Juris Žagars: jārosina diskusija par bērniem koncertos

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Komentējot šā gada Cēsu Mākslas festivālu, tā direktors Juris Žagars teic: "Esam apmierināti, jo festivālu kopumā apmeklēja vairāk nekā 14 tūkstoši cilvēku, turklāt aptaujas liecināja, ka pusei mērķis bija tieši Cēsīs notiekošais festivāls."

Tāpat Žagaru un pārējo festivāla komandu iepriecina fakts, ka 40 procenti festivāla apmeklētāju bijuši jaunieši vecumā līdz 26 gadiem. "Mēs uztraucāmies, ka festivālu apmeklēs pensionāri, taču izrādījās citādāk,” viņš smejas, piebilstot – patīkami izrādījies tas, ka cilvēki vairāk grib jauniešiem domātus pasākumus. "Protams, diez vai tā būs reiva pārtija, kādu rīkojām šogad. Beigās tajā telpā, kur notika pārtija, sēdējām mēs – festivāla komanda – ar „aizblieztām” ausīm, bet dīdžejs divos naktī pa visām Cēsīm paziņoja: "Cesis – capital of darkness"..."

Jautru epizožu, pēc Žagara un viņa kolēģu teiktā, šogad festivālā nav trūcis, taču bijušas arī problēmas, par kurām pat izraisījusies karsta diskusija interneta vidē. "Tās tēmu īsi varētu raksturot –

bērni akadēmiskās mūzikas koncertos,"

jau pavisam nopietni piebilst festivāla direktors, piebilstot – viņaprāt, ņemt līdzi mazgadīgus bērnus uz telpās notiekošiem nopietnās mūzikas koncertiem ir normāli.

Savukārt, ja programmā ierakstīts, ka koncertā skanēs simfonija un oratorija, vecākiem vajadzētu saprast, ka bērnam vienkārši būs garlaicīgi, viņš gražosies un skraidīs apkārt, traucējot pārējiem koncerta apmeklētājiem.

"Jaunā vecāku paaudze tagad ir juridiski izglītota, viņi rakstīja sūdzības Patērētāju tiesību aizsardzības centram par to, ka iegādājušies biļetes, kas maksāja 10 latus, bet uz tām nebija norādīts, ka bērnus nedrīkst ņemt līdzi uz festivāla galā koncertu," stāsta Žagars, kurš koncerta laikā pats vairākkārt vecākiem atgādinājis, lai pieskata savas atvases.

"Mums nācās rakstīt juridiski noformētu atbildi,

ka koncerts, kurā skan nopietnā mūzika, nav futbola mačs vai šlāgerpasākums,"

viņš rezumē, piebilstot – protams, ir iespējams, ka cilvēki nav sapratuši, kas koncertā skanēs, tādēļ pirkuši gana dārgās biļetes un ņēmuši līdzi bērnus.

Mākslas festivāla "Cēsis" direktors Juris Žagars piedalās preses konferencē, kurā atskatās uz Mākslas festivāla "Cēsis 2011" norisi un informē par 2012. gada Festivāla notikumiem
Mākslas festivāla "Cēsis" direktors Juris Žagars piedalās preses konferencē, kurā atskatās uz Mākslas festivāla "Cēsis 2011" norisi un informē par 2012. gada Festivāla notikumiem Foto: LETA

"Jādomā par klausītāju izglītošanu, īpaši reģionos. Citādi viņi izlasa, ka koncertā skanēs Imanta Kalniņa mūzika un domā – tātad tās būs Imantdienas," Žagars ironizē. Viņš gan uzreiz atminas epizodi ar kādu vecmāmiņu, kura uz festivāla atklāšanas koncertu bija paņēmusi līdzi sešgadīgo mazbērnu. "Viņi bija speciāli braukuši no Kuldīgas, jo bērns mūzikas skolā mācījās čella spēli, un viņam koncerts šķita interesants un aizraujošs."

Tādēļ Žagars uzskata, ka, iespējams, vajadzētu rosināt diskusiju par to, kas īsti ir patērētāju tiesību aizsardzība koncertos un par to, lai nepārkāptu vecāku tiesības ņemt uz pasākumiem līdzi bērnus, bet vienlaikus netraucētu tiem, kas arī nopirkuši pietiekami dārgas biļetes un vēlas netraucēti izbaudīt koncertu.

Tomēr par šo jautājumu nākamā gada festivālā tiks domāts, jo, kā pastāstīja festivāla muzikālās programmas veidotāja Indra Lūkina,

nākamgad tiks veidota īpaši bērniem domāta programma ar vairākiem interesantiem pasākumiem,

turklāt tiek plānots vecākiem piedāvāt tā dēvēto bērnistabu, kas ļaus vecākiem koncerta laikā bērnus atstāt pie profesionāliem audzinātājiem, kamēr paši baudīs koncertu.

"Šādu piedāvājumu jau izmanto Jaunais Rīgas teātris, kas vecākiem ļauj uz izrādi ierasties kopā ar bērnu, bet izrādes laikā par bērnu rūpējas profesionālas audzinātājas. Iespējams, rodot šādu risinājumu, būtu mazāk asumu," uzskata Lūkina.

Vēl festivāla organizatori atklāja, ka nākamā gada festivālā viesosies Lietuvas valsts simfoniskais orķestris, kas muzicēs kopā ar pianistu Vestardu Šimku. Tāpat kopā ar diriģentu Māri Sirmo, valsts akadēmisko kori "Latvija" un arī Liepājas simfonisko orķestri baznīcā iecerēts klausītājiem piedāvāt sakrālās mūzikas koncertu, stāstīja Lūkina.

Festivāla viesu vidū būs arī mūsdienu mūzikas ansamblis no Sanktpēterburgas, bet vienu pasākumu plānots sarīkot Cēsu lidlaukā. "Iespējams, tā varētu būt elektroakustiska programma, kurā tiktu iesaistītas arī lidmašīnas," atklāj Juris Žagars.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu