LNMM Jura Dimitera personālizstāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No 17. novembra līdz 2017. gada 29. janvārim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenajā ēkā varēs apskatīt Jura Dimitera personālizstādi «Priekškara paslēpes», informēja muzeja pārstāve Natālija Sujunšalijeva. Izstāde veidota kā Dimitera vairāk nekā četrdesmit gadu ilgās radošās darbības retrospekcija, un tajā varēs apskatīt gandrīz 350 mākslas darbu.

Ekspozīcijā redzama daļa no vairākām mākslinieka darbu sērijām, kurās gleznoti ikdienā bieži lietojami sadzīves priekšmeti un augļi, to sirreālas kombinācijas. Vispārzināmu objektu neierasti inscenējumi ir Dimitera tēlaini komentāri par indivīda, sabiedrības un varas, kā arī cilvēku - īpaši vīrieša un sievietes - savstarpējām attiecībām.

Sujunšalijeva pavēstīja, ka, lai parādītu, cik veiksmīgas bijušas konkrētu tēmu un tēlu interpretācijas dažādos medijos, ekspozīcijā atsevišķi grupēti zīmējumi, gleznas, plakāti, scenogrāfija, fotogrāfijas, kā arī skices, kurās redzama daudzu ieceru un tēlu rašanās sākuma stadija.

Muzeja zāles centrā novietots Dimitera veidotais priekškars Artura Konana Doila «Šerloka Holmsa» leģendārajam iestudējumam Dailes teātrī. Tas kļuvis par mākslinieka daiļrades metaforu, jo atklāj spilgtas personības citas, mazāk zināmas radošas šķautnes.

Izstādei atlasīti eksponāti no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības muzeja, Latvijas Ugunsdzēsības muzeja, Dailes teātra, Zuzānu ģimenes, Gunta Belēviča, Edgara Jaunupa kolekcijām, kā arī autora īpašumā esošajiem darbiem.

Foto: publicitātes

Izstādes atklāšana notiks 16. novembrī plkst.17.

Par mākslinieku

Dimiters dzimis 1947. gada 15. oktobrī Rīgā gleznotājas Džemmas Skulmes un aktiera Artūra Dimitera ģimenē. Viņš ir Skulmju dzimtas pārstāvis trešajā paaudzē - mākslinieka vecvecāki ir gleznotājs Oto Skulme un tēlniece Marta Liepiņa-Skulme.

Mākslinieks ir beidzis Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu un Latvijas Mākslas akadēmijas Scenogrāfijas nodaļu. Kopš 20.gadsimta 60.gadu beigām aktīvi strādāja vairākās jomās - glezniecībā, scenogrāfijā, grafikā, plakātā, fotogrāfijā. Viņš ir piedalījies vairāk nekā 200 grupu izstādēs Latvijā un ārzemēs, kur lielāko atzinību ieguvuši Jura Dimitera plakāti. Dimiters sarīkojis 20 personālizstādes, un bijis Latvijas Mākslinieku savienības biedrs kopš 1975. gada.

Autora darbi atrodas LNMM, topošā Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības muzeja krājumā, Valsts Tretjakova galerijā Maskavā, Ludviga Modernās mākslas muzejā Ķelnē, Kremona fondā Merilendā, Ņūorleānas Mākslas muzejā, Nensijas un Nortona Dodžu kolekcijā, «Zimmerli» Mākslas muzejā Ņūbrunsvikā, kā arī privātkolekcijās Latvijā, ASV, Krievijā, Vācijā, Zviedrijā un citur.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu