskais biennāles «Eiropas jaunrade» iesildīšanās pasākums

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

4. augustā Kaņepes Kultūras centrā plkst. 17.30 notiks starptautiskās biennāles «Eiropas jaunrade» iesildīšanas pasākums. Tajā piedalīsies biennāles kuratori Latvijā Dāvis Kaņepe un Alberto di Gennaro, Cēsu novada pašvaldības komunikācijas daļas vadītājs Kārlis Pots, Cēsu Zinātnes un mākslas centra attīstītājs Gundars Skudriņš un viens no biennāles Grand Prix ieguvējiem mākslinieks Klāvs Loris. Savukārt sešos Kaņepes Kultūras centra pagalmā notiks mākslinieciska performance, kas simboliski iezīmēs Kaņepes Kultūras centra došanos uz Cēsīm. Kas tieši notiks, tas vēl ir noslēpums, taču varam atklāt, ka šajā performancē tiks iesaistīts Lauva un tā rēciens.

20. augustā Cēsu zinātnes un mākslas centra «Brūzis» telpās tiks atklāta laikmetīgās mākslas biennāles «Eiropas jaunrade» ceļojošā izstāde. Tajā piedalās piecdesmit seši jaunie mākslinieki no septiņām Eiropas valstīm – Francijas, Itālijas, Portugāles, Spānijas, Dānijas, Polijas un šogad arī pirmo reizi no Latvijas. Pasākuma rīkotāja ir Parīzes piepilsētas Monrūžas mērija sadarbībā ar partnerorganizācijām sešās Eiropas Savienības valstīs. Izstāde Cēsīs būs apskatāma līdz 18. septembrim.

Laikmetīgās mākslas biennāle «Eiropas jaunrade» radās 2000. gadā Francijas galvaspilsētas Parīzes piepilsētā Monrūžā; šī ir astotā biennāle. Biennāles mērķis ir dot atspēriena iespējas jaunās paaudzes mūsdienu māksliniekiem un veicināt to atpazīstamību pasaules mērogā. Katra no biennāles partnerpilsētām izstrādā pati savus atlases principus un veido konkursu nacionālā līmenī. Latvija šajā biennālē piedalās, pateicoties Kaņepes Kultūras centra izveidotāja Dāvja Kaņepes iniciatīvai, kā arī Valsts Kultūrkapitāla fonda, Cēsu pašvaldības un Cēsu zinātnes un mākslas centra «Brūzis» atbalstam.

«Ar biennāles kuratoru Andreu Ponsini iepazinos uz kuģa Livorno - Kapraia un uzzināju, ka viņš jau vairākas reizes ir bijis Rīgā, bet neveiksmīgi – viņam nebija izdevies sarunāt, ka Latvija piedalās šajā starptautiskajā projektā,» atceras viens no biennāles kuratoriem Latvijā Dāvis Kaņepe, «Pēc sarunas ar viņu mēģināju ieinteresēt Rīgas Mākslas telpu, bet arī neguvu panākumus. Biju dzirdējis, ka Cēsu «Brūzis» nonācis gādīgās rokās, un devos misijā pie tā īpašnieka Skudriņa kunga, kuru tobrīd vēl nepazinu. Pēc stundu garas sarunas par visu pasauli, grapu un mežiem viss bija sarunāts. Pusgadu vēlāk mākslinieks no Latvijas Klāvs Loris ir ieguvis biennāles Grand Prix balvu Parīzē un biennāles kuluāros runā, ka Latvijas ekspozīcija ir starp trim labākajām!»

Pirmajā, nacionālā līmeņa atlasē Latvijā piedalījās vairāk nekā četrdesmit jaunie mākslinieki. Žūrija - fotogrāfe Ilze Vanaga, kuratore Diāna Barčevska, kuratori Dāvis Kaņepe un Alberto Di Gennaro – atlasīja astoņus talantīgākos dalībai starptautiskajai biennāles «Eiropas jaunrade» ceļojošajai izstādei. Šie astoņi mākslinieki ir Klāvs Loris, Oskars Pavlovskis, Margrieta Dreiblate, Linda Vigdorčika, Paula Pelše, Lauris Vītoliņš, Lauris Aizupietis un Atis Izands.

Otrajā atlases kārtā piedalījās visi piecdesmit seši jaunie mākslinieki no septiņām Eiropas valstīm. Darbus vērtēja starptautiska žūrija, un vienu no trim Grand Prix saņēma arī mākslinieks no Latvijas Klāvs Loris. Pārējie divi ir poļu māksliniece Magdalēna Savicka un franču mākslinieks Vilems Boels. Visi mākslinieki saņēma 2000 eiro lielu stipendiju un sešus mēnešu apmaksātu mākslinieku darbnīcu Parīzē, kuru laikā viņiem bija jārada jauni mākslas darbi. Maijā šie darbi tika izstādīti prestižajā mākslas galerijā HANGAR Briselē.

Biennāles Eiropas kartē Cēsis un Latvija iezīmē austrumu un ziemeļu galējo punktu, tādējādi paplašinot biennāles tīklu ne tikai ģeogrāfiskā ziņā, bet arī dodot jaunu tradīciju un tēmu pienesumu.

Šogad biennāles partneru tīkls ir šāds

Le Beffroi, Monrūža, Francija

Hala Stulecia, Vroclava, Polija

Broletto, Komo, Itālija

Museu de l’Emporda, Figuere, Spānija

Amadeo de Souza-Cardoso Municipal Museum, Amarante, Portugāle

Odense City Museum, Odense, Dānija

Kaņepes Laikmetīgās Kultūras centrs, Rīga, sadarbībā ar Zinātnes un mākslas telpu «Brūzis» Cēsīs, Latvija

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu