Ai Veivei paziņo, ka politisku iemeslu dēļ esot izslēgts no biennāles Ķīnā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ķīniešu mākslinieks Ai Veivei paziņojis, ka «politisku iemeslu» dēļ viņam esot liegts piedalīties pirmajā Jiņčuaņas mākslas biennālē, vēsta vietne «Artnet».

Pasākums pēc divām nedēļām sāksies Jiņčuanas Modernās mākslas muzejā Ninsjas Hueju autonomajā reģionā Ķīnā. Līdz šim izziņoti 73 mākslinieki, kuri tajā piedalīsies, tai skaitā indiešu izcelsmes britu tēlnieks Anišs Kapūrs.

«Tikko uzzināju, ka mani mākslas darbi izslēgti [no biennāles] tāpēc, ka esmu «politiski sensitīvs«. Cenzūra komunistu reģionos pastāv kopš to nākšanas pie varas. Tomēr mani joprojām pārsteidz tas, ka «starptautiska mākslas biennāle», kurā būs vairāk nekā simt mākslinieku un ārzemju kurators, izslēdz vienu mākslinieku, jo tas iestājas par cilvēktiesībām un vārda brīvību,» raksta Ai. «Tas parāda, ka pasauli šķeļ ideoloģija un māksla dažās sabiedrībās ir tikai politisko spēļu dekorācija.»

«Tāpēc es ar prieku neiesaistīšos šajā pasākumā kā politiska dekorācija. Es uzskatu, ka mums vajadzētu aizsargāt vārda brīvību. Tikai tad māksla ir tajā ielikto pūļu vērta,» uzsver Ai.

Daudzos Ai darbos atklātas Ķīnā pastāvošās netaisnības.

2011. gadā Ai Veivei Ķīnā ieslodzījumā pavadīja 81 dienu. Kā soda iemesls tika minēta izvairīšanās no nodokļu nomaksas, taču Ai un viņa atbalstītāji uzskata, ka tādā veidā ar viņu izrēķinājās par Ķīnas valdības kritizēšanu.

Pagājušā gada jūlijā māksliniekam tika atdota 2011.gadā konfiscētā pase, ļaujot viņam beidzot izbraukt no valsts.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu