Miris popārta mākslinieks Džeimss Rozenkvists

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: GEORGIOS KEFALAS/KEYSTONE

83 gadus vecumā no dzīves aizgājis viens no ietekmīgākajiem popārta pionieriem Džeimsss Rozenkvists (James Rosenquist), atsaucieties uz mākslinieka dzīvesbiedri Mimi Tompsoni, vēsta laikraksts «New York Times». Starptautisku atzinību guvušais amerikāņu mākslinieks nomiris pēc ilgas slimošanas.

Rozenkvista veikums kopā ar Endija Vorhola, Roja Lihtenšteina un Džespera Džonsa jaunradi bija nozīmīgs popārta kustības tapšanā 60.gados.

Rozenkvists, kurš iesākumā gleznoja izkārtnes un plakātus, vēlāk populārajā kultūrā aizgūtos tēlus - arī slavenību un preču attēlus - iekļāva savos darbos.

Viens no pazīstamākajiem Rozenkvista darbiem ir «President Elect» («Jaunievēlētais prezidents»), kas tapis 60. gadu sākumā. Tajā attēlota prezidenta Džona Kenedija seja, dzeltens auto «Chevrolet» un tortes gabals.

Citā pazīstamā darbā «F-111» redzams Vjetnamas kara iznīcinātājs-bumbvedējs kopā ar bērnu un plaša patēriņa preču attēliem.

Rozenkvista darbi bijuši skatāmi personālizstādēs Ņujorkas Gugenheima, Modernās mākslas un Vitnijas muzejos, citos muzejos un galerijās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu