«Rixc» mākslas un zinātnes festivāla konference pulcēs viesus no 30 valstīm

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No 29. septembra līdz 1. oktobrim, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks «Rixc» mākslas un zinātnes festivāla konference «Open Fields» («Atklātie lauki»), kurā tiksies ap 100 starptautisko dalībnieku - mākslinieki un zinātnieki, kā arī akadēmiskie pētnieki no 30 Eiropas un pasaules valstīm. Kā informēja «Rixc» sabiedrisko attiecību speciāliste Anna Babre, starptautiskā konference par mākslas pētniecību būs šā gada festivāla uzmanības centrā.

«Open Fields» konference norisinās uz mākslas, zinātnes un humanitāro zinātņu lauku pārklāšanās robežas. Konferencē diskutēs par mākslu kā pētniecību, mākslas mainīgo lomu sabiedrībā, tās transformējošo potenciālu un sadarbību ar zinātni. Tā kā konference notiek Kreatīvās Eiropas sadarbības projektā «Changing Weathers» («Mainīgs laiks»), tad konferences uzmanības centrā būs arī jautājums - vai māksla un citas radošās prakses spēj jēgpilni sniegt ieguldījumu attiecībā uz tehnoloģiju, zinātnes un vides jautājumu sniegtajiem izaicinājumiem mūsdienu laikmetā.

Konferencē tiks aplūkoti arī tādi lauki kā datu reprezentācija un vizualizācija, kritiskais dizains, ilgtspējīgas infrastruktūras, ekoestētika, tehnoekoloģijas, sociālās interaktivitātes nākotne un citas transformatīvā potenciāla tehnikas.

Konferences atklāšanā 29. septembrī plkst.17 lekciju par digitālo mākslu postmediju laikmetā un laikmetīgās mākslas kontekstā sniegs kuratore Kristiāne Pola, kura ir profesore Ņujorkas pētniecības universitātē «The New School» un jauno mediju mākslas izstāžu kuratore Vitnejas Amerikāņu mākslas muzejā. Pola ir arī grāmatu autore.

Otrs vieslektors būs Jusi Parika, kurš ir mediju teorētiķis, rakstnieks un tehnoloģiju kultūras un estētikas profesors Vinčesteras mākslas skolā, Lielbritānijā. Parikam ir doktora grāds kultūras vēsturē, kas iegūts Turku universitātē, Somijā, kur viņš ir arī digitālās kultūras teorijas docents. Viņa darbība mediju arheoloģijas jomā ir vainagojusies ar pozitīvu starptautisko atsaucību un vairākiem ievērojamiem apbalvojumiem mediju arheoloģijas jomā.

Savukārt konferences noslēgumā, 1.oktobrī, ar lekciju par mākslu un zinātni uzstāsies Monika Bello, kura ir kuratore, pētniece un Šveices zinātnes centra CERN mākslas programmas «Arts@CERN» vadītāja. Šajā programmā mākslinieki no dažādām pasaules valstīm var pieteikties rezidencēm CERN centrā un kļūt par daļu no pētnieku komandas, sadarbojoties ar zinātniekiem un inženieriem.

Kopumā šogad konferencē piedalīsies 100 dalībnieki no 30 valstīm, pārstāvot vairāk nekā 60 mākslas organizācijas, muzejus, universitātes.

«Open Fields» konferenci papildinās vērienīga starptautiska izstāde, kas norisināsies no 30.septembra līdz 2.novembrim Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāžu zālēs. Šogad festivāla izstādē būs apskatāmi ap 25 mākslinieku un dizaineru mākslas darbi, kas izaicina mūsu priekšstatus par mākslu un laikmetīgo estētiku, kombinē dažādus medijus, zināšanas un pētījumu laukus, kā arī interpretē un vizualizē zinātniskus, sociālus un kultūras datus jaunā un jēgpilnā veidā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu