Mākslas un zinātnes festivāls «Rixc» izziņo programmu

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No 29. septembra līdz 1. oktobrim Rīgā norisināsies «Rixc» mākslas un zinātnes festivāls, kas šogad ar nosaukumu «Open Fields» piedāvās izstādes un konferenci, informēja «Rixc» sabiedrisko attiecību speciāliste Anna Babre. «Rixc» festivāls, kas pirmo reizi notika Rīgā pirms 20 gadiem, pa šo laiku ir kļuvis par ikgadēju tikšanās vietu Ziemeļeiropā, kurā norisinās aktuālākās diskusijas par jauno estētiku, laikmetīguma faktoriem, digitālajām praksēm un postmediju situāciju mākslā.

Šogad festivāla uzmanības centrā ir starptautiska konference par mākslas pētniecību un vērienīga izstāde, kas izaicina un apvieno tādus pretrunīgus laukus kā akadēmisko zināšanu tradīcijas un laikmetīgās mākslas prakses.

«Open Fields» konferencē, kas norisināsies Latvijas Nacionālajā bibliotēkā no 29. septembra līdz 1.oktobrim, tiksies ap 100 starptautisko dalībnieku - mākslinieki un zinātnieki, kā arī akadēmiskie pētnieki no 30 dažādām Eiropas un pasaules valstīm.

Konference notiks uz mākslas, zinātnes un humanitāro zinātņu lauku pārklāšanās robežas. Tajā diskutēs par mākslu kā pētniecību, mākslas mainīgo lomu sabiedrībā, tās transformējošo potenciālu un sadarbību ar zinātni. Konference notiks Radošās Eiropas sadarbības projektā «Changing Weathers» («Mainīgs laiks»), tādēļ konferences uzmanības centrā būs arī jautājums par to, vai māksla un citas radošās prakses spēj jēgpilni sniegt ieguldījumu attiecībā uz tehnoloģiju, zinātnes un vides jautājumu sniegtajiem izaicinājumiem mūsdienu laikmetā.

Konferences atklāšanā lekciju par digitālo mākslu postmediju laikmetā un laikmetīgās mākslas kontekstā sniegs kuratore Kristiāne Pola. Viņa ir profesore Ņujorkas pētniecības universitātē «The New School» un jauno mediju mākslas izstāžu kuratore Vitnejas Amerikāņu mākslas muzejā.

Konferences otrs publiskais vieslektors būs Jusi Parika, kurš ir mediju teorētiķis, rakstnieks un tehnoloģiju kultūras un estētikas profesors Vinčesteras Mākslas skolā, Lielbritānijā. Viņam ir doktora grāds kultūras vēsturē, kas iegūts Turku Universitātē Somijā, kur viņš ir arī digitālās kultūras teorijas docents. Viņa darbība mediju arheoloģijas jomā ir vainagojusies ar pozitīvu starptautisko atsaucību un vairākiem ievērojamiem apbalvojumiem mediju arheoloģijas jomā.

Savukārt konferences noslēgumā ar lekciju par mākslu un zinātni uzstāsies Monika Bello, kura ir kuratore, pētniece un pazīstamā Šveices zinātnes centra CERN mākslas programmas «Arts@CERN» vadītāja.

Kopumā šogad konferencē būs dalībnieki no vairāk nekā 60 universitātēm un mākslas organizācijām.

«Open Fields» konferenci papildinās vērienīga starptautiska izstāde, kas norisināsies no 30. septembra līdz 2. novembrim Latvijas Nacionālās bibliotēkas pirmā stāva izstāžu zālēs. Šogad festivāla izstādē būs apskatāmi ap 25 mākslinieku un dizaineru mākslas darbi, kas izaicina mūsu priekšstatus par mākslu un laikmetīgo estētiku, kombinē dažādus medijus, zināšanas un pētījumu laukus, kā arī interpretē un vizualizē zinātniskus, sociālus un kultūras datus jaunā un jēgpilnā veidā.

Festivāls šogad piedāvā arī plašu paralēlo programmu - vēl divas izstādes, kas notiks «Rixc» galerijā un arhitektūras un mediju centrā «H2O 6», kā arī tiks piedāvāta performanču programma «Jaunās skaņas dienas», kas notiks 30. oktobrī.

Festivāla priekšvakarā, 28. septembrī plkst.18, «Rixc» galerijā tiks atklāta austrāļu-austriešu mākslinieku apvienības «Time's Up» izstāde «Turntona, mazpilsēta pie jūras». Balstoties uz pašreizējo situāciju pasaules okeānos un nākotnes pareģojumiem, mākslinieki ir izstrādājuši nelielas pilsētas modeli, kas parāda, kā mūsu pasaule varētu izskatīties laika gaitā. Nākotne tiek apskatīta no visiem ilgtspējības aspektiem - sākot no darbaspēka, cilvēku kopienām, izglītības un kultūras un beidzot ar ekosistēmas un klimata pārmaiņām.

Gaidāmo festivālu ievadīs jauno latviešu mākslinieku izstāde «Impulsi. Jaunās skaņas dienas», kas notiks no 19. septembra līdz 2. oktobrim arhitektūras un mediju centrā «H2O 6». Izstādē piedalīsies Latvijas jaunie mediju un skaņas mākslinieki, risinot tādus skaņas mākslas aspektus kā skaņas un telpas mijiedarbība, skaņas materialitāte un fizikalitāte, skaņas un vizualitātes attiecības.

FESTIVĀLA PROGRAMMA

TREŠDIENA, 28. septembris, 2016
18.00 – Izstādes atklāšana: «Turntona, mazpilsēta pie jūras» Time's Up (Austrija) RIXC galerijā
Adrese: 11. novembra krastmala 35, ieeja no Minsterejas ielas
CETURTDIENA, 29. septembris, 2016
Konference Open Fields Latvijas Nacionālajā bibliotēkā
Adrese: Mūkusalas iela 3
16.00 – 17.00 Publiskā vieslekcija: Jussi PariKKA (Lielbritānija / Somija)
17.30 – 18.30 Publiskā vieslekcija: Christiane PAUL (Ņujorka, ASV)
19.00 – Festivāla un izstādes Open Fields atklāšana
PIEKTDIENA, 30. septembris, 2016
Konference Open Fields Latvijas Nacionālajā bibliotēkā
9.30 – 18.00 - 1. DIENA: Laikmetīgums un māksla kā pētniecība
21.00 – «Jaunās skaņas dienas» performanču programma un izstāde «Impulsi» RISEBA Arhitektūras un mediju centrā H2O 6, Durbes iela 4
SESTDIENA, 1. oktobris, 2016
Konference Open Fields Latvijas Nacionālajā bibliotēkā
10.30-17.00 2. DIENA: Māksla & zinātne
17.00 – 18.00 Festivāla noslēgumā: Grāmatu apskats – konferences dalībnieku/grāmatu autoru prezentācijas (PechaKucha formātā) un mākslas un zinātnes kokteiļvakaras

FESTIVĀLA IZSTĀDES
Izstāde ATKLĀTIE LAUKI (Open Fields)
Vieta: Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāžu zāle
Laiks: Atklāšana – 29. septembrī, 2016, 19.00, atvērta līdz 2. novembrim, 2016.
Adrese: Mūkusalas iela 3
Izstāde «Turntona, mazpilsēta pie jūras»
Mākslinieki: Time's Up (Austrija)
Vieta: RIXC galerija
Laiks: Atklāšana – 28. septembrī, 2016, 19.00, atvērta līdz 5. oktobrim, 2016.
Adrese: 11. novembra krastmala 35 (ieeja no Minsterejas ielas)
Izstāde «Impulsi. Jaunās skaņas dienas»
Vieta: RISEBA Arhitektūras un mediju centrs H2O 6
Laiks: 19. septembris līdz 2. oktobris, 2016.
Adrese: Durbes iela 4

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu