Ceļotājs no Latvijas ar slēpēm mēģinās pievārēt Arktisko taku (7)

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto no personīgā arhīva

Rīdzinieks pieredzējušais ceļotājs Vladimirs Žilkins ceturtdien posīsies ceļā, lai viens ar slēpēm dotos 700 kilometru garā pārgājienā pa tā dēvēto Arktisko taku, kas ved caur Zviedriju, Somiju un Norvēģiju. Viņš būs pirmais, kas šo ceļu veiks ziemā viens pats.

Šis Žilkinam būs jauns un nebijis izaicinājums viņa desmit gadu ilgajā un intensīvajā ceļošanas pieredzē.

Žilkins dienā plāno pieveikt apmēram 20 kilometru, paredzot arī atpūtas brīžus un laika rezervi neplānotām situācijām. Daudz kas atkarīgs no laika apstākļiem, kas šajā reģionā mēdz būt visai kaprīzi. Vidēji dienā temperatūra svārstās aptuveni 15–20°C zem nulles, bet naktī var noslīdēt arī līdz –40°C. Vislielākās problēmas gaidāmas, ja strauji kļūs siltāks vai aukstāks.

Kopumā pārgājienu ceļotājs plāno pabeigt aptuveni aprīļa vidū. Pārgājienu viņš sāks Norvēģijas ziemeļos, Kautokeino, tālāk paredzēts doties caur Kilpisjarvi, Abisko, Stadajaku un Sulitjelmu, kopumā pievārējot apmēram 709 kilometrus. Somijas, Norvēģijas un Zviedrijas robežas ceļotājs šķērsos piecpadsmit reižu.

Maršruts izstrādāts tā, lai būtu pēc iespējas dažāds reljefs - Žilkins dosies gan pa kalnainiem un tuksnešainiem apvidiem, gan cauri mežiem, gan pa ledājiem un aizām.

Pārgājiena laikā ceļotājs ar slēpēm mēģinās pievārēt arī Somijas augstāko virsotni - 1324 metrus augsto Halti. Viņa iecerēs ir uzkāpt arī augstākajā Zviedrijas kalnā Kebnekajsē (2100 metru), bet tur slēpes būs jāatstāj nometnē un pēc tam jāatgriežas tām pakaļ.

"Vispār maršruts ir sarežģīts, taču ļoti interesants!" atzina Žilkins.

Ceļotāja gaitām ikviens varēs sekot līdzi internetā "arctictrail.travelling.lv", kā arī projekta atbalstītāja minerālūdens "Borjomi" sociālā tīkla "Facebook" profilā. Ikvienam būs arī iespēja nosūtīt ceļotājam vēstis, uzmundrinājumus un jautājumus.

Viņam būs nodrošināti sakari ar mājām. Ceļotāja biedri Latvijā nepārtraukti sekos līdzi Žilkina gaitām, un, ja tiks saņemts SOS signāls vai ilgstoši pārtrūks sakari, par to operatīvi tiks paziņots glābējiem.

Žilkins ir multitūrisma piekritējs - viņš iet pārgājienos (gan kājām, gan ar slēpēm), kāpj kalnos, jāj ar zirgiem, brauc ar automašīnām, nodarbojas ar velotūrismu un ūdenstūrismu. Desmit gadu laikā gan vienatnē, gan kopā ar domubiedriem viņš kāpis kalnos Gruzijā un Marokā, laivojis pa Kaukāza un Karēlijas upēm, devies pārgājienos pa tuksnesi Izraēlā un kalnos Krievijā un Ukrainā, organizējis daudzus pārgājienus un velotūres pa Baltiju, Skandināviju, Krieviju.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu