Saules siltums muzejā (10)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Anastasija Ļadenko

Ja kāds tūrists Vecrīgā prasītu ceļu līdz Saules muzejam, iespējams, tu apjuktu, jo neko par tādu nezinātu. Tikmēr vienīgais Saules muzejs Eiropā pie mums darbojas jau pusotru gadu.

Sauļu krātuve

Muzejs paslēpies Vecrīgas ieliņās un suvenīru bodēs, tomēr tā adresi var definēt kā vietu "starp Melngalvju namu un Rātslaukumu". Uzkāpjot muzeja otrajā stāvā, gaišajā telpā var vērot īstu kolāžu gandrīz no 400 košām dažādu materiālu saulēm, kas atvestas no 48 valstīm. Sienas dekori saules formā, ir arī praktiskas lietas: pulksteņi, spoguļi, putnu barotavas, pat cepšanas formas.

Muzeja vadītāja Iveta Gražule rāda papjēmašē tehnikā veidotu sauli
Muzeja vadītāja Iveta Gražule rāda papjēmašē tehnikā veidotu sauli Foto: Anastasija Ļadenko

Apskatot muzeja ekspozīciju un vērojot, kā sauli attēlo dažādas tautas, pārņem jocīgas sajūtas. Tik daudzu sauļu ielenkumā uz mirkli pat pats vari sajusties kā debess spīdeklis. Tomēr atmosfēra ir nepiespiesti pozitīva, jo, iespējams, saules arhetipiskais tēls kā jaunā sākums ir kā kaut kas labs un jauks. Iveta Gražule, muzeja vadītāja, stāsta, ka uz muzeju nākuši arī dziednieki, lai darbotos ar pozitīvām enerģijām.

Saules simbols

Ideja par Saules muzeja veidošanu dzima, jau otrreiz atgriežoties no Portugāles, kur pirms desmit gadiem tika nopirkta pirmā saule. Muzeja dibināšanas brīdī kolekcionārei bija jau ap 300 sauļu: "Bija jāvelk no kastēm ārā un jārāda cilvēkiem!"

Zīmīgi, ka iepriekš uz Kamarina nama fasādes, kur pašlaik atrodas Saules muzejs, bija saules pulkstenis. Kanādas latvietis Visvaldis Ozols, kurš veidojis personīgo, latviešu etnogrāfiskos motīvos ieturētu sauli, atradis pirmskara publikāciju, kurā norādīts, ka Rīgā jau bijis Saules muzejs, kurā apkopota Baltijas izpratne par saules simbolu.

Muzeja viesi

Interese par muzeju bijusi gan amerikāņu rakstniekam Ričardam Koenam, gan lielākajiem Krievijas telekanāliem. "Tā ir artava, ko varam dot," I. Gražule neslēpj prieku par Latvijas vārda popularizēšanu pasaulē. Valsts par muzeju interesējas daudz mazāk, tādēļ galvenais izdzīvošanas faktors ir suvenīru veikals apakšstāvā.

Muzejā sastopamas arī "niknās saules"
Muzejā sastopamas arī "niknās saules" Foto: Anastasija Ļadenko

Daudzveidīgais muzejs un tā apmeklētāji

Līdzības ar politiķi dēļ šo sauli mīļi dēvē par Aigariņu
Līdzības ar politiķi dēļ šo sauli mīļi dēvē par Aigariņu Foto: Anastasija Ļadenko

Par tradīciju izveidojies katram apmeklētājam doties mājās ar paša apgleznotu ģipša saulīti. Muzeja pagrabstāvā, kur lieliski saglabājies 17. gadsimta laikā tapis mūris, ir ierīkota darbnīca. Tāpat tur atrodas arī maza izstāžu zāle, kur patlaban ir floristikas pulciņu izstāde. Muzejā notiek dzejas un mūzikas vakari, bet ekspozīcijas iecerēts veidot izglītojošākas.

Bagātīgi rotātās sprēslīcas no kokgriezēja Valda Orlova kolekcijas
Bagātīgi rotātās sprēslīcas no kokgriezēja Valda Orlova kolekcijas Foto: Anastasija Ļadenko

Sprēslīca - aizmirsts sadzīves priekšmets

Muzejā ir izstādīta arī unikāla aptuveni 200 latviešu sprēslīcu - vērpēju darbarīku - kolekcija ar saules atveidojumiem. Senāk sprēslīcas jaunekļi dāvinājuši izredzētajai, bet tās ornamentā ir iekodēts vēstījums. Kokgriezējs Valdis Orlovs apbraukājis pusi Latvijas un veidojis sprēslīcu kopijas (kopumā ap 700), vēlāk tādas, kas ar saules motīviem, piedāvājis muzejam. "Man bija atklājums, ka latviešiem saules zīme nav viena, bet tās ir tik dažādas," piebilst kolekcionāre.

Sprēslīcas arī no citām valstīm
Sprēslīcas arī no citām valstīm Foto: Anastasija Ļadenko

Praktiska informācija

Muzeja adrese ir Kungu iela 1, tas ir atvērts katru dienu no plkst. 10 līdz 19. Biļešu cenas: pieaugušajiem - Ls 2, studentiem, skolēniem un pensionāriem - Ls 1,50, bērniem - bez maksas, bet skolēnu un bērnudārzu grupām - Ls 1,50 par vienu apmeklētāju. Biļetes cenā iekļauta arī radošā darbnīca - katram apmeklētājam, kā jau minēts, ir iespēja apgleznot Saules muzeja dāvināto ģipša saulīti.

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu