Mūžībā aizgājusi tēlniece Maija Baltiņa

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Mūžībā ir aizgājusi tēlniece Maija Baltiņa, informēja Latvijas Mākslinieku savienībā.

Tēlniece dzimusi 1941.gada 7.aprīlī un 1966.gadā beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļu. Viņa bija ilggadēja Latvijas Mākslinieku savienības biedre un izstādēs piedalījās kopš 1965.gada.

Baltiņa piederēja paaudzei, kas tēlniecībā meklēja inovatīvus, netradicionālus risinājumus. Gan granīta, gan marmora, gan bronzas skulptūru izveidē jūtama latviešu tēlniecības vecmeistaru vadībā iegūtā izglītība, kas sakņojusies reālistiskā pasaules izjūtā, bet izpaužas modernisma formveidē un stilistikā. Viņa centās tradicionālos tēlniecības materiālos realizētiem tēliem piešķirt brīvības, gaisīguma elpu, kas bieži vien apsteidza pastāvošos stereotipus. Šo pieeju māksliniece izkopa visu radošo mūžu.

Latvijas tēlniecības vēsturei nozīmīgi ir Baltiņas portrettēlniecības darbi «Komponists Imants Kalniņš», «Igauņu tēlnieks Riho Kulds». Kad 70.gadu vidū aktuāla kļuva mazo formu tēlniecība, Baltiņa to izjuta kā jaunu, radošās izpausmes veidu, radot darbus «Tēlnieks» un «Torss. Novakare».

Tēlnieces Maijas Baltiņas darbi atrodas Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā, Ludviga Mākslas muzejā Ķelnē, Vācijā, kā arī citos muzejos un privātkolekcijās.

Atvadīšanās no mākslinieces notiks 27.decembrī plkst.14.30 Cēsu Meža kapu kapličā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu