Atklās Edītes Pauls-Vīgneres izstādi «Sieviete un Mēness»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Latvijas simtgades gadu Valmieras muzejs sāks ar izcilās tekstilmākslinieces Edītes Pauls-Vīgneres personālizstādi «Sieviete un Mēness». Izstādes atklāšana un tikšanās ar mākslinieci - 12. janvārī plkst.16, informē Zane Bulmeistare, Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja.

Edītes Pauls-Vīgneres darbi ir unikāli. Gobelēnu aušanas vēsturiskajās tradīcijās ieturēti darbi, abstrakcijas, telpiskas tekstila instalācijas, aplikācijas. Saturīgi, inteliģenti un meistarīgi veidoti darbi, daudzslāņaini mākslas projekti.

Edītes Pauls-Vīgneres daiļradei ir raksturīgs košs un dekoratīvs kolorīts, niansēm bagāta un gleznieciska krāsu izjūta, kā arī negaidīts dažāda veida materiālu pielietojums.

Īpaša vieta mākslinieces daiļradē vienmēr bijusi sievietei - varošai, spēcīgai, izturīgai un tomēr jūtīgai un trauslai. «Ak, sievietes! No volāniem līdz volāniem. Balerīna - trausla figūriņa, taurenītis, ziedlapiņa atraujas no zemes. Cirks. Arēna. Lidojums gaisā. Kāda meistarība! Nē, viņas neēd, nedzer, nedara tā, kā dara parasti cilvēki, viņas ir citādākas. Tāds spriedums man radās bērnībā. Laika gaitā esmu sapratusi, ka ne tikai dzīvības noslēpums ir sievietē, viņa ir stipra, varoša un garīga būtne. Rakstnieces, mākslinieces, zinātnieces, kosmonautes, karalienes un prezidentes - šajā izstādē esmu radījusi nelielu daļiņu no daiļā dzimuma talanta izpausmēm, veidojot tās kā gleznas ar dažādu materiālu palīdzību,» stāsta māksliniece.

«Bieži sievietes dažādu apstākļu dēļ nevar attīstīt sevī dusošos talantus, un kā galvenā misija paliek ģimene un bērni. Kad mana māte dziedāja, šķita, ka mājās ir lakstīgala, bet krustmātes skaistums un kustību daiļums piederētos skatuvei.

Tas mudināja izmantot 20. gadsimta fotoattēlus. Tam, ka sievietei bijusi arī negatīva loma, mainot pat vēstures notikumu gaitu, esmu nedaudz pieskārusies. Tomēr visvairāk mani piesaistīja sievietes juteklīgums, maigums, spēja priecāties,» turpina māksliniece.

Edīte Pauls-Vīgnere ir labi pazīstama ne vien Latvijas, bet arī citu pasaules valstu tekstilmākslinieku aprindās. Viņa ir Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļas dibinātāja Rūdolfa Heimrāta līdzgaitniece, tradīciju turpinātāja un šī mākslas veida aizsācēja Latvijā. Jau 1970. gadu sākumā māksliniece sevi pieteica kā spilgtu individualitāti, radot vērienīgas, daudznozīmīgas un tehniski sarežģītas lielformāta kompozīcijas.

Izstāde apskatāma līdz 24. februārim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu