Mārtiņš Buclers. Fotogrāfijai veltīts mūžs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Godinot fotogrāfu Mārtiņu Bucleru 150. dzimšanas dienā, Turaidas muzejrezervāts 13. decembrī plkst. 13.00 aicina uz sarīkojumu un izstādes «Mārtiņš Buclers. Fotogrāfijai veltīts mūžs» atklāšanu Turaidas muižas pārvaldnieka jaunajā dzīvojamajā mājā. Izstāde veidota sadarbībā ar Daugavpils Marka Rotko Mākslas centru. Muzikālos priekšnesumus Ziemassvētku noskaņās plkst. 15.00 sniegs Siguldas Mākslu skolas «Baltais Flīģelis» jaunie mākslinieki un viņu skolotāji, informē Anda Skuja, Turaidas muzejrezervāta Izglītojošā darba un komunikācijas daļas vadītāja.

Sarīkojumā piedalīsies fotomākslas vēstures pētnieks Vilnis Auziņš ar stāstu «Mārtiņš Buclers – realitātes vēstījumu inženieris» un Turaidas muzejrezervāta galvenā krājuma glabātāja Līga Kreišmane, kas iepazīstinās ar Mārtiņa Buclera saikni ar Siguldu un viņa radītajām fotogrāfijām, kas glabājas Turaidas muzejrezervāta krājumā.

Vilnis Auziņš: «Mārtiņa Buclera (12.12.1866. – 14.04.1944.) darbība Latvijas fotogrāfijas nozarē vispirms un galvenokārt ir nozīmīga ar šīs nozares patstāvības struktūras veidošanas iniciatīvu un praktisku šī nodoma īstenošanu. Viņa aicinājums izveidot un uzturēt regulāru fotogrāfijas nozares izglītības sistēmu nozīmēja apgūt amata tehnoloģiju specifiku, paplašināt nozares speciālistu laikmeta norišu apjēgumu horizontu, patstāvīgi izvēlēties savu vēstījumu mērķi un īstenot to ar nepārprotamu tēla vai racionālas informācijas sakārtojumu. Šādas personības un arī pilsoniskās pozīcijas izveidošanai iespējams ļoti liela nozīme bija tām sociālajām izmaiņām, kādas bija vērojamas 19.gs beigu un 20.gs. mijā tā laika Latvijas teritorijā. Saskarsme ar Siguldas reģionā aktīvu un modernu saimniecisko darbību uzsākušo kņazu Nikolaju Kropotkinu iespējams noteica mērķtiecīgā un uzņēmīgā Mārtiņa Buclera izvēli darboties fotogrāfijas laukā daudz plašāk kā fotokameru lietojoša amatnieka darbā tas tika uzskatīts par profesijai atbilstošu praksi.»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu