Kaņepes Kultūras centrs rīko ielu mākslas festivālu «Mūra Lāde»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Septembra beigās, no 27. līdz 30. septembrim, Rīgā notiks unikāls urbānais notikums - ielu mākslas festivāls «Mūra Lāde». Festivālu rīko Kaņepes Kultūras centrs, pats arī kļūstot par tā notikuma vietu un mākslas darbu vienlaicīgi.

«Ielu mākslas statuss pēdējos gadu desmitos ir būtiski mainījies. Ja agrāk tā tika uztverta kā vandalisms, šobrīd attieksme pret šo fenomenu vairs nav tik viennozīmīga. Ielu māksla ir sociāli aktīva, tā ir tepat, tā nav paslēpusies muzejā vai mākslas galerijā, vai bagāta cilvēka privātajā kolekcijā, tā uzrunā ikvienu,» stāsta Kaņepes Kultūras centra vadītājs Dāvis Kaņepe. «Piemēram, nesen Grieķijā, kad tur bija pati krīzes kulminācija un cilvēku uzticēšanās «tradicionālajiem medijiem» bija tuvu nullei, tieši pilsētvide kļuva par vietu, kur notika diskusijas, viedokļu apmaiņa, aicinājumi rīkoties. Daļa no šīm sarunām notika tieši ielu mākslas formā, izmantojot vizuālos izteiksmes līdzekļus.»

Rīgā ir daudz tukšu, pamestu ēku, ugunsmūru, kas šobrīd ir drūmas un rada depresīvu iespaidu; mūsu pilsētvide daudz iegūtu, ja tiktu izmantots šo virsmu mākslinieciskais potenciāls. 2014.gadā Rīgā notika pirmais - un vienlaicīgi arī pēdējais ielu mākslas festivāls «Blank Canvas», tā laikā pilsētvidē tika izveidoti astoņi lielformāta darbi.

«Līdzīgi kā agrāk cilvēkiem bija «pūra lādes», kurās salikt visu vērtīgo, mēs gribam ikvienam simboliski iedot līdzi «Mūra Lādi» - krāšņu, interaktīvu, draudzīgu un atvērtu pilsētvidi,» saka Dāvis Kaņepe. «Lai tie būtu ne tikai tukši vārdi, festivāla «Mūra Lāde» laikā Kaņepes Kultūras centrs būs ne tikai festivāla centrs, bet arī pats kļūs par mākslas darbu, savas sienas un pagalmu atvēlot mākslinieku izpausmei.»

Kaņepes Kultūras centrs kā mākslas darbs

Laikā no 27. līdz 30. septembrim Kaņepes Kultūras centrs gluži simboliski pats kļūs par «audeklu», uz tā «aklajiem» logiem un iekšpagalmā taps darbi, kas, festivālam noslēdzoties, tur arī paliks.

Šā gada festivāla tēma ir iedomātas attiecības (imaginary relationships). Festivāla deviņi mākslinieki to apspēlēs, iedomājot nebijušas, bet varbūt nepieciešamas savstarpējās attiecības, kas iegrozītu pasauli savādākā gultnē. Kā būtu, ja pensionāri būtu hip-hopa zvaigznes, kā būtu, ja valsti vadītu mākslinieki un kaķiem būtu tiesības balsot?

Kaņepes Kultūras centra iekšpagalmā taps 50 kvadrātmetrus liels mākslas darbs, ko veidos Aleksejs Gordins (Alexei Gordin). Aleksejs ir Krievijas izcelsmes mākslinieks, kurš dzīvo starp Tallinu un Helsinkiem. Aktīvi piedalās mākslas izstādēs no 2010.gada, viņa darbi ir iekļauti Kiasma Laikmetīgās Mākslas muzejā, Tartu mākslas muzejā, kā arī daudzās privātās kolekcijās Igaunijā, Somijā, Krievijā un visā Eiropā.

Par savu mākslu Aleksejs saka: «Manai mākslai piemīt ironisks skatījums uz mūsdienu sabiedrības uzskatiem un robežām. Es spekulēju ar nozīmēm par laikmetīgā mākslinieka un modernā cilvēka jēdzieniem, radot iedomātus tēlus, kuri dažādās epizodēs izgaismo mani, mani dziļi saviļņojošas idejas, par kurām bieži izvēlas nerunāt. Izmantojot tādas vispārīgas tēmas kā laiks, kultūra, politika un sociālās traumas, es cenšos ieskatīties mūsu laikmeta cilvēku prātos, meklējot iemeslus viņu uzvedībai un domāšanas veidam.»

Mākslinieka Alekseja Gordina (Alexei Gordin) darbu kolekcija

Kaņepes Kultūras centra astoņus «aklos» logus, katru 2 kvadrātmetru lielumā, apgleznos astoņi mākslinieki no Baltijas, veidojot konspektīvas, asprātīgas festivāla tēmas «Iedomātā draudzība» interpretācijas. Šā gada festivāla apstiprinātie mākslinieki ir Reinis Pētersons, Artūrs Koršs, Toms Grīnbergs, Inga Bermaka, Paulis Liepa, Laura Aizporiete un Aigars Opincāns no Latvijas, kā arī māksliniece no Igaunijas - Līsa Krūsmāgi (Liisa Kruusmagi).

Kaņepes Kultūras centrs kā festivāla pasākumu norises vieta

Tā kā ielu māksla jau konceptuāli ir interaktīva, cilvēkus iesaistoša māksla, festivāla laikā Kaņepes Kultūras centra iekštelpās notiks interaktīva zīmēšanas akcija kopā ar mākslinieku Sandri Jaundzemu, tajā varēs piedalīties ikviens.

30.septembrī Kaņepes Kultūras centra pagalmā visu dienu mūziku spēlēs Mixmaster AG, radot tematiski atbilstoši fonu mākslas darbu tapšanas vērošanai. Plānots, ka visi darbi tiks pabeigti līdz 18.00, kad arī tiks svinīgi atklāti. Mākslas darbu atklāšanas svētkos apmeklētājiem būs pārsteigumi no Hennessy Revolution.

Festivāla noslēgumā 19.00, Kaņepes Kultūras centra pagalmā vai lietus gadījumā - iekštelpās, uzstāsies izcila, Latvijā līdz šim nedzirdēta hip-hop grupa no Lietuvas Dee&Kamy. Grupa savas muzikālās kompozīcijas izpilda angļu valodā, nostalģiju raisošā deviņdesmito gadu «oldskūl» tipa hip - hop noskaņā.

Pirmo ielu mākslas festivālu «Mūra Lāde» rīko Kaņepes Kultūras centrs sadarbībā ar Henessy Revolution un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu