Kafejnīcā «Leningrad» Ievas Nagliņas personālizstāde «Latvietis praktiskais»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Kafejnīcā «Leningrad» (Kr. Valdemāra ielā 4) ceturtdien, 20. oktobrī plkst. 19 tiks atklāta Ievas Nagliņas personālizstāde «Latvietis praktiskais». Izstāde apskatāma no 20. oktobra līdz 31. decembrim katru dienu no 12 līdz pusnaktij.

«Latvietis praktiskais ir latviskās identitātes arhetips jeb gēns. Esmu to atklājusi arī sevī, tāpēc nolēmu to nedaudz papētīt un «ilustrēt» šajā izstādē. Tā no vienas puses ir parodija par apzīmējumu vidējais latvietis un žurnālu «Praktiskais latvietis», no otras puses, kompilācija starp šiem abiem, jo esmu pārliecināta, ka vidējais latvietis ir praktisks. Tikai kur ir šī praktiskuma saprāta robeža?» par izstādes ieceri stāsta māksliniece Ieva Nagliņa.

Latvietis praktiskais, kārtojot māju, nevar izmest ārā nevajadzīgas lietas, kurām ir zudusi pielietojamības jēga, jo tās šķietami glabā kādu nezināmu potenciālo jēgu. Latvietis praktiskais nešķiežas ar naudu, bet tērē apdomīgi. Latvietim praktiskajam ir svarīgi, ka izskatās smuki, vai tas būtu mākslas darbs, piemājas dārziņš vai vannas istabas flīzes, kuras viņš, protams, liek pats. Latvietis praktiskais drošības pēc dzīvo pieticīgi, īpaši neizlec un neiesaistās politikā.

Foto: publicitātes

Rīkot izstādi kafejnīcā arī ir ļoti pratiski. Kaut vai tāpēc, ka izstāžu telpas Rīgā ir vai nu dārgs lukss vai jāstāv pēc tām garās rindās, jo izstādīties gribētāji tālu pārsniedz ierobežotās izstāžu telpu iespējas. Un tad var rast risinājumu, piedāvājot divus vienā. Turklāt latvietim praktiskajam šķiet, ka ir ļoti moderni radīt lietām vairākas funkcijas, tāpēc cenšas veidot tikai daudzfunkcionālas celtnes. Un celofona maisiņus ekoloģijas vārdā noteikti izmantot vairākkārtīgi.

Izstādē «Latvietis praktiskais» būs skatāma Ievas Nagliņas jaunāko darbu sērija kolāžas un ready-made tehnikā, kā arī pirmā pašizdokļu kolekcija.

Par mākslinieci

Ieva Nagliņa (1981) savā daiļradē pievēršas abstraktajai mākslai, ietekmējoties no abstraktā ekspresionisma, minimālisma un supremātisma. Darbojas grafikā un glezniecībā, izmantojot jauktas tehnikas kā arī kolāžu. Kopā ar Kristapu Krievu veido audiovizuālas performances «Aina».

2007. gadā ieguvusi Latvijas Mākslas akadēmijas maģistra grādu grafikā. Piedalās iztādēs kopš 2000. gada. Šī ir mākslinieces sestā personālizstāde. Ieva Nagliņa strādā par izstāžu kuratori Rīgas Porcelāna muzejā, vada biedrību «Grafikas kamera» un ir viena no radio NABA raidījuma «Subjektīvie mērījumi» vadītājām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu