Fotogrāfijas muzejā «Fotokluba «Rīga» vēsture»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No Valda Brauna kolekcijas

No 31. augusta Latvijas Fotogrāfijas muzeja izstāžu zālēs skatāma izstāde «Fotokluba «Rīga» vēsture», kas piedāvā iepazīt vecāko Rīgas fotoklubu, kas šogad atzīmē 55 gadu jubileju. Izstādes mērķis ir sniegt ieskatu 20. gadsimta otrās puses Latvijas nozīmīgākā fotokluba vēsturē un parādīt tā dalībnieku daiļradi.

Izstāde sastāv no divām daļām – kluba vēsture un dalībnieku oriģināldarbi. Fotokluba tapšana un darbības pamatvirzieni izstādē tiek atainoti, izmantojot informatīvo materiālu, lietiskos priekšmetus (medaļas, saņemtie kausi), iespieddarbus (izstāžu katalogi, afišas, ielūgumi), kluba darbību atainojošas fotogrāfijas, videomateriālus un kluba biedru autordarbus. Visbiežāk viņu darbos redzami portreti, ainavas, akti, Rīgas skati. Daudzos no tiem izmantotas dažādas speciālās tehnikas – solarizācija, izohēlija, montāža, grafika.

«Fotokluba «Rīga» vēsture» ir projekts, kurā tiek atspoguļota Latvijas fotogrāfijas vēsture, kas ir nozīmīga Rīgas kultūras un mākslas dzīves nesenās pagātnes daļa. Fotokluba attīstība laika gaitā parāda Rīgas fotogrāfu iespējas, sākot no amatieru pašizglītošanās centieniem līdz starptautiskai atzinībai.

Foto: No Valda Brauna kolekcijas

Fotoklubs «Rīga» tika dibināts 1962. gadā. Īsā laikā tas no domubiedru kopas izveidojās par fotomākslinieku apvienību, kurā darbojās tādi ievērojami mākslinieki kā Gunārs Binde, Jānis Gleizds, Leonīds Tugaļevs, Vilhelms Mihailovskis, Valdis Brauns, Egons Spuris (viņa darbs ir iekļauts Latvijas kultūras kanonā) un daudzi citi. Kluba dalībnieki ne tikai veicināja fotogrāfu un sabiedrības izglītošanu fotomākslas jomā, bet padarīja Rīgas kā mākslas un kultūras pilsētas vārdu pazīstamu visā Padomju Savienībā un ārpus tās robežām. Fotoklubā «Rīga» 55 pastāvēšanas gados ir darbojušies aptuveni 400 rīdzinieku, bet kluba aktivitātēs iesaistīto interesentu skaits ir bijis daudz lielāks.

Latvijas Fotogrāfijas muzejs izsaka pateicību fotokluba «Rīga» vadītājai Eiženijai Annai Freimanei, kluba esošajiem un bijušajiem biedriem, kā arī mākslas zinātniecei Alisei Tīfentālei par atbalstu un palīdzību. Izstādi veidoja: projekta autore un kluba vēstures pētniece, LFM speciāliste Daiga Jamonte, muzeja darbinieki – Maira Dudareva, Guntis Jasotis, Dace Saveiko, Sandis Zaķis, muzeja brīvprātīgie – Ilze Krišane, Aleks Pocelujevs. Izstāde tapusi, pateicoties Rīgas Domes un dizaina biroja un fotostudijas «Pieci ezeri» atbalstam.

Izstādes norises laikā Latvijas Fotogrāfijas muzejā ir paredzēts rīkot arī sarunu vakarus par fotoklubu «Rīga». Pieteikšanās un sīkāka informācija info@fotomuzejs.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu