Izsolīs Andreja Tarkovska «Polaroid» fotogrāfiju kolekciju

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Andrejs Tarkovskis

Oktobrī tiks izsolītas fotogrāfijas, ko 1972. gada zinātniskās fantastikas filmas «Solaris» režisors Andrejs Tarkovskis 80. gados uzņēma Krievijā un Itālijā, vēsta britu laikraksts «The Guardian». Fotogrāfiju kolekcijas kopējā vērtība lēsta ap 500 000 sterliņu mārciņu.

Tarkovskis drūmās fotogrāfijas uzņēma laikā, kad strādāja pie 1983.gadā izlaistās kinofilmas «Nostalghia» («Nostalģija»).

Vairāki attēli ir izplūduši, pārmēru izgaismoti vai izbalējuši. Tiek uzskatīts, ka «neizdevušās» fotogrāfijas varētu sasniegt visaugstākās cenas, jo tās atspoguļo Tarkovska kinematogrāfisko stilu.

«Šīs fotogrāfijas viņam bija personiski ļoti nozīmīgas,» norāda izsoļu nama «Bonhams» Krievijas nodaļas mākslas departamenta vadītāja Darja Čerņenko. «Kopš viņš pirmoreiz izmēģināja «Polaroid» kameru, draugi viņu bez tās tikpat kā vairs neredzēja. Viņa dēls man teica, ka ceļojot tēvs vienmēr ņēmis līdzi visu «Polaroid» attēlu kolekciju. Katra fotogrāfija ir īpaši izvēlēta. Dažas ir diezgan miglainas, taču viņš vēlējās tās paturēt. Viņš regulāri sadedzināja tos attēlus, ar kuriem nebija apmierināts.»

Foto: Andrejs Tarkovskis

Izsolē pircējiem tiks piedāvātas 257 «Polaroid» fotogrāfijas, kas sadalītas 29 daļās.

«Mēs ļoti ceram, ka tās nopirks muzejs vai filmu institūts,» uzsvēra Čerņenko.

Tarkovska filmas «Solaris», «Zerkalo» («Spogulis») un «Stalker» («Stalkers») padomju laikā izpelnījās ārzemju kritiķu atzinību un starptautiskas balvas. Tomēr padomju Savienībā viņš saskārās ar problēmām piesaistīt finansējumu, izplatīt filmas un izvairīties no cenzūras.

Tarkovskis nomira 1986. gadā. Viņš bija 54 gadus vecs. Režisors apglabāts Parīzē.

Foto: Andrejs Tarkovskis
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu