Performanču mākslinieks Pavļenskis ievietots psihiatriskajā stacionārā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pazīstamais krievu performanču mākslinieks Pjotrs Pavļenskis, kurš aizturēts par Francijas Bankas Parīzes filiāles fasādes aizdedzināšanu, ievietots policijas psihiatriskajā stacionārā, vēsta laikraksts «Le Parisien». Kā avīzei pastāstīja avots, lēmums ievietot Pavļenski psihiatriskajā stacionārā pieņemts pēc iepazīšanās ar aizturētā uzvedību. Viņa draudzene Oksana Šaļigina, kas tika aizturēta kopā ar viņu, paliek apcietinājumā sakarā ar apsūdzībām ļaunprātīgā dedzināšanā.

Pavļenski psihiatriskajā stacionārā var turēt 48 stundas, pēc kā viņš vai nu jānosūta ārstēšanai, jānogādā atpakaļ apcietinājumā, vai arī jāatbrīvo.

Pērn Pavļenskis veselu mēnesi pavadīja Maskavas psihiatriskajā slimnīcā, kur ar varasiestāžu rīkojumu viņam tika veiktas garīgās veselības pārbaudes. Rezultātā mediķi atzina viņu par veselu.

Šī gada maijā viņam piešķirts politiskais patvērums Francijā.

Kā ziņots, Pavļenskis pirmdienas rītā Parīzē aizdedzināja Francijas Bankas filiāles fasādi. Ugunsdzēsēji ieradās notikuma vietā plkst.5 pēc Latvijas laika, lai apdzēstu divus ugunskurus, ko Pavļenskis bija sakurināja pie ieejas bankā Bastīlijas laukumā.

Francijas Bankas preses pārstāvis sacīja, ka mākslinieka performance ir nodarījusi postījumus bankas filiāles fasādei, bet drošības sistēmas nav bojātas.

«Ēka joprojām ir droša,» lai gan filiāle paliks slēgta līdz tālākiem paziņojumiem, viņš piebilda.

Protestējot pret valsts varu, Pavļenskis 2013. gada novembrī Maskavas Sarkanajā laukumā izģērbās kails un pienagloja savus sēkliniekus pie bruģa. 2015. gada novembrī viņš Maskavā aizdedzināja Federālā drošības dienesta (FDD) ēkas durvis.

2012. gada jūlijā Pavļenskis sev aizšuva lūpas, protestējot pret pankgrupas «Pussy Riot» dalībnieču ieslodzīšanu cietumā, savukārt 2013.gada maijā mākslinieks Sanktpēterburgā protestēja pie pašvaldības ēkas, kails ietinoties dzeloņdrātīs.

Pēc FDD durvju aizdedzināšanas Pavļenskim tika piespriests 500 000 rubļu (7400 eiro) liela sodanauda.

Pēc tam Pavļenskis pameta Krieviju un pārcēlās uz Franciju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu