Daudz laimes, Maestro! (194)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien, 12. janvārī, pirms 75 gadiem stikla pūtēja un mājsaimnieces ģimenē saules gaismu ieraudzīja viena no mūsu Latvijas talantīgākajām un spožākajām personībām, izcilākais latviešu populārās mūzikas autors un pianists Raimonds Pauls. Daudz laimes, maestro! Lai veselība ļauj nodzīvot vēl vismaz tikpat gadu un radīt vēl daudz labu skaņdarbu!

Latvijas slavenākā komponista Raimonda Paula vārds ir pazīstams ne vien mūsu valsts robežās, bet plaši arī ārpus tām – viņa mūzika skanējusi neskaitāmās valstīs, pat ļoti prestižās un augsti vērtētās koncertzālēs, kur ļauts atskaņot vien izcilu mūziķu darbus. Nav jau brīnums, jo šā talanta spodrināšana sākta jau no četru gadu vecuma!

"Jaunais Vilnis"
"Jaunais Vilnis" Foto: TVNET

Kā vērtē mūzikas pazinēji, Paula bagātā radošā iztēle apvienojusi latviešu tautas mūzikas, džeza, blūza, rokenrola, franču šansona, vācu šlāgera un tautiskās ziņģes intonācijas un elementus ar modē nākošiem strāvojumiem, allaž spējot radīt aktuālu, visiem interesantu un reizē ārkārtīgi demokrātisku mūziku! Mūzikas kritiķe Daiga Mazvērsīte uzsver, ka

Paula mūzikai piemīt mūsdienīgi ritmi, aranžējumi, vienlaikus izsmalcināta harmonijas izjūta palīdz komponistam izvairīties no vienmuļības, kas diemžēl iezogas daudzos mūsdienu popmūzikas paraugos.
Raimonds Pauls ar Laimu Vaikuli
Raimonds Pauls ar Laimu Vaikuli Foto: LETA

Pajautājot vairākiem Latvijas mūziķiem, ar kuriem Pauls ir darbojies kopā, kas viņa mūzikā ir īpašs un atšķirīgs, daudzi min dziesmu skanējuma daudzveidību tajā pašā laikā saglabājot šo īso, akcentēto klavierspēles piesitienu, kas raksturīgs vien viņam! Paulu nevarot sajaukt... Iespējams, tāpēc ar komponistu izveidojās tik lieliska sadarbība arī kino mūzikas un teātru izrāžu mūzikas komponēšanā. Talants iet līdzi laikam un uzķert pareizo noti!

Nereti dzirdam “Pauls jau modē būs vienmēr”, kas raksturo arī viņa spēcīgo intuīciju – radīt ko tādu, kas tiks skandināts arī pēc desmit, divdesmit gadiem... Unikāli!

Pauls bieži intervijās šo fenomenu neatzīst, sakot, ka pats bieži brīnījies par hita radīšanu, jo viss noritējis nejauši. "Kad uzrakstīju dziesmu "Par pēdējo lapu", man ne prātā nenāca, ka tā kļūs tik neparasti populāra. Dziesma tapa ātri un viegli, jo koncertprogrammā tobrīd vajadzēja aizpildīt robu, taču neuzskatu, ka tā būtu sevišķi izdevusies... parasta dziesma," intervijā "Latvijas Avīzē" bilst komponists.

Foto: LETA

Iespējams, ka arī komponista neatlaidība un spītība ir kalpojušas kā spēcīgi dzenuļi viņa karjeras augšupejai. Jau cik gadus komponists publiski saka, ka nu jau pietiks... Un tomēr pēc mirkļa jau uzzinām par kādiem jauniem viņa projektiem. Ja parēķina, aktīva koncertēšana, projektu producēšana, jaunu solistu atrašana turpinās jau ... 50 gadus!

Arī mēs, portāls, TVNET, vēlam Paula kungam izturību, veselību un saglabāt raksturīgo dzīvesprieka un ironijas dzirksteli! Lai top vēl daudz jaukas mūzikas!

Atgādinām, ka "Arēnā Rīga" 16.janvārī, kad komponists svinēs 75 gadu jubileju, notiks viņa apaļajai jubilejai veltīts koncerts.



Tā norise iecerēta trīs daļās.

Koncerta pirmajā daļā klausītājiem tiks atskaņoti mazāk pazīstami skaņdarbi no 60. un 70. gadiem, tā mēģinot parādīt komponista muzikālā ceļa pirmsākumu. Šajā programmā skanēs poēma "Spēļu nakts Duntes krogā", vokāla glezna "Pastarīte" kora "Kamēr" un solistu izpildījumā.

Savukārt koncerta otrā daļa būs veltīta teātra un kino mūzikai orķestra, dziedātāju, instrumentālo solistu un aktieru izpildījumā, bet trešajā jeb noslēdzošajā koncerta daļā skanēs tautā iemīļotas komponistu dziesmas. Koncerta noslēguma daļā "Teic, kur zeme tā" paredzēta sadziedāšanās ar skatītājiem, bet noslēgumā paredzēta kopīga dziesmas "Nekur nav tik labi kā mājās" izdziedāšana.

Biļetes iepriekšpārdošanā uz jubilejas koncertu var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs.

Komentāri (194)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu