Strokina mistērija. Kas ir šis noslēpumainais fotogrāfs?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: foto no grāmatas

Viens no talantīgākajiem jaunās paaudzes fotogrāfiem Andrejs Strokins laidis klajā jaunu foto grāmatu «Palladium», kas, kā jau jūs pareizi no nosaukuma secinājāt, saistīta ar leģendāro Rīgas kinoteātri «Palladium». Strokins grāmatu sastādījis no atrasta arhīva fotouzņēmumiem, kuru autors – nezināms fotogrāfs – padomju Rīgā laika posmā no 1957. līdz 1963. gadam strādājis šajā kinoteātrī. Ar savu izvēli un montāžu grāmatā Strokins akcentē atšķirību starp ekrāna varoņu dzīvi, kā arī skatītāju un kinoteātra darbinieku dzīvi. Viņa sarkastiskais skatījums izgaismo propagandas elementu kuriozitāti un uz skatuves notiekošā absurdumu. Kas bija šis fotogrāfs, to mēģināju noskaidrot sarunā ar Andreju.

TVNET: Šī grāmata vienlaikus ir un nav tava, vai tā varētu teikt? Tu šoreiz vairāk esi iejuties foto vēsturnieka lomā, nevis paša fotogrāfa...

Paša fotogrāfa lomā noteikti nē, un vēsturnieka arī nē. Drīzāk režisora, vizuālā stāsta kompilētāja/sastādītāja lomā.

Palladium from Snikorts on Vimeo.

TVNET: Vai pats esi kādreiz bērnībā bijis kādā no padomju laiku kinoteātriem? Varbūt pašā «Palladium»?

Protams. «Palladium» gan atceros vairāk no tīņu gadiem. Bērnībā dzīvoju pie kinoteātra «Teika». Bet no tā perioda vairāk atceros mājas fasādi ar vilinošo uzrakstu.

TVNET: Un filmas? Vai atceries, ko kino skatījies? Man reiz bija traumatiska pieredze, kad ar klasi devāmies skatīties animācijas filmu par atomkaru...

No «Palladium» atceros Džekija Čana filmu «Dospehi boga». Atceros, ka filma tika demonstrēta krievu valodā, toreiz tā bija norma. Atceros, ka pirmajā vai otrajā klasē poļu biedrība organizēja VHS multeņu vakarus uz lielā ekrāna. Tas bija tāds improvizēts kinoteātris Pulvertornī, Vecrīgā.

TVNET: Šo atlasīto melnbalto fotogrāfiju autors ir nezināms. Varbūt tomēr ir kaut nedaudz kas par viņu zināms? Ja ne vārds, tad vecums, dzimums?

Dažās bildēs ir redzams fotogrāfa atspulgs,

ir nojausma, kurš tas varētu būt. Iespējams, ka vienā no bildēm viņš ir redzams.

Fotogrāfa atspulgs
Fotogrāfa atspulgs Foto: foto no grāmatas
Fotogrāfa atspulgs
Fotogrāfa atspulgs Foto: foto no grāmatas

TVNET: Varbūt jālūdz sabiedrība palīdzēt? Varbūt kāds šo vīru atpazīs? Kāds no tā laika kinoteātra darbiniekiem varbūt?

Mēs jau veicām aptauju 2016. gadā. RIGA IFF festivālā bija neliela izstāde, neviens neatsaucās. Protams, būtu jauki ja varētu atrast ar TVNET starpniecību.

Iespējamā fotogrāfa portrets
Iespējamā fotogrāfa portrets Foto: foto no grāmatas

TVNET: Cerēsim, ka kāds atpazīs. Uz ko šis vīrs savos darbos fokusējās? Kas viņa bildēs galvenokārt redzams?

Kinoteātra aizskatuvi. Visu, kas notika kinoteātrī, galvenokārt sociālos pasākumus. Sapulces, dejas, konferences, dambretes sacensības utt.

TVNET: Kāds laika nogrieznis fiksēts šajos foto? Izskatās, agrīnie padomju gadi...

Pagājušā gadsimta 50. gadu beigas, 60. sākums, precīzāk - no 1957. līdz 1963. gadam, kad notika ugunsgrēks. Ir zināms kinoteātra renovēšanas datums un postošais ugunsgrēks 1963. gadā.

TVNET: Ja vērtējam šos foto ar profesionālu aci, vai tie ir pietiekoši mākslinieciski, vai drīzāk ierakstās dokumentālā foto, preses foto kategorijā?

Manuprāt, attēli ir pietiekoši mākslinieciski augstvērtīgi. Bieži vien attēli uzņemti bez mākslinieciskiem nolūkiem, ir krietni interesantāki ilgākā laika griezumā.

Foto: foto no grāmatas

TVNET: Šī ir pirmā grāmata no ieplānotās jaunās fotogrāmatu sērijas ar nosaukumu «Publiskā telpa», kas veltīta padomju laiku Latvijas sabiedriskajai telpai. Kādas grāmatas tiek plānotas turpmāk un vai arī tu turpināsi iesaistīties šajā projektā?

Es esmu tikai viens no projekta dalībniekiem, citas grāmatas veidos Māra Brašmane un Vladimirs Svetlovs. Tā ir trīs grāmatu sērija. Šajā kontekstā turpinājuma nebūs. Man ir citi arhīvi, kurus gribētu izdot grāmatas formā, tas ir tikai laika un resursu jautājums.

TVNET: Šādas vēsturiskas foto grāmatas potenciāli varētu ieinteresēt arī auditoriju, kas nekad nav piedzīvojusi padomju gadus.

Jā, es domāju, ieinteresēto loks varētu būt diezgan plašs. Noteikti plašāks par noslēgto foto grāmatu vidi. Man šķiet, par neseno pagātni ir pārāk maz runāts un reflektēts.

Foto: foto no grāmatas

Grāmatu sērijā «Publiskā telpa», kas veltīta padomju laiku Latvijas sabiedriskajai telpai, ierobežotā 500 eksemplāru tirāžā izdevusi tekstgrupa «Orbīta». Grāmata izdota ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Rīgas domes atbalstu. Grāmata pieejama interneta veikalā shop.talka.lv, kā arī galerijā «Istaba», BOLD Concept Store un grāmatnīcās «NicePlace» un «Mr Page».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu