Mākslas akadēmijas balvu pasniedz Heinrihsonei, Lācei un Dzudzilo

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Mākslas akadēmijas balvu šogad ieguvusi gleznotāja Helēna Heinrihsone, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce un scenogrāfs Reinis Dzudzilo. Balvas ieguvēji paziņoti šovakar Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) notikušajā apbalvošanas ceremonijā.

Kā aģentūru LETA informēja akadēmijas komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste Linda Indriksone, balvas laureāti saņems godalgu un mecenātu Borisa un Ināras Teterevu prēmiju.

«Radošais spars, tieksme pēc izcilības un apņēmība īstenot arvien jaunas vērtīgas idejas ir īpašības, kuras esam vienmēr augstu novērtējuši. Mēs priecājamies par iespēju atbalstīt Latvijas izcilo mākslinieku panākumus un sniegt ieguldījumu augstvērtīgās mākslas attīstībā,» pauda mecenāti Boriss un Ināra Teterevi.

«Heinrihsone ir viena no apbrīnojamākajām savas paaudzes gleznotājām. Viņas glezniecība pārstāv augstus mākslinieciskus un humānistiskus ideālus. Heinrihsones glezniecības valodu raksturo īpaša kolorīta izjūta, meistarīga dekorativitātes paņēmienu izmantošana un ievērojama spēja sabalansēt poētisku stāstījumu ar izcilu glezniecību. Heinrihsone sevi ir apliecinājusi ne vien glezniecības, bet arī grāmatu mākslas laukā. Viņa ir apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni,» pavēstīja balvas žūrijas komisijas priekšsēdētājs un LMA prorektors Andris Teikmanis.

Savukārt Lāce, pēc viņa paustā, ir izcila personība Latvijas mākslas un kultūras norišu telpā. No 1989.gada vadot Valsts mākslas muzeju un no 2005.gada jau Latvijas Nacionālais mākslas muzeju, Lāce ir sekmējusi mākslas muzeja lomas maiņu Latvijā. «Tieši Lāces vadībā Latvijas Nacionālais mākslas muzejs ir tapis par mākslas un kultūras vērtību saglabāšanas, izpētes un popularizēšanas centru. Paralēli muzeja vadīšanai Lāce ir ieņēmusi atbildīgus amatus, veicinot mākslas un kultūras norises,» norādīja Teikmanis.

Savukārt par Dzudzilo Teikmanis sacīja, ka viņš ir viens no spožākajiem jaunās paaudzes scenogrāfiem, kurš sevi jau apliecinājis, veidojot scenogrāfijas vairāk nekā 20 Latvijas Nacionālā teātra, Liepājas teātra, Latvijas Nacionālās operas un baleta, Valmieras Drāmas teātra un Jaunā Rīgas teātra izrādēm.

Jau ziņots, ka balvas pretendentus izvirza 16 LMA katedras, izvērtējot absolventu ieguldījumu Latvijas kultūrā, starptautiskās atpazīstamības veicināšanā un akadēmiskās mākslas izglītības attīstībā. Balvai iespējams izvirzīt jebkuras nozares akadēmijas absolventus, kuri neietilpst Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzēju, studentu vai personāla sastāvā. Katras nodaļas pretendenti izvirzīti trīs paaudžu grupās - vecumā līdz 35 gadiem, no 35 līdz 65 gadiem un grupā, sākot no 65 gadiem.

Balvas mērķis ir apzināt un novērtēt izcilākos sasniegumus Latvijas vizuālās mākslas, dizaina un mākslas zinātnes laukā, katalizēt jaunas idejas un veicināt potenciālo projektu īstenošanu.

Kopš 2011.gada katru otro gadu balvu piešķir mākslas, dizaina vai mākslas zinātnes jomas pārstāvjiem, kuru veikums var iedvesmot topošos māksliniekus un pētniekus jauniem sasniegumiem. Mākslas akadēmijas balvu 2011.gadā saņēma gleznotāja Džemma Skulme, mākslas zinātniece Laima Slava un gleznotājs Jānis Avotiņš, savukārt 2014.gadā mākslinieks, mākslas zinātnieks un Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis, kā arī mākslinieki Anita Paegle un Kaspars Podnieks.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu