Mūžībā aizgājusi māksliniece Vija Spekke

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no LMS muzeja arhīva

Mūžībā aizgājusi latviešu māksliniece Vija Spekke de Saco, informēja Latvijas Mākslinieku savienības vadītājs Igors Dobičins.

Gleznotāja un grafiķe Vija Spekke dzimusi Rīgā 1922.gada 4.decembrī, bet 1933.gadā kopā ar ģimeni pārcēlās uz Itāliju, kur veidojās mākslinieces radošā dzīve.

Māksliniecisko izglītību Spekke guva mākslas akadēmijā «Accademia Cignaroli» Veronā, Itālijā (1976-1979), kur viņa studēja tēlniecību un grafiku - oforta un litogrāfijas tehnikas. Zināšanas un prasmes viņa papildināja Starptautiskajā grafikas skolā Venēcijā, Romas Mākslas akadēmijā un «Ruskin School» Oksfordā.

Spekke izstādēs piedalījās no 1977.gada. Pirmā izstāde tika veidota Latviešu centrā Vašingtonā (ASV). Kopš 1981.gada rīkoja personālizstādes un piedalījās grupu izstādēs Padujā, Venēcijā, Veronā (Itālija), Madridē (Spānija), Prāgā (Čehija) u.c. Izstādēs Latvijā māksliniece piedalījās no 1995.gada.

Latvijas Mākslinieku savienības biedre Spekke bija kopš 2000.gada. Māksliniece tika uzņemta Latvijas Mākslinieku savienībā, prezentējot grafikas ciklu «Il mondo di Borges», kas bija veltījums Argentīnas dzejniekam Horhem Luisam Borhesam. Cikls pirmo reizi tika izstādīts 1997.gadā Veronā.

«Akvareļos un jauktajās tehnikās Spekke rada kompozīcijas, kas raksturojas ar augstu profesionalitāti, izcilu tehnoloģijas zināšanu, smalku kolorītu un filozofiskām pārdomām par pasaules situācijām, cilvēka esības jēgu un emocionālo pārdzīvojumu,» mākslinieces daiļradi raksturojusi mākslas zinātniece Ināra Ņefedova.

Mākslinieces darbi atrodas Rakstniecības un mūzikas muzejā, Latvijas Republikas vēstniecībā Itālijā un Čehijā, «Comune di Caprino» Veronā, Latīņamerikas institūtā Romā, privātajās kolekcijās Latvijā, ASV, Itālijā u.c.

Atvadīšanās no Vijas Spekkes notiks 2017.gada 4.janvārī Rīgas Meža kapos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu