LNMM ar Felicitas Pauļukas izstādi sāk jaunu izstāžu ciklu «Paaudze»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Normunds Brasliņš

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenajā ēkā būs skatāma Felicitas Pauļukas pasteļu un zīmējumu izstāde, kas aizsāk jaunu muzeja izstāžu ciklu «Paaudze», informē muzeja pārstāve Nataļja Sujunšalijeva. Izstādē, kas veidota galvenokārt no LNMM kolekcijas, skatāmi pazīstamu kultūras darbinieku portreti, akti, kā arī ogles un sangīnas zīmējumi.

Izstādes atklāšana notiks 7. decembrī plkst.17.

Kā stāsta Sujunšalijeva, Pauļuka ir viena no izcilākajām portreta un akta gleznotājām latviešu mākslā. Viņas aktu gleznojumi ir daudzveidīgi un izteiksmīgi, turklāt meistares daiļradē ieņēma vadošo vietu.

Jaunībā Pauļuka pārdzīvoja Otro pasaules karu un padomju okupācijas drūmākos gadus. 1940. gadā piecpadsmitgadīgā Felicita Jānke iestājās Latvijas Mākslas akadēmijā. Viņas uzņemšana akadēmijas praksē bija neparasts gadījums - uzņemt audzēkni bez vidusskolas diploma. Tomēr, kā stāsta Sujunšalijeva, uzņemšanas komisiju pārsteidza meitenes izcilās zīmētājas dotības.

1943. gadā Pauļuka apprecējās ar gleznotāju Jāni Pauļuku. 1944. gadā pēc četru gadu pārtraukuma viņa atsāka mācības, vienlaikus strādājot par ilustratori un karikatūristi laikrakstā «Cīņa». 1949. gadā viņa ar izcilību absolvēja Latvijas Mākslas akadēmijas Ģederta Eliasa vadīto stājglezniecības meistardarbnīcu.

LNMM jaunajā izstāžu ciklā «Paaudze» uzmanība būs vērsa uz 20. gadsimta otrās puses mākslu. Cikla programma, kas tiks īstenota no 2016. līdz 2020. gadam LNMM galvenās ēkas 4. stāva izstāžu zālē, iekļauj atsevišķas ekspozīcijas, kas veltītas tādām ievērojamām Latvijas mākslas personībām kā Daina Riņķe, Henrijs Klēbahs, Līvija Endzelīna, Gunārs Cīlītis, Rita Valnere, Aleksandrs Stankēvičs, Rūsiņš Rozīte un Gunārs Krollis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu