2010. gada izklaides un kultūras notikumu TOP 10 (18)

Kaspars Zaviļeiskis
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Izklaides un kultūras sfērā šogad notikumu netrūka, lai arī 2010. nekādi nenosauksi par šīm sfērām labvēlīgu laiku. Taču ir skaidrs, ka cilvēkiem ir vajadzība pēc abām, un topā centos iekļaut to, kas izraisīja vai nu lielu rezonansi un dažāda veida mākslas patērētāju līdzdalību, vai arī vienkārši šķita paslavēšanas vērts.

10. Dailes teātrim 90

Vairāk kā 50 gadi Dailē - Juris Strenga
Vairāk kā 50 gadi Dailē - Juris Strenga Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

19. novembrī norisinājās Latvijas Dailes teātra 90. jubilejas vakars, kurā piedalījās visu paaudžu esošie un bijušie Dailes teātra aktieri. Par godu jubilejai tika atklātas arī četras izstādes, kas aptver ar teātri cieši saistītas tēmas – arhitektūru, plakātu un kostīmu dizainu. Tāpat tika organizētas bezmaksas ekskursijas un kino vakari.

Par visu laiku Dailes aktieru aktieri atļāvāmies atzīt Juri Strengu

un publicējām garu, bet aizraujošu interviju ar viņu. Daudz laimes teātrim vēlreiz!

9. Mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts"

TVNET kritiķu komanda. Piesēsts "Baltajā naktī" Andrejsalā
TVNET kritiķu komanda. Piesēsts "Baltajā naktī" Andrejsalā Foto: Kaspars Zaviļeiskis

Naktī no 4. uz 5. septembri Rīgā jau piekto reizi norisinājās vairākus pilsētas rajonus aptverošais kultūras forums, kas šogad varbūt arī nebija tik krāšņs, kā gribētos, taču interesants šā vai tā. Tika piedāvāti vairāk nekā 50 mākslas un kultūras projekti, un īpaši "dzīvs" bija Spīķeru kvartāls, kur arī bija vērojama labākā no TVNET kritiķu komandas redzētajām "Baltās nakts" izstādēm - Kriša Salmaņa hipnotiski ievelkošais un melnbaltā stilistikā ieturētais "Bezmiegs".

8. Jauns literatūras žurnāls "Latvju Teksti"

Inga Ābele uz pirmā numura vāka
Inga Ābele uz pirmā numura vāka Foto: publicitātes

Rudenī dienas gaismu ieraudzīja jauns ik ceturkšņa literatūras žurnāls "Latvju Teksti", kura pirmais numurs liecina, ka tajā netiks publicēti tikai pašmāju autoru garadarbi, jo tur atrodami arī F. G. Lorkas dzejoļu atdzejojumi, taču par patieso vērtību šajā gadījumā tomēr gribas uzskatīt tieši latviešu literātu paveikto. Pirmā numura pērles ir Gundara Ignata un Ingas Ābeles stāsti, kas katrs paķer ar savu domu un tiešām rada literāras vērtības sajūtu rokās un attiecīgi galvā.

7. Starptautiskais kino forums "Arsenāls"

Kadrs no mūsu dokumentālā favorīta "Disko un atomkarš" (rež. Jāks Kilmi)
Kadrs no mūsu dokumentālā favorīta "Disko un atomkarš" (rež. Jāks Kilmi) Foto: publicitātes

Kopš šā gada eksperimentālā kino forums "Arsenāls" mainīja koncepciju un kļuva par ikgadēju pasākumu. No 17. līdz 26. septembrim, kā ierasts, kinomīļiem bija iespēja baudīt dažādu valstu un līdz ar to kino skolu mākslas darbus, īpašu uzsvaru šoreiz liekot uz Japānu.

"Arsenāls" turklāt atzīmēja jubileju, jo norisinājās 20. reizi.

Galveno balvu – 10 000 ASV dolāru – šoreiz saņēma ukraiņu režisora Maksima Vasjanoviča filma "Mamma nomira sestdien virtuvē...".

6. Spēlfilma "Seržanta Lapiņa atgriešanās"

Keišs (pa labi) kā Lapiņš pēkšņi kļūst draudīgs..
Keišs (pa labi) kā Lapiņš pēkšņi kļūst draudīgs.. Foto: publicitātes

Gata Šmita filma "Seržanta Lapiņa atgriešanās" šogad sagrāva stereotipu par jauno laiku latviešu kino kā kaut ko samežģītu un vienkāršam skatītājam nebaudāmu. Lielisks izklaides kino, kas pasaules pirmizrādi piedzīvoja oktobrī Pusanas starptautiskajā kinofestivālā Dienvidkorejā, bet novembra beigās nonāca Latvijas kinoteātros. Galvenās lomas šajā studijas "Tanka" lentē atveido Jaunā Rīgas teātra aktieri ar Andri Keišu priekšgalā.

5. Dejas izrāde "No zobena saule lēca"

Labs veltījums Latvijai svētkos
Labs veltījums Latvijai svētkos Foto: publicitātes

"No zobena saule lēca" bija jauns kultūras notikums par godu Latvijas Republikas dibināšanas gadadienai. No 18. līdz 20. novembrim Ķīpsalas hallē ikvienam bija iespēja baudīt vērienīgu un mītisku režisora Uģa Brikmaņa un horeogrāfa Agra Daņiļeviča dejas uzvedumu, kurā piedalījās apmēram 900 dejotāji no 18 dažādu paaudžu Latvijas tautas deju kolektīviem un mūziķi, iespaidīgo bungu un dūdu grupu "Auļi" ieskaitot.

4. Mūzikas un mākslas festivāls "Positivus"

Šķērīšmāsas darbībā
Šķērīšmāsas darbībā Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

4. mūzikas un mākslas festivāls "Positivus" spēja sapulcēt līdz šim visvairāk apmeklētāju un bija audzis arī tehniski un interaktīvi. Latvijai veiksmīga hedlaineru izvēle – "Muse" un "Scissor Sisters", lieliski laika apstākļi, ne tikai mūzikas, bet arī kino, vizuālās mākslas u.c. baudīšanas iespējas... 16. un 17. jūlijs Salacgrīvā pierādīja, ka

"Positivus" ne velti atradis savu vietu Eiropas festivālu kartē.

3. Gaismas festivāls "Staro Rīga"

Retā iespēja iejusties bizbizmārītes, bitītes vai taurenīša ādā..
Retā iespēja iejusties bizbizmārītes, bitītes vai taurenīša ādā.. Foto: Jānis Pešiks

3. gaismas festivāls "Staro Rīga" bija lielāks un attiecīgi krāšņāks nekā iepriekšējos divos gados. Tajā tika iekļauti 75 gaismas spēļu objekti, kas visi kopā bija apskatāmi no 18. līdz 21. novembrim. Tehniski iespaidīgākais bija projekts "Samsung trīsdimensiju metamorfozes" pie Latvijas Nacionālās operas, kas četru dienu laikā paspēja vizuāli un audiāli sagrūt neskaitāmas reizes, bet interaktīvākais – "Sapņo Rīga" pie Rīgas pils, pa kuras sienu katram bija iespēja palidināties bitītes vai raganiņas veidolā.

2. X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki

Latvju danči
Latvju danči Foto: LETA

Jubilejas jaunatnes dziesmu un deju svētkos piedalījās 30 975 dalībnieki no 1305 kolektīviem. Viņu vidū bija 12 687 koristi, 13 760 tautas deju dejotāji un 4528 citu skolu interešu izglītības kolektīvu dalībnieki. Masa iespaidīga un svētki, kā jau ierasts, Latvijas kultūras tēlu veidojuši. Diemžēl arī karstums iespaidīgs. Atminēsimies, ka no 6. līdz 11. jūlijam Rīgā nebija sniega šķūrēšanas problēmu... Jā, pirmo reizi svētku vēsturē tie iekļauti UNESCO svinamo dienu kalendārā 2010. – 2011. gadam.

1. Jāņu nakts pasākums "Līgosim krastmalā!"

Līgo, līgo... Rīgas centrā
Līgo, līgo... Rīgas centrā Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Pirmo reizi 11. novembra krastmalā tika rīkots vērienīgs Jāņu pasākums, kas pierādīja, ka arī Rīgā nebūt netrūkst līgot gribētāju, pretēji iepriekš pieņemtajam uzskatam. Turklāt masu pasākums tiešām noritēja pozitīvā un arī tautas tradīcijās balstītā gaisotnē, un organizētāji bija padomājuši par dažādām interešu un vecuma grupām.

Neticami, bet tiešām izdevušies Jāņi galvaspilsētā!

Ja tā kļūs par tradīciju, tad arī tūristu pieplūdums ir garantēts gluži kā uz tādu Venēcijas karnevālu.

Lai 2011. izklaidē un kultūrā vēl bagātāks!

Komentāri (18)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu