Liepājas muzejā Kazahstānas mākslinieces Leilas Mahatas gleznas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Ceturtdien, 5. aprīlī plkst. 17 Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 16/18 tiks atklāta internacionāli atpazīstamās Kazahstānas mākslinieces Leilas Mahatas izstāde «Te nu es esmu».

Liepājas muzejs iepazīstina ar mūsdienu Kazahstānas mākslu, kuru pārstāv māksliniece Leila Mahata, kas ir ne tikai filozofijas doktore tēlotājmākslā, Kazahstānas Nacionālās mākslas universitātes Mākslas fakultātes Glezniecības un skulptūru nodaļas asociētā profesore un Laikmetīgās mākslas centra «Kulanshi» vadītāja, bet arī māksliniece, kas caur mākslu aicina uz filozofiskām pārdomām. Izstāde «Te nu es esmu» sniedz spilgtu priekšstatu par mākslinieces daiļradi. Tā liek aizdomāties par dzīves vērtībām un ritumu.

«Jo vecāka es kļūstu, jo tuvāk sev es tieku. Nevajadzīgās čaulas ir izlietotas. Citu viedokļi vairs nav tik svarīgi. Mana būtība... tā joprojām slēpjas kaut kur iekšpusē, bet tā nav saistīta ar to nejēdzību, kas pastāv kā kopējās normas un sociālie standarti, izkropļots izskats un šībrīža tendences,» drosmīgi un izaicinoši savu izstādi piesaka Kazahstānas māksliniece Leila Mahata, kas ar aktīvu pozīciju mākslā liek domāt par pasaules redzējuma daudzveidību, robežu pārkāpšanu.

Leila Mahata. Kalni. Debesis. Safīrzils. Diptihs. Jaukta tehnika, audekls, 120 x 80 cm x 2
Leila Mahata. Kalni. Debesis. Safīrzils. Diptihs. Jaukta tehnika, audekls, 120 x 80 cm x 2 Foto: publicitātes

Pēc studijām Alma-Atas Mākslas un teātra institūtā, Kazahstānā, I. Repina Sanktpēterburgas Valsts akadēmiskajā glezniecības, tēlniecības un arhitektūras institūtā, Sanktpēterburgā, Krievijā, Freie Universitātē Berlīnē un Berlīnes Muzeju akadēmijā, Vācijā, viņa atgriezās dzimtenē un piedalījās inovatīvas mākslas asociācijas «Zaļais trīstūris» izveidē. Grupa vēlējās lauzt tradicionālās mākslas robežas ar jaunu, neierobežotas kreativitātes pārpilnu garu. Šis gars vēl joprojām mīt viņas darbos, kas ietver sevī gan stilu un tehniku daudzveidību, gan sižetiski atšķirīgus darbus.

Lai sniegtu iespēju tuvāk iepazīt Leilas Mahatas personību un mākslas filozofiju, izstādes «Te nu es esmu» ietvaros interesenti aicnāti uz tikšanos ar mākslinieci piektdien, 6. aprīlī plkst. 14 Liepājas muzejā.

Leilas Mahatas izstādes bijušas Kazahstānā, Turcijā, Krievijā, Itālijā, ASV, Japānā, Indijā, Ķīnā, Vācijā, Moldovā, Beļģijā, Nīderlandē, Ungārijā, Čehijā, Lielbritānijā, Singapūrā, Bangladešā, Austrijā. Māksliniece ir saņēmusi daudz vērtīgu apbalvojumu, tostarp Eiropas balvu par mākslinieciskām un kultūras aktivitātēm - Zelta Eiropa, Eiropas plāksne (Prāga, Čehija), Franča Kafkas medaļu (Prāga, Čehija) un Āzijas Klusā okeāna glezniecības asociācijas diplomu (Tokija, Japāna).

Izstāde būs skatāma līdz 27. maijam. Ieejas biļetes cena: pieaugušajiem 2,50 EUR, skolēniem, studentiem un pensionāriem 1,50 EUR, bet bērniem līdz 7 g. v. – bez maksas.

Ieeja atklāšanas pasākumā bez maksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu