Izstāžu telpā «room9» grafiskās struktūras

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Patapinot Latvijas Laikmetīgās mākslas centra lietotu apzīmējumu «Grafiskās struktūras», izstāžu telpa «room9» piedāvā skatītājiem dubultizstādi, kas centrējas ap grafikas mediju tā vēsturiskajā izpausmē kā arī laikmetīgajā, starpdisciplinārajā formā. Izstāde apmeklētājiem būs pieejama no 14. janvāra līdz 9. februārim, Rīgā, izstāžu telpā «room9», kas atrodas «Free Riga» iniciatīvas «D27» ēkā, Dzirnavu ielā 27, 2. stāvā.

Izstāžu telpas «room9» vienā daļā skatāmi grafikas darbi, kuru autori ir Latvijā strādājoši mākslinieki, kuri 20. gadsimta otrajā pusē – sešdesmitajos, septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados - savas radošās ieceres realizēja eksperimentālajā estampu darbnīcā, kas darbojās Latvijas Mākslas fonda paspārnē. Linogriezums, litogrāfija, oforts – monohromā vai polihromā versijā, cinkotipija un cinka kodinājums. Tās ir tikai dažas grafikas tehnikas, kurās mākslinieki izpildīja savus darbus šajā darbnīcā. Daļa darbu pēcāk tika tiražēti kā ilustrācijas dažādiem tipogrāfiska rakstura izdevumiem, daļa kā autorsērijas nonāca Padomju Latvijas Mākslas fonda veikalos «Salons», tika eksponēti nozares grupu skatēs kā arī autoru personālizstādēs; daļa tā arī palika darbnīcā kā eksperiments vai radošas ieceres izbrāķēts mēģinājums. Vai atpazīstat tādus vārdus kā Edvīns Andersons, Valija Brence, Kārlis Cīrulis, Karmena Dāle, Lilija Dinere, Maija Dragūne, Artūrs Duburs, Pauls Duškins, Pauls Džigurs, Dzidra Ezergaile, Andrejs Kalnačs, Daina Lapiņa, Ilze Lībiete, Artūrs Ņikitins, Nadežda Popova, Rihards Skrubis, Genādijs Suhanovs, Kirils Šmeļkovs, Izabella Varžapetova, Lolita Zikmane? Ja nē, tad izstāde ir īstā iespēja ar tiem iepazīties un pašiem savām acīm redzēt viņu radītos mākslas darbus, kas ir daļa ne tikai no padomju perioda vizuālās mākslas mantojuma, bet arī sastāda būtisku grafikas vēstures lappusi Latvijā 20. gadsimtā.

Dubultizstādes otrajā daļā ir skatāmi mākslinieces Elīnas Titānes darbi. Elīna Titāne plašākai auditorijai ir zināma kā keramiķe, kuras darbi drīzāk ir jādēvē par tēlniecību un ar keramikas jomu tos saista vien izmantotais materiāls. Materiālā iemiesoto tēmu un tēlu loks saistās ar biomorfām, no dabas patapinātām formām, taču tas nav vis tiešs sūnu, sēņu, skriemeļu, koraļļu u.tml. organiskas izcelsmes objektu atainojums; tā vietā māksliniece veido, «audzē» savas skulptūras, lipinot, skrāpējot, tīrot un ar pirkstiem veidojot tos meditatīvā procesā, līdz rezultāts sāk raisīt asociācijas ar jebko, kas rodas, aug, vijas un sastingst. Līdzīgs meditācijas process notiek, Elīnai Titānei zīmējot. Līnija ar pildspalvu vai marķieri tiek vilkta un mesta cilpās. Pacietīgi, ilgi, pilnībā iegrimstot procesā un rezultējoties gan neliela izmēra darbos, gan milzīgos šādu zīmējumu ruļļos, kuros attēls raisa asociācijas ar kaut ko bioloģisku, organisku, bet bez konkrēti atpazīstama objekta. Elīnas Titānes zīmējumi varētu būt šobrīd mazāk zināmā viņas daiļrades fasete, taču ārpus Latvijas viņas mākslā grafika iet rokrokā ar tēlniecību.

No 14. janvāra līdz 9. februārim izstāžu telpā «room9» rokrokā ies mūsdienu mākslinieces grafiskās struktūras ar grafikām, ko divdesmit mākslinieki ir radījuši visai specifiskas politiskās struktūras ietvaros 20. gs. 2. pusē.

Izstāde skatāma katru dienu no 12.00 līdz 20.00. Izstāde top sadarbībā ar biedrību «Grafikas Kamera», finansiālais atbalstītājs - Valsts Kultūrkapitāla fonds.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu