«kim? Rezidences balvu» iegūst māksliniece Ieva Kraule

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kim?

Laikmetīgās mākslas centrs «kim?» šodien kultūras godalgas «kim? Rezidences balvu» pasniedza māksliniecei Ievai Kraulei. Kā informēja centra pārstāve Zane Onckule, balvas ieguvēja pavasarī Latvijas valsts simtgades programmā pavadīs trīs mēnešus «Gasworks» izstāžu, darbnīcu un starptautisko rezidenču programmā Londonā.

«kim? Rezidences balvas 2017» žūrijas pārstāvis un «Gasworks» kurators Roberts Lekijs norādīja, ka Kraules lateksa mehānismi un ātrrakstīšana par tādām tēmām kā novecošanu un nēģiem vispārliecinošāk un reizē visneparastāk apvieno formu un loģiku. «Ar interesi vērošu, kā viņa to attīstīs «Gasworks» rezidencē,» piebilda Lekijs.

Kultūras godalgas «kim? Rezidences balva» fināla četriniekā bija iekļuvuši arī Maija Kurševa, Krišs Salmanis un Evita Vasiļjeva.

2016. gada rudenī «kim?» Laikmetīgās mākslas centrs balvas pirmajai kārtai nominēja astoņus māksliniekus, kas atbilda balvas kritērijiem - aktīvi piedalās izstādēs un tām paralēlajos pasākumos Latvijā un ārvalstīs, ir vecumā līdz 40 gadiem un pēdējo septiņu gadu laikā ir piedalījušies vismaz vienā «kim?» veidotā projektā.

Mākslinieku portfolio izskatīja un fināla nominantus atlasīja starptautiskā žūrija. Viņu vidū ir «Gasworks» izstāžu, darbnīcu un starptautisko rezidenču programmas vadītājs Alessio Antoniolli un «Gasworks» kurators Lekijs, Ņujorkas mākslas telpas «Art in General» direktore Ena Bārlova, kuratoriālā asistente, Ņujorkas Modernās mākslas muzejs «MoMA», Ņujorka Anna Kats un starptautiskās darbnīcu un kuratoru programmas (ISCP) Ņujorkā vadītāja Kari Konte.

Ikgadējā «kim? Rezidences Balva» ļauj daudzsološam latviešu māksliniekam vai divu mākslinieku apvienībai piedalīties rezidences programmā vienā no «kim?» partnerorganizācijām. Pirmās balvas laureāte Darja Meļņikova 2015.gada vasarā pavadīja divus mēnešus «KW» Laikmetīgās mākslas institūtā Berlīnē, savukārt otrā - Ieva Epnere - 2016.gada rudenī, divu mēnešu garumā, izmantoja iespēju piedalīties ISCP Starptautiskā darbnīcu un kuratoru programmā Ņujorkā.

Šī gada rezidence reprezentē Latvijas kultūru, sākot Latvijas valsts simtgades starptautisko programmu Lielbritānijā. Onckule uzsver, ka Latvijas valsts simtgade ir nozīmīga iespēja plaši vēstīt par Latvijas devumu pasaulē un celt Latvijas valsts un uzņēmēju starptautisko konkurētspēju. Starptautiskā programma ārpus Latvijas būs visaptveroša, iekļaujot kultūras, ekonomisko un politisko dimensiju.

«Rezidences Balva» aizsākta ar mērķi stiprināt Latvijas daudzsološo un reizē jau starptautisku pieredzi guvušo mākslinieku profesionālās prasmes, konkurētspēju un starptautisko sadarbību, sekmējot Latvijas mākslas atpazīstamību.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu