Parīzē iepazīstinās ar romantisma un simbolisma izpausmēm Baltijas valstu mākslā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Orsē muzejā Parīzē 3. maijā norisināsies starptautiska zinātniskā konference «Nacionālais romantisms un simbolisms Baltijas valstīs», kuras laikā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas eksperti runās par abu stilu izpausmēm, iezīmēm un atšķirībām nacionālo mākslas skolu kontekstā, informē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Preses centra vadītāja Nataļja Sujunšalijeva

Konference tiek rīkota līdz šā gada 15. jūlijam muzejā skatāmās izstādes «Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstīs» ietvaros. Izstāde ir vērienīgs visu triju Baltijas valstu simtgades kopprojekts un viens no lielākajiem Latvijas simtgades starptautiskās programmas notikumiem. Ekspozīcijā skatītājiem iespējams iepazīt simbolismu Lietuvas, Igaunijas un Latvijas mākslā no 19. gadsimta 90. gadiem līdz 20. gadsimta 30. gadiem. Vienlaikus izstādi pavada daudzveidīga pasākumu programma, kas atklāj dažādus Baltijas valstu kultūras aspektus, tostarp mūziku, literatūru, arhitektūru un vēsturi.

Izstādes ietvaros rīkotajā konferencē piedalīsies deviņi speciālisti mākslas, arhitektūras un literatūrzinātnes nozarē, kuru vidū ir Igaunijas, Latvijas un Lietuvas augstskolu un pētniecisko institūtu pārstāvji. Klausītājiem tiks piedāvāta iespēja izzināt nacionālā romantisma un simbolisma saikni un to bagātināšanos urbānajā un kosmopolītiskajā kultūrā.

Foto: publicitātes

Konferenci atklās Orsē un Oranžērijas muzeju prezidentes Loransas Dekāras un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Latvijas Vizuālās mākslas departamenta vadītājas, izstādes Latvijas sadaļas projekta vadītājas Gintas Gerhardes-Upenieces uzrunas. Pirmajā sesijā «Kas ir nacionālais romantisms?» ar referātiem uzstāsies Igaunijas Mākslas akadēmijas un Tartu Universitātes emeritētais profesors Jāks Kangilaski, Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta Literatūras nodaļas vadītājs un vadošais pētnieks Benedikts Kalnačs, Tallinas Universitātes Vēstures, arheoloģijas un mākslas vēstures institūta pētniece Linda Kaljundi, kā arī Lietuvas Kultūras izpētes institūta Mākslas vēstures nodaļas vadītāja Laima Laučkaite.

Konferences otrajā sesijā «Baltijas simbolisms un Eiropa» skatījumu uz nacionālo romantismu un Baltijas simbolisma traktējumu Eiropas kontekstā piedāvās Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Mākslas vēstures institūta direktors, LMA emeritētais profesors Eduards Kļaviņš, Tartu Universitātes igauņu valodas un literatūras pētnieks Tīts Hennoste, LMA Mākslas vēstures nodaļas vadītāja, nacionālā romantisma un jūgendstila arhitektūras pētniece profesore Silvija Grosa, Viļņas Mākslas akadēmijas Mākslas pētniecības institūta pārstāve Alģe Andrjulīte, kā arī Kauņas Vītauta Dižā Universitātes Mākslas vēstures un kritikas nodaļas profesore Rasa Žukiene.

Foto: publicitātes
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu