Ieskaties Somijas un pasaules laikmetīgajā popartā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Izstāde «Ar septiņjūdžu zābakiem. Pietura - Somija», kas no 25. novembra aplūkojama mākslas muzejā «Rīgas Birža», sniegs skatījumu Somijas un pasaules laikmetīgajā popārtā, sacīja izstādes līdzkuratore, Somijas laikmetīgās mākslas muzeja «Kiasma» pārstāve Kati Kivinena.

Viņa skaidroja, ka izstādē eksponēto darbu autori, līdzīgi kā 60.gadu popārta mākslinieki, iedvesmojušies no dažādiem medijiem - plašsaziņas līdzekļiem, kino, televīzijas, dažādiem zīmoliem un multfilmām. Taču, pēc Kivinenas domām, lai gan tas daļēji vieno šos autorus ar mākslas veida pirmsākumiem, ekspozīcijā iesaistītie autori popārta vēstījumu paplašina, sliecoties uz politisku, radikālisma vai, piemēram, post-feminismu.

«Tas, kas man liekas interesanti, ka izstādē piedalās arī mākslinieki, kas gājuši arī abstrakto ceļu, savā veidā izmantojot Roja Lihtenšteina pieeju - aplūkojot attēlu ļoti primitīvi un pievēršot uzmanību tikai formām un krāsām. Tas ko izstādes autori dara, ir pievieno arī nedaudz humoru,» sacīja Kivinena.

Izstāde "Ar septiņjūdžu zābakiem. Pietura – Somija. Darbi no Kiasma muzeja kolekcijas"
Izstāde "Ar septiņjūdžu zābakiem. Pietura – Somija. Darbi no Kiasma muzeja kolekcijas" Foto: LETA

Kopumā izstādē eksponēti 50 darbi, kurus veidojuši 23 dažādi Somijas un citu pasaules valstu laikmetīgās mākslas autori.

Izstādes kuratores ir Kivinena, Espo Modernās mākslas muzeja pārstāve Arja Millere un muzeja «Rīgas Birža» izstāžu kuratore Vita Birzaka.

Ekspozīcija muzejā būs aplūkojama līdz 7. janvārim.

Izstāde "Ar septiņjūdžu zābakiem. Pietura – Somija. Darbi no Kiasma muzeja kolekcijas"
Izstāde "Ar septiņjūdžu zābakiem. Pietura – Somija. Darbi no Kiasma muzeja kolekcijas" Foto: LETA

Izstāde ir daļa no pasākumu cikla «Ar septiņjūdžu zābakiem», kas veltīta Somijas Republikas un Latvijas Republikas simtgadēm.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu