«Liepājas mākslas forums» mudinās pārvarēt robežas un atklāt nezināmo

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Sākta biļešu tirdzniecība uz mūsdienu mākslas festivālu «Liepājas mākslas forums», kas no 3. līdz 6. augustam Liepājas koncertzālē «Lielais dzintars» aicinās baudīt vizuālo mākslu un starpžanru performances, teātri, audiovizuālo un multimediju mākslu, deju un mūsdienu mūziku.

«Šodien pasaulē ir lielo pārmaiņu laiks. Robežas izzūd un rodas no jauna. Identitātes daudzveidojas, mainās un saduras. Mēs arvien biežāk saskaramies ar nepazīstamo, citādo un neierasto. Šī saskarsme mūs izaicina, aicina iepazīt, apzināt jauno un paplašināt mūsu mentālās kartes. Māksla ir īpaši spēcīgs mēģinājums atklāt, ka atšķirības un dažādība ir bagātinošs spēks. Tā ļauj apjaust, ka atšķirīgais un nepazīstamais var būt pavisam normāls, nepieciešams, inovatīvs un iedvesmojošs,» iepazīstina festivāla un koncertzāles «Lielais dzintars» mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.

«Liepājas mākslas forums» ir mūsdienu mākslas festivāls,

tas aicina pārvarēt robežas – starp savējo un tavējo, starp ierasto un nepierasto, starp dažādiem mākslas žanriem un medijiem,

starp mākslu un tehnoloģijām, starp vietējo un globālo.

Roberto Oliveira
Roberto Oliveira Foto: publicitātes

Forums noritēs jau trešo gadu, taču šovasar festivāla programmu līdzās mākslas notikumiem papildinās arī lekcija/saruna, meistarklase un radošā darbnīca bērniem, iezīmējot «Liepājas mākslas forumu» kā vietu radošā procesa izpētei, diskusijai un domu apmaiņai. Forums papildinās notikumu sēriju «Pasaule Lielajā dzintarā», piedāvājot iepazīt māksliniekus no dažādām valstīm - Luksemburgas, Austrijas, Spānijas, Igaunijas, Beļģijas un Somijas.

No ceturtdienas līdz svētdienai četru dienu garumā foruma mājvieta būs laikmetīgās arhitektūras pērle - Liepājas koncertzāle «Lielais dzintars», kas nedēļas nogalē apmeklētājus aicinās iepazīt publisko pasākumu zāles līdz šim neierastās modifikācijās. «Es ticu, ka, laužot vai pārkāpjot ierastās, bet varbūt pārāk stingrās koncertu prezentēšanas formas, mēs pietuvojamies un komunicējam ar publiku vēl tuvāk un ciešāk. Ieliekot skaņdarbu pareizajā kontekstā, mēs varam gūt šo enerģijas apmaiņu vēl skaidrāk,» jau iepriekš teikusi Baiba Bartkeviča.

Forumu atklās ar laikmetīgās mākslas izstādi un Latvijā līdz šim nebijušas skaņu instalācijas prezentāciju.

«Dzintara diptihs» ir spāņu izcelsmes Somijā dzīvojoša komponista un skaņas pētnieka Hosuē Moreno (Josue Moreno) veidota skaņas un arhitektūras instalācija, kas pamatojas uz skaņas akupunktūras stratēģijām un ir īpaši izstrādāta Liepājas koncertzālei. «Pirmoreiz apmeklējot «Lielo dzintaru», mani spēcīgi aizkustināja ēkas telpiskā gaisotne, kā arī tās pastāvīgā sabiedrība un ikdienas apmeklētāju plūsma. Šī ēka mani iedvesmoja tik ļoti, ka sapratu – vēlos tai radīt skaņas veltījumu, pievienojot jauna līmeņa baudījumu un varbūt pat izveidojot jaunu saziņas un dialoga līdzekli šāda veida telpai,» par iedvesmojošo procesu klāsta H.Moreno.

Robotu orķestris
Robotu orķestris Foto: publicitātes

Foruma turpinājumā uz lekciju aicinās profesors Gotfrīds Villems Rāss no Beļģijas, kurš

izveidojis pats savu – robotu instrumentu orķestri,

austriešu horeogrāfs Tobiass M.Drēgers (Tobias M.Draeger) piedāvās dejas izrādi «Ikdienas trakums» (Daily Madness), bet spāņu perkusionists Roberto Oliveira prezentēs jaunās komponistu paaudzes programmu ar perkusiju, elektroniskās mūzikas un sinhronizētās vizuālās mākslas skaņdarbiem. Foruma apmeklētāji varēs baudīt arī Ģertrūdes ielas teātra viesizrādi «Rondo», Latvijas-Igaunijas dejas mākslas kopprojektu «Connext», vairākas vizuālās mākslas izstādes un citus notikumus.

Frančesko Tristano
Frančesko Tristano Foto: publicitātes

Nedēļas nogale noslēgsies ar luksemburgieša Frančesko Tristano (Francesco Tristano) divdaļīgu performanci, kuras pirmajā pusē mākslinieks atskaņos klaviermūzikas improvizācijas, bet otrajā daļā piedāvās tehno mūzikas ballīti. Frančesko Tristano ir mākslinieks, kurš apveltīts ar neskaitāmiem talantiem: izcils pianists, komponists, tehno un džeza mūziķis, kurš viegli spēlējas ar dažādiem mūzikas laikmetiem, žanriem un stiliem.

«Mēs aicinām klausītājus atklājumu pilnā ceļojumā, kur mākslinieku vidū iepazīsiet intriģējošas un iedvesmojošas personības, kuras vienmēr ir ceļā uz jaunām pieredzēm un virsotnēm. Ieskatieties viņu ceļojumā un, iespējams, ieraudzīsiet arī paši sevi,» noslēgumā piebilst B.Bartkeviča.

Pilna pasākumu programma pieejama mājas lapā:

Katra vakara noslēgumā «Liepājas mākslas foruma» apmeklētāji tiks aicināti uzturēties atpūtas zonā jeb laundžā, kur neformālā atmosfērā varēs baudīt atspirdzinošus dzērienus un dīdžeju spēlētās mūzikas pavadībā baudīt Liepājas vasaras noskaņas. Atkarībā no laika apstākļiem laundžs tiks izvietots terasē vai 3.stāva galerijā.

Biļetes uz «Liepājas mākslas foruma» maksas pasākumiem jau pieejamas Biļešu paradīzes kasēs visā Latvijā un interneta vietnē www.bilesuparadize.lv. Apmeklētājiem tiek piedāvāta arī festivāla kopējā biļete, kas sniedz iespēju apmeklēt visus forumā notiekošos pasākumus un laundžus četru dienu garumā par īpaši izdevīgu cenu - 50 eiro.

«LIEPĀJAS MĀKSLAS FORUMA» 2017.GADA PROGRAMMA:

3.AUGUSTS | CETURTDIENA

17.00 LAIKMETĪGĀS MĀKSLAS IZSTĀDES ATKLĀŠANA | MĀKSLAS TELPA CIVITA NOVA

18.00 HOSUĒ MORENO. SKAŅU VIDES IEDZĪVINĀŠANA | MĀKSLAS TELPA CIVITA NOVA

20.00 ROBOTU ORĶESTRIS. PERFORMANCE / SARUNA | LIELĀ ZĀLE

ATPŪTAS BĀRS AR DJ | TERASE UN 3.STĀVA GALERIJA

Foto: publicitātes

4.AUGUSTS | PIEKTDIENA

15.00 MEISTARKLASE LAIKMETĪGAJĀ DEJĀ. TOBIASS DRĒGERS | LIELĀ ZĀLE

19.00 MULTIMEDIĀLS ELEKTRONISKĀS MŪZIKAS KONCERTS | EKSPERIMENTĀLĀ SKATUVE

21.00 IKDIENAS TRAKUMS. TOBIASA DRĒGERA SOLO PERFORMANCE | LIELĀ ZĀLE

ATPŪTAS BĀRS AR DJ | TERASE UN 3.STĀVA GALERIJA

Ikdienas trakums
Ikdienas trakums Foto: publicitātes

5.AUGUSTS | SESTDIENA

18.00 ROBERTO OLIVEIRA. PERKUSIJAS UN ELEKTRONIKA | LIELĀ ZĀLE

20.00 ĢERTRŪDES IELAS TEĀTRIS. IZRĀDE RONDO | EKSPERIMENTĀLĀ SKATUVE

ATPŪTAS BĀRS AR DJ | TERASE UN 3.STĀVA GALERIJA

Rondo
Rondo Foto: publicitātes

6.AUGUSTS | SVĒTDIENA

12.00 ZĪMĒJUMU TEĀTRIS BĒRNIEM | KAMERZĀLE

Zīmējumu teātris
Zīmējumu teātris Foto: publicitātes

14.00 LAIKMETĪGĀS DEJAS IZRĀDE «CONNEXT» | EKSPERIMENTĀLĀ SKATUVE

16.00 IZSTĀDES «MELNIE CAURUMI» ATKLĀŠANA | KAROSTAS ŪDENSTORNIS

20.00 FESTIVĀLA NOSLĒGUMS. FRANČESKO TRISTANO. PIANO 2.0/LIVE SET | LIELĀ ZĀLE

ATPŪTAS BĀRS AR DJ | TERASE UN 3.STĀVA GALERIJA

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu