«kim?» Laikmetīgās mākslas centrs 8 gadu griezumā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Izstādes pasaulē un Latvijā, pusmiljons apmeklētāju, divas mājas astoņu gadu laikā un grandiozas svinības sasniegumu atzīmēšanai - kim? Laikmetīgās mākslas centram aprit astoņi gadi. Izstāžu atklāšana un muzikālās performances, un dejas līdz saullēktam jau 20. maijā kim? izstāžu zālēs un pagalmā.

2009. gada maijs kim? atver durvis izstāžu zālēm Spīķeros

Spīķeros
Spīķeros Foto: publicitātes

2013. gada maijs – Latvijas nacionālais paviljons Venēcijas mākslas izstādē

2013.gadā konkursa kārtībā kim? ieguva iespējas uzņemties atbildību organizēt Latvijas nacionālo paviljonu mākslas pasaulē centrālajā un redzamākajā notikumā Venēcijas Biennāles ietvaros, kas tika veidots sadarbībā ar Ņujorkas mākslas telpu Art in General. Šo godu pavadīja līdz šim vērienīgākā un sarežģītākā mākslas producēšanas horeogrāfija, sākot ar mākslinieka Kaspara Podnieka fotografēšanas sesiju Drustos stindzinoši aukstā Latvijas pavasarī, līdz otra ekspozīcijas autora Kriša Salmaņa un komandas nebeidzamiem divu identisku un ideāli piemērotu pīlādžu meklēšanai Latvijas valsts mežos, kas tālāk ceļoja no Vidzemes līdz Venēcijai, tālāk - lagūnas pilsētas kanālu apgūšanas centieniem, regulāriem aqua alta saucieniem ūdens līmeņa pacelšanās gadījumos. Sajūtu par labi padarītu darbu rezultātā radīja rekordliela apmeklētāju plūsma – vairāk nekā 170 tūkst. Latvijas mākslas interesentu.

Venēcijā
Venēcijā Foto: publicitātes

kim? ārpus Latvijas pēdējo astoņu gadu laikā: izstādes Ņujorkā, Maskavā, Milānā, Zviedrijā

Ar apņēmību aizpildīt tukšās vietas Latvijas mākslas redzamībā un atpazīstamībā ārpus valsts robežām kim? pēdējo gadu laikā ir īstenojis regulāru vietējo mākslinieku solo un grupas izstāžu projektus ārpus Latvijas robežām. To vidū izstāžu sērija mākslas telpā Art in General, Ņujorkā (Oļas Vasiļjevas personālizstāde 2014.gadā, grupas izstāde «Lily's Pool» 2015.gadā un Ievas Epneres personālizstāde 2016.gadā), izstādes Zviedrijā (trīs izstāžu cikls Ūmeo un partnerība vērienīgā Skandināvijas un Baltijas mākslas izstādē Moderna Museet, Malmē) un grupas izstāde Laikmetīgās mākslas muzejā «Garāža» 2014.gadā Maskavā, grupas projekts izstādes telpā Care Of 2015.gadā Milānā un partnerība XII Baltijas triennāles norisē. Ieinteresētība un aktīvas diskusijas par kim? «viesizrādēm» dažādās Eiropas un ASV mākslas metropolēs ir apliecinājums, ka darītais tiek pamanīts un ir vismaz par duci jauno mākslinieku vairāk, kuru vārdi ārvalstu profesionāļiem ir pazīstami.

«kim?» Maskavā
«kim?» Maskavā Foto: publicitātes

2015. gads - pirmā kim? Rezidences balva

2015.gadā kim? dibināja «kim? Rezidences balvu» – īpašu mehānismu, kas ļauj daudzsološam Latvijas māksliniekam/cei no Latvijas piedalīties rezidences programmā vienā no kim? partnerorganizācijām. Pirmās «kim? Rezidences balvas» ieguvēja Darja Meļņikova 2015. gada pavasarī pavadīja divus mēnešus KW Laikmetīgās mākslas institūtā, Berlīnē, otrā balvas uzvarētāja Ieva Epnere pavadīja divus mēnešus rezidencē ISCP Starptautiskajā darbnīcu un kuratoru programmā Ņujorkā, savukārt š.g. balvas ieguvēja Ieva Kraule šobrīd atrodas trīs mēnešu rezidencē Gasworks izstāžu, darbnīcu un starptautisko rezidenču programmā Londonā. Programma turpināsies ar arvien jaunu – vairāk vai mazāk eksotisku - mākslas metropoļu apgūšanu ar mērķi stiprināt Latvijas daudzsološo un reizē jau starptautisku pieredzi guvušo laikmetīgās mākslas pārstāvju profesionālās prasmes, konkurētspēju un starptautisko sadarbību.

2016. gada decembris – 160 noorganizētas izstādes un vairāk par pusmiljonu apmeklētāju

Jau kopš pirmsākumiem kim? nepaguris strādā, lai vairotu pilsētas iedzīvotāju un viesu interesi par laikmetīgo mākslu, kā arī pasaules līmeņa laikmetīgās mākslas pieejamību visiem apmeklētājiem.

Padarīt šo - ikvienas kulturālas sabiedrības pazīmi - par neatņemamu sastāvdaļu arī Latvijas sabiedrībā ir viena no kim? misijām. Entuziastiski uzskaitot ikvienu no izstāžu, pasākumu vai masu notikumu un svinību apmeklētājiem, astoņu gadu laikā esam sasnieguši ievērojamo pusmiljonu.

2017. gada maijs - kim? 8. dz.d. svinības

2016.gada septembrī pārceļoties uz plašākām izstāžu telpām Sporta ielā 2 un atklāšanas pasākumu izvēršot par ballīti visas Rīgas kultūrvides un mākslas interesentu mērogā, kim? sagaidīs savu 8. dzimšanas dienu ar līdz šim vērienīgāko svinību notikumu – četru jaunu personālizstāžu atklāšanu un autonomu muzikālu uzstāšanās programmu kim? iekšpagalmā. Vakara programmas muzikālajā daļā - Tommy Genesis (CAN), NKISI (UK) un Max Boss / Easter (DE) uzstāšanās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu