MVT Vasaras mājā Helēnas Heinrihsones izstāde «Lidojumā»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ēriks Gailis/TVNET

10. augustā plkst. 18 fonda «Mākslai vajag telpu» Vasaras mājā, Kalnciema ielā 36/38, tiks atklāta gleznotājas Helēnas Heinrihsones personālizstāde «Lidojumā». Savukārt, 17. augustā norisināsies mākslinieces autorvakars.

Helēna Heinrihsone (1948) ir latviešu glezniecības klasiķe, kas pārstāv t. s. «tīro krāsu priekšmetisko glezniecību». Lieli, košu krāsu laukumi, uzdrīkstēšanās un simbolu izmantojums raksturo viņas mākslu. Metaforiskā glezniecība, kas realitāti atklāj brīvi interpretējamu, fantastisku, pat neierobežotu. H. Heinrihsones gleznās sociāli aktuāla tematika saspēlējas ar dziļi personiskām tēmām, skatītājam atklājot paralēlu hipnotiska valdzinājuma pasauli.

Sadarbība ar Andri Grinbergu māksliniecei izveidojusies 1988. gadā, kad Berlīnē norisinās mākslas izstāde «Rīga - latviešu avangards». Izstādes ekspozīcijai speciāli radīta H. Heinrihsones glezna «Kazanova. Andra Grinberga portrets». Lielformāta darbs, kas šobrīd atrodas Dinas un Jāņa Zuzāna mākslas kolekcijā, atspoguļo A. Grinberga personību, tieksmi pēc neatkarības, un veidots kā ironiska parafrāze par Francijas karaļa galmu. Arī izstādē «Lidojumā» Helēna Heinrihsone turpina attīstīt, A. Grinbergam tik būtisko, ķermeniskās manifestācijas tēmu. Viegls erotisms, vasaras piesātinātais gaiss un mākslinieks brīvajā kritienā - tā ir gleznotājas interpretācija par patieso pacelšanos virs zemes.

Atgādinām, ka līdz 6. augustam MVT Vasaras mājā apskatāma Andra Eglīša personālizstāde «Radi, draugi, paziņas», taču 3. augustā plkst. 18:00 norisināsies autorvakars, kurā Andris Eglītis tiksies ar mākslinieku Andri Grinbergu.

Izstāžu sērijas «Ārup. Andris Grinbergs» ietvaros no 15. jūnija līdz 10. septembrim

«Mākslai vajag telpu» Vasaras mājā norisināsies izstādes, autorvakari, lekcijas, diskusijas, performances, izrādes un radošās darbnīcas. Projekta kuratore ir topošās Andra Grinberga monogrāfijas autore Ieva Kalniņa. Vasaras programmā ir aicināti piedalīties vairāki autori, kuriem ir bijusi personiska sadarbība ar Andri Grinbergu viņa radošās darbības laikā. Izstādēs, izrādēs un performancēs piedalīsies arī mākslinieki Andrejs Grants, Ivars Grāvlejs, Helēna Heinrihsone, dzejniece Ināra Eglīte un mākslas kurators Kaspars Vanags.

Projektu atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, viesnīca «Promenade Hotel», Ascendum biedrība, Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs, Index cafe, VEF Riga, JCDecaux. Galvenais informatīvais atbalstītājs: Rīgas Viļņi. Informatīvais atbalsts: Satori.lv, TV24, Radio SWH, Arterritory.com. Fonds Mākslai vajag telpu izsaka pateicību Vasaras mājas izveidē: Dinai un Jānim Zuzāniem, Jeļenai Pankevičai, Ivaram Kesenfeldam, Aijai Simsonei un arhitektu birojam «2727».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu