8,5 miljonus mārciņu vērta glezna izrādās viltojums

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sotheby's

Izsoļu nams «Sotheby’s» atzinis par viltojumu nīderlandiešu māksliniekam Fransam Halsam piedēvētu gleznu, kas 2011. gadā tika izsolīta par vairākiem miljoniem sterliņu mārciņu.

«Sotheby’s» sacīja, ka darījums esot ticis anulēts, bet pircējam atmaksāta visa par gleznu «Nepazīstamais vīrietis» samaksātā summa. Saskaņā ar mediju ziņām glezna tika nopirkta par 8,5 miljoniem mārciņu (desmit miljoniem eiro).

Pārbaudēs atklājies, ka darbs «neapšaubāmi» ir viltojums. «Atklājās, ka gleznā lietoti moderni materiāli tādā veidā, kādā to nevarētu uzgleznot 17. gadsimtā,» norāda izsoļu nams.

Ievērojot ar pircēju noslēgtā līguma noteikumus, «Sotheby’s» informēja pircēju par atklājumu.

«Šis gadījums ir ievērojams tāpēc, ka glezna ir augstas kvalitātes, turklāt tā nav kopija,» intervijā «Radio 4» norādīja mākslas vēsturnieks Bendors Grosvenors. «Lai arī kurš būtu viltotājs, viņš atdarināja Halsa auru un izveidoja pavisam jaunu kompozīciju. Ja šīs gleznas ir viltojumi, un, visticamāk, tā arī ir, tad mums ir darīšana ar visu laiku labāko viltotāju.»

Martā Francijas likumsargi konfiscēja renesanses vācu gleznotāja Lūkasa Krānaha vecākā gleznu, kas varētu būt tā paša viltotāja veikums.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu