Pulicera balvu pirmo reizi iegūst interneta izdevums (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Ņujorkā pirmdien tika izziņoti prestižo Pulicera balvu saņēmēji, un, kaut arī visvairāk godalgu ticis tradicionālajiem medijiem - laikrakstam "Washington Post" un "New York Times" -, šī ir pirmā reize, kad balva tikusi interneta izdevumam.

(Papildināta ar informāciju par balvu sadalījumu literārajās kategorijās.)

Kategorijā "Izmeklējošā žurnālistika" apbalvojumu saņēma bezpeļņas interneta izdevums "ProPublica" par reportāžu, kurā atspoguļots darbs Ņūorleānas slimnīcā pēc postošās viesuļvētras "Katrīna". Godalgu "ProPublica" dalīja ar žurnālu "New York Times Magazine".

Šis bija pirmais gads, kad par "puliceriem", kas tiek pasniegti kopš 1917.gada, varēja sacensties arī interneta izdevumi.

Visprestižākajā nominācijā "Par kalpošanu sabiedrībai" uzvarēja Virdžīnijas štata laikraksts "Bristol Herald Courier" par materiālu, kurā atspoguļoti pārkāpumi, kas pieļauti, izmaksājot atlīdzības dabas gāzes ieguvju zemes īpašniekiem. Pēc šīs publikācijas, kuras autors ir gados jaunais žurnālists Denjels Džilberts, varasiestādes bija spiestas veikt grozījumus likumos, lai nelikumības novērtu.

Kā ierasts, Pulicera balvas padome, ko veido ASV žurnālisti un Ņujorkas Kolumbijas Universitātes pārstāvji, sadalījusi balvas ne tikai žurnālistikā, bet arī literārajās kategorijās.

Pulicera balvu literatūrā ieguvis Pola Hārdinga debijas romāns "Tinkers", savukārt balva dzejas kategorijā tika piešķirta Rejai Armantrautai par dzejas krājumu "Versed". Drāmas kategorijā Pulicera prēmija piešķirta rokmūziklam "Next to Normal", kas vēsta par kādu sievieti, kas cieš no maniakālās depresijas, un to, kā slimība ietekmē viņas ģimeni. Mūzikla mūzikas autors ir Toms Kits, savukārt libretu un dziesmu vārdus rakstījis Braiens Jorkijs. Pagājušajā gadā abi par savu darbu apbalvoti arī ar "Tony" balvu.

Balvu kategorijā "Vēsturē" ieguvis Liakvats Ahameds par grāmatu "Lords of Finance: The Bankers Who Broke the World", savukārt prēmija par biogrāfiju piešķirta T. Dž. Stilsam un viņa darbam "The First Tycoon: The Epic Life of Cornelius Vanderbilt", kas vēsta par 19.gadsimta amerikāņu uzņēmēju Korneliusu Vanderbiltu.

Prestižo Pulicera prēmiju, kas nosaukta ungāru izcelsmes amerikāņu žurnālista un izdevēja Jozefa Pulicera vārdā, piešķir kopš 1917.gada. Naudas izteiksmē prēmijas summa pēc ASV mērogiem varētu likties pieticīga - desmit tūkstoši dolāru (aptuveni 5000 latu), taču žurnālistikā to uzskata par augstāko profesionālo atzinību.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu