Mākslas muzejā atklās gleznotājai Birutai Baumanei veltītu izstādi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) 12. augustā atklās mākslinieces Birutas Baumanes piemiņas gleznu izstādi, informē LNMM preses centra vadītāja Nataļja Sujunšalijeva.

Kā nozīmīgākos dāvinājuma darbus viņa piemin Baumanes gleznas «Pašportrets naktī» (1965), «Lauku muzikants» (1968), triptihs «Bērnība» (1983), «Karuselis» (1981) un «Dzīres beigušās» (1978). Tāpat ievērības cienīgas ir divas kompozīcijas no cikla «Kāzas Latgalē» - «Saimnieces» (1967) un «Sievas» (1967).

Baumanes pirmā personālizstāde notika Mākslinieku namā Rīgā 1966.gadā, kopš tā laika sarīkotas vērienīgas izstādes Latvijā un ārvalstīs. Nozīmīgs izziņas avots pētniekiem ir gleznotājas sarakstītā grāmata «Es dzīvoju» (1995). Par autores daiļradi ir izdoti katalogi un albumi, kā arī Aijas Nodievas monogrāfija «Dzīves krāsas» (1991), bet 2010.gadā klajā nācis apjomīgs galerijas «Daugava» vadītājas Andas Treijas sastādīts albums ar vairāk nekā 400 mākslinieces darbu reprodukcijām.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā glabājas 84 Birutas Baumanes gleznas. Viņas piemiņas izstāde LNMM būs apskatāma līdz 10. septembrim.

Baumanes izstāde ir daļa no LNMM izstāžu cikla «Paaudze», kurā uzmanība tiek pievērsta 20. gadsimta otrās puses mākslai. Programmas laikā no 2016. līdz 2020. gadam LNMM galvenās ēkas 4.stāva izstāžu zālē, iekļauj atsevišķas ekspozīcijas, veltītas tādām ievērojamām Latvijas mākslas personībām kā Daina Riņķe, Henrijs Klēbahs, Līvija Endzelīna, Gunārs Cīlītis, Rita Valnere, Aleksandrs Stankēvičs, Rūsiņš Rozīte un Gunārs Krollis.

Izstāžu ciklu «Paaudze» aizsāka Felicitas Pauļukas darbu izstāde.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu