Cēsu vecpilsētas ēkas atsāks runāt

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Cēsu vecpilsētas stāsti

Visu nedēļas nogali, no 27. līdz 29.maijam, Cēsīs norisināsies gadskārtējie pilsētsvētki, kuru ietvaros pilsētā netrūks daudz dažādu pasākumu un aktivitāšu kā jauniešiem, bērniem, tā arī pieaugušajiem. Viena no interesantākajām aktivitātēm gaidāma Cēsu senajos koka namos, kuri, pateicoties projekta "Vecpilsētas māju stāsti" aktivitātēm, atgūs savu kādreizējo šarmu.

"Vecpilsētas māju stāstu" projekts sāksies sestdien, 28.maijā. Tā veidotāji cer mudināt cēsniekus ieguldīt darbu, lai ēkas atgūtu savu kādreizējo skaistumu, kā arī meklēt netradicionālus risinājumus vecpilsētas atdzimšanai.

"Mūsu mērķis ir panākt, lai Cēsu vecpilsēta atdzīvojas,"

sarunā ar TVNET stāsta "Vecpilsētas māju stāstu" iniciatīvas grupas pārstāve Kristīne Timermane-Malēja. Viņa kopā ar vēl vairākiem aktīviem pilsētas jauniešiem ir šīs idejas galvenais virzītājspēks.

Ēkas cer sagaidīt labu saimnieku

"Šobrīd Cēsu vecpilsēta ir mazliet pieklususi un daudzas mājas meklē sev saimniekus. Ar šo projektu gribam pievērst uzmanību. Varbūt kāds, izdzirdot šos stāstus, vēlēsies apsaimniekot kādu no mājām un kļūt par labu saimnieku tai," cerību pauž cēsniece.

Vairākas ēkās vecpilsētā ir veiksmīgi rekonstruētas, taču vēl vairākās atjaunošanas darbi būtu īpaši nepieciešami. Kā viens no piemēriem tiek minēta "Vanadziņa māja", kas savulaik bijusi skaistākā koka ēka Cēsīs, taču tagad no tās pāri palikuši vairs tikai pamati. "Dome un pilsētas patriotiskie iedzīvotāji cenšas saglabāt to autentisko koka arhitektūru, atjaunojot vecās durvis, vecos dēļus. Nevis celt no jauna, bet saglabāt to, kas palicis," viņa saka.

Tiks izstāstīti līdz šim nedzirdēti stāsti

Runājot par "Cēsu vecpilsētas stāstiem", projekta pārstāve norāda, ka tie balstās uz vēsturiski patiesiem notikumiem un slēpj sevī daudzus līdz šim neatklātus faktus un vairāku gadu garumā glabātos nosaukumus.

"Ēku stāstus ir uzrakstījuši Cēsu jaunieši un atšķirīgos formātos ierunājuši dažādu vecumu cēsnieki. Viņi būs šo māju balsis un raksturs,"

atklāj Kristīne Timermane-Malēja. Stāsti tapuši sadarbībā ar Cēsu Vēstures un mākslas muzeja speciālistiem, kā arī pašiem pilsētas iedzīvotājiem, kam projekta veidotāji izsaka īpašu pateicību.

Restaurēs "veco laiku" sajūtas

Šī fotogrāfija ar lepno "Vanadziņa nama" Rīgas ielā 15 tapusi 20.gadsimta sākumā. Pirms dažiem gadiem ēku nācās nojaukt bīstamā tehniskā stāvokļa dēļ. Šāda nākotne draud daudzām savulaik apbrīnotām Cēsu vecpilsētas mājām
Šī fotogrāfija ar lepno "Vanadziņa nama" Rīgas ielā 15 tapusi 20.gadsimta sākumā. Pirms dažiem gadiem ēku nācās nojaukt bīstamā tehniskā stāvokļa dēļ. Šāda nākotne draud daudzām savulaik apbrīnotām Cēsu vecpilsētas mājām Foto: Cēsu vecpilsētas stāsti

Pie katra nama svētku dalībnieki varēs noklausīties tā stāstu, ko papildinās dažādas ēkas pagalmā notiekošas radošās aktivitātes. Katra māja sagatavota atbilstoši savai tematikai. Piemēram, Vaļņu ielā 5 esošajā "Precību nama" pagalmā, kur savulaik vasaru pavadījis Rūdolfs Blaumanis, plkst. 12:00 un 15:00 būs iespējams noskatīties cēsnieces Dārtas Dzenītes sarakstītās lugas "Blaumanis precībās" iestudējumu.

Pie kādreiz Cēsīs ļoti cienītā mediķa Vanadziņa mājas Rīgas ielā 15 darbosies Latvijas Sarkanā Krusta Cēsu jaunieši, L.Līvu ielā 9 durvis apmeklētājiem vērs veco laiku "Plāteru bode", savukārt L.Skolas ielā 4 visi laipni aicināti iegriezties improvizētā iebraucamajā vietā "Lāču krogs".

Kādreizējās "Pils viesnīcas" pagalmā Lenču ielā 7 no svētku baudīšanas nogurušie varēs atpūtināt kājas mīkstos pēļos, "Bīdenrota namā" L.Katrīnas ielā 19 uzzināsiet, kādus noslēpumus glabā pagraba velves. Neparastas sajūtas varēs tvert, apmeklējot "Hopes debesskrāpi" Rīgas ielā 18, kura stāsti izskanēs šaurā šahtā.

Atklāj jauno "Fonokluba" skatuvi

Pilsētsvētkos gaidāmas arī vairākas muzikālas aktivitātes. Sestdien no plkst 12:00 Līvu laukumā tiks atklāta "Fonokluba" brīvā skatuve jauniešiem, uz kuras no 23:00 uzstāsies radio dīdžejs Egons Reiters, pašmāju hiphopa pionieris Roberts Gobziņš un grupa "Resnie Putni".

Vēl sestdien gaidāma arī improvizācijas teātra izrāde "Pie baltas lapas apsēžos" ar komiķa Jāņa Skuteļa piedalīšanos, bet Pils dārza Maija parkā notiks dažādas bērnu aktivitātes ar nosaukumu "Ne-par-asti cēsnieki". Ar plašāku Cēsu pilsētas svētku programmas izklāstu varat iepazīties resursos pievienotajā materiālā, kā arī pilsētas mājaslapā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu