Pilsētu nākotnes vīzija - "Ideju vilciens"

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 7. līdz 10. jūnijam Rīgā būs skatāma ceļojošā izstāde "Train of Ideas" ("Ideju vilciens"), kas interaktīvā veidā prezentēs nākotnes pilsētu vīzijas.

"Ideju vilciens" sniedz iespēju iepazīties ar Eiropas pieredzi

Šī izstāde dos iespēju iepazīties ar pieredzi, kas ir Eiropā, un varbūt to izmantot Rīgā, ceļojošās izstādes "Ideju vilciens" par klimata un vides aizsardzības projektiem mūsdienīgā pilsētā atklāšanā sacīja Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko.

Viņš norādīja, ka Rīga arīdzan ar laiku kļūst zaļāka un ekoloģiski tīrāka - agrāk pēc oglekļa dioksīda daudzuma gaisā bija sadalīta trīs zonās, bet kopš janvāra pilsētai ir tikai viena zona. Tas nozīmē, ka gaiss kļuvis tīrāks, sacīja Aļeksejenko.

Aļeksejenko piebilda, ka viens no būtiskākajiem soļiem, kas Latvijā tiek veikts apkārtējās vides labā, ir māju siltināšana.

Savukārt Hamburgas pilsētas Brīvās ostas Pilsētas attīstības un apkārtējās vides iestādes projektu vadītāja vietniece Jenifera Veše uzsvēra, ka Rīga izstādes veidotājus piesaistījusi kā riteņbraucējiem draudzīga pilsēta.

"Sadarbojoties ar Rīgu, mēs vēlamies uzzināt, kā veidot riteņbraucējiem draudzīgu infrastruktūru.

Jo Hamburga, tieši tāpat kā Rīga, to cenšas attīstīt," sacīja Veše.

Pilsētu nākotnes vīzija

Viņa norādīja, ka izstādē "Ideju vilciens" tiek prezentēta pilsētu nākotnes vīzija. Pilsētas ir vietas, kur rodas visvairāk vides problēmu, tās rada visvairāk piesārņojuma. Pilsētas apzinās, ka tam ir jāmeklē risinājums," sacīja Veše.

Pilsētu nākotnes vīzija - "Ideju vilciens"
Pilsētu nākotnes vīzija - "Ideju vilciens" Foto: LETA

Ar šo vilcienu Hamburga vēlas iedibināt dialogu ar citām pilsētām, lai tādējādi iegūtu idejas un dalītos ar pieredzi un zināšanām. Tāpēc izstādes apmeklētājiem ir iespēja uz maziem koka klucīšiem uzrakstīt savas vīzijas par nākotnes pilsētu. Vilciens ir iecerēts kā tilts starp ekspertiem un sabiedrību, piebilda Veše.

"Ideju vilciens" apskatāms līdz 10.jūnijam

Izstāde "Ideju vilciens" apmeklētājiem no šodienas līdz 10.jūnijam būs pieejama Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā uz 1A perona. Izstādē sešos vilciena vagonos ir apkopota gan Vācijas, gan citu valstu pieredze, kā padarīt zaļāku apkārtējo vidi un kā dzīvot klimatam draudzīgāk.

Pirmais vagons iepazīstinās apmeklētāju ar Hamburgu kā "Eiropas Zaļās galvaspilsētas 2011" titula ieguvēju. Te varēs uzzināt labās prakses piemērus un iepazīties ar vides aizsardzības projektiem, kas palīdzējuši Hamburgai iegūt minēto titulu.

Otrajā vagonā ievietotā ekspozīcija rāda, ka katrs cilvēks atsevišķi un visa sabiedrība kopā ir atbildīga par apkārtējās vides tīrību un kvalitāti. Vagona iekārtojums, kas veidots no krustu šķērsu savilktām auklām, simboliski parāda, ka katrs pavediens ir kā indivīds, bet tīkls - tie ir cilvēki, kam savā starpā jāsadarbojas, paskaidroja "Ideju vilciena" preses sekretārs Rainers Millers.

Pilsētu nākotnes vīzija - "Ideju vilciens"
Pilsētu nākotnes vīzija - "Ideju vilciens" Foto: LETA

Trešajā vagonā tiek parādīta pilsēta kā telpa dzīvošanai. Te var redzēt, kā palielinās iedzīvotāju skaits pilsētās, un tas savukārt rada jautājumus par iedzīvotāju mobilitāti un ērtas infrastruktūras organizēšanu.

Pilsētā dzīvo ne tikai cilvēki, bet arī putni un dzīvnieki. To apmeklētājiem atgādina ceturtais vagons. Savukārt piektajā vagonā apskatāmi dažādi praktiski risinājumi, ko iespējams ieviest dzīvē. Piemēram, var noskaidrot, cik daudz ūdens un oglekļa dioksīda tiek patērēts, ražojot un pārvadājot ikdienā lietojamus pārtikas produktus.

Pēdējā vagonā aplūkojami interaktīvi ziņojumi par klimata izmaiņām pasaulē, kas ir briesmas un izaicinājums vienlaikus. Šī izstādes telpa apmeklētājam centīsies atbildēt uz jautājumu "Kā rast risinājumu?" - piebilda Millers.

Izstādes "Ideju vilciens" apmeklējums ir bez maksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu