Čivle: Mākslinieku idejas piezemējas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Samazinoties finansējumam, piezemējas arī mākslinieku idejas, jo radošie prāti cenšas tās pietuvināt reālajām iespējām, tāpēc pašreizējā situācija nav pateicīgākais laiks, gatavojoties Eiropas Kultūras galvaspilsētas statusam 2014.gadā, intervijā atzina nodibinājuma "Rīga 2014" vadītāja Diāna Čivle.

"Es jūtu, ka likumsakarīgi ideju mērogs un vēriens samazinās - arī mākslinieki, izdomājot ideju, paši velk to pie realitātes, pie zemes, līdz ar to var teikt, ka šobrīd nav īsti pateicīgākais laiks, kurā radīt lielas idejas, jo vispār cilvēki ir diezgan nospiesti," norādīja Čivle.

Čivle sacīja, ka, salīdzinot ar situāciju citur Eiropā un pasaulē, mākslinieki Latvijā nepelna labi, tomēr viņa norādīja, ka tas arī nav galvenais dzinulis, kāpēc mākslinieki taisa projektus.

Vienlaikus viņa piebilda, ka nereti māksliniekiem tieši sarežģītākajos apstākļos dzimst liela vēriena idejas.

"Reālajā situācijā es redzu, ka idejas pamazām nosēžas uz zemes,

bet es tomēr nezaudēju cerību, ka būs tas pozitīvais forsmažors, kas tās idejas atkal uzšaus gaisā," pauda Čivle.

"Force Majeure"

2014.gada kultūras programmas "Force Majeure" aprises iezīmējušās jau par aptuveni divām trešdaļām, taču projekta organizētāji plāno papildus sludināt atsevišķus pieteikumu konkursus konkrētām vajadzībām. "Mums ir par maz bērnu pasākumu programmā, neesam vēl apmierināti ar foto izstāžu sadaļu, noteikti būs atsevišķa pieteikšanās aktivitātēm Rīgas radošajos kvartālos un pasākumiem dažādās Rīgas apkaimēs," norādīja Čivle. "Šobrīd pirmajā konkursa kārtā esam ieguvuši apmēram divas trešdaļas no programmas pasākumu idejām, ar kurām tagad turpinām strādāt, bet vienalga turam durvis atvērtas. Mums ir jābūt aktuāliem, tāpēc noteikti sagaidām jaunas idejas, kas nāks šo divu gadu laikā, citādi mūsu pasākums būs diezgan senils un neinteresants," viņa piebilda.

Kā ziņots, ES Izglītības, jaunatnes lietu un kultūras ministru padome šogad 10.maijā Briselē apstiprināja Rīgas un Zviedrijas pilsētas Ūmeo kļūšanu par Eiropas kultūras galvaspilsētām 2014.gadā.

Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas Māksliniecisko padomi vada Diāna Čivle. Provizoriskās gada organizēšanas un norises izmaksas tiek lēstas ap 17 miljoniem latu.

Pilnu intervijas tekstu ar Čivli var lasīt aģentūras LETA sadaļā "Intervijas".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu