Sutas un Beļcovas muzejā jauna ekspozīcija «Vārds sievietei»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No 21. marta līdz 9. septembrim Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā būs skatāma jauna ekspozīcija «Vārds sievietei», kas iepazīstinās ar Aleksandras Beļcovas glezniecības un grafikas darbiem, kā arī gleznojumiem uz porcelāna, informē izstādes kuratore Nataļja Jevsejeva.

Šogad Beļcovai (1892–1981) apritētu 125 gadi. Šo notikumu muzejs atzīmē ar trim izstādēm, kas visas būs veltītas māksliniecei, piedāvājot gūt padziļinātāku ieskatu autores daiļradē.

Jubilejas izstāžu virkni muzejs sāk ar pārveidotu pastāvīgo ekspozīciju, kurā sešu mēnešu garumā būs apskatāmi tikai un vienīgi Aleksandras Beļcovas darbi, kamēr viņas dzīvesbiedra Sutas (1896–1944) radošo mantojumu varēs pētīt izstādē «Romans Suta - 120. Universālā mākslas formula», kas norisināsies vienlaicīgi Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā un Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā.

Beļcova nodzīvoja ilgu mūžu - 89 gadus un aktīvi nodarbojās ar mākslu līdz pēdējiem dzīves gadiem. Kā stāsta Jevsejeva, savos darbos viņa centās iet kopsolī ar laiku, izmēģināja daudzus stilus un virzienus, tomēr vienmēr saglabāja sev būtiskāko - pietāti, cieņu, smalkjūtību pret attēloto - vai tas būtu portretētais cilvēks, ainava vai klusā daba.

Apmeklētājiem būs iespēja ieraudzīt gan autores modernisma posma šedevrus, gan 20.gadsimta 30.gadu Parīzes skolas mākslinieku iespaidā tapušos gleznojumus, gan padomju laika darbus. Retrospekciju papildina arī stāsts par daudziem mazāk zināmajiem Beļcovas biogrāfijas faktiem.

Ekspozīcijai atlasīti darbi no Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja krājuma, kā arī privātkolekcijām.

Izstāde tiks atklāta 21.martā plkst.17.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu