«Koka Rīgā» atklās Voldemāra Andersona foto izstādi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.andersonexhibition.lv

Koka ēku renovācijas centrā «Koka Rīga» šodien plkst.18 atklās izstādi «Voldemāra Andersona fotogrāfija. 1920. - 30. gadi laika biedra acīm», informēja izstādes pārstāve Ilze Jakuša - Kreituse.

Viņa sacīja, ka interesentiem būs iespēja sajust aizgājušā laikmeta garu. Izstādi veido foto vērojumi un vizuālas dienasgrāmatas, kas nodot laikmeta sajūtu. Apmeklētājiem būs iespēja aculiecinieka acīm iepazīt 1920.-1930.gadu notikumus.

Jakuša - Kreituse pastāstīja, ka 1915. gadā Andersonu iesauca 7. latviešu strēlnieku pulkā, kas ietilpa Latviešu strēlnieku brīvprātīgo rotas sastāvā. 1917. gada novembrī viņš kopā ar citiem strēlniekiem sargāja Smoļniju Petrogradā. Vienlaikus Andersons turpināja nodarboties ar glezniecību krievu mākslinieka Nikolaja Rēriha studijā.

Kopš 1932. gada Andersons aktīvi sadarbojās ar kultūrizglītības biedrību «Prometejs». Viņa personālizstādes notika 1921. un 1936. gadā. Savukārt 1937. gadā viņu arestēja un apsūdzēja piederībā pie kontrrevolucionāras fašistiski teroristiskas organizācijas. Viņš tika turēts Taganskas cietumā līdz 1938. gadam, kad viņš tika nošauts. 1957. gadā Andersons tika reabilitēts, norādīja Jakuša - Kreituse.

1986.gadā Rīgā notika mākslinieka piemiņas izstāde. Savukārt 2016.gada 20.septembrī par godu Andersona 125.jubilejai Maskavas Ārzemju literatūras bibliotēkā notika mākslinieka pirmā foto personālizstāde Krievijā.

Andersona foto izstāde «Koka Rīgā» būs apskatāma līdz 22. jūnijam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu