Slēpošanas trases sākušas mākslīgā sniega pūšanu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Liela daļa Latvijas slēpošanas trašu šajā nedēļas nogalē līdz ar gaisa temperatūras pazemināšanos sākušas mākslīgā sniega pūšanu un grasās atklāt sezonu. Tā kā gaisa temperatūra beidzot turas vienu vai pāris grādus zem nulles, visur norit aktīvi trašu sagatavošanas darbi. To pārstāvji ir cerību pilni, ka rīt varēs uzņemt pirmos slēpotgribētājus, bet šobrīd viss notiek pilnā sparā tikai dažās no TVnet aptaujātajām trasēm.

Apkopojoša informācija atrodama mājaslapā slalom.lv.

Šobrīd Latvijā darbojas trīs trases

«Milzkalns» sestdien strādā 10:00 – 24:00. Pa nakti gaisa temperatūru prognozes ir piepildījušās un jauns sniegs trasēs ir saražots. Atvērtas jau iepriekš sagatavotās divas trases galvenajā nogāzē - Fischer sporta trase un 3.trase, strādā inventāra noma, instruktori, «Milžu krogs» un inventāra apkope. Svētdien «Milzkalns» strādās 9:00 – 22:00.

«Golgātā» darbu pilnas rokas, jo apmeklētāju daudz, sniega daudz, darbojas visas trases - šļūkšanai ar kamerām, distanču slēpošanai un kalns, viss sagatavots viesiem.

«Ķauķu kalnā», Alūksnes pusē, sniega daudz, bet slēpotāju ir maz, turklāt sniegs esot tikai dabiskais, pūsts neesot itin nemaz. Prognožu priekšdienām nav, jo, tāpat kā visur, ir bažas par mīnusiem, kurus sola, bet kuru tā arī nav.

Uz drīzu darbu cer pārējie

«Žagarkalnā» naktī 4:00 beidzot iedarbināti sniega lielgabali. Temperatūra ir minimālā pieļaujamā -3, un visi 9 lielgabali darbojas. Sniegu pūtīs līdz pat svētdienas rītam. Nedrīkst palikt siltāks ne par pusgrādu, tad svētdien no rīta 10:00 pirmā trase būs atvērta ar diviem pacēlājiem.

«Riekstukalna» trases informatīvais tālrunis pēc mājaslapā teiktā darbojas tikai tad, kad strādā trases. Tālrunis nedarbojās.

«Baiļos» distanču slēpošanas trase meža posmā noblietēta, pa elektrolīniju slēpošana apmierinoša. Taču kalns tiks atvērts rītdien pulksten 11, ja pieturēsies tie mīnusi, ko visu laiku sola sinoptiķi.

«Zviedru cepure» neprognozē, kad varēs sākt darbu, jo ir par siltu, lai sāktu sniegu pūst. To bija plānots darīt jau šorīt. Viens gan esot skaidrs, ka svētdien šis kalns gaidīs savus slēpotājus, jo no debesīm sniegs birstot raženi.

«Reiņa trasē» šobrīd ir -3 un tiek pūsts sniegs. Ir pamatotas cerības, ka rītdien noteikti trase sāks darbu un gaidīs slēpotājus. Vairāk vai mazāk cerību tiek likts uz pēcpusdienu, taču informācija visprecīzākā un operatīvākā būšot mājaslapā.

«Ozolkalnā» šodien nekas nenotiek, snieg, ir -2 – tas ir pietiekami, lai sāktu gatavot trases, to sākts darīt jau vakar, taču pirmos viesus tās būs gatavas uzņemt nākamās nedēļas beigās. Trašu sagatavošana prasīs dienas četras piecas.

«Siguldas pilsētas trasē» šodien arī norit kalna sagatavošana. Ja pieturēsies labi mīnusi, tad uz 21.janvāri trase tiks atklāta apmeklētājiem.

Vietām izveidojas vairāk nekā 15 cm bieza sniega sega

Pirmo reizi šoziem noturīga sniega sega izveidojusies visā Latvijā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Saskaņā ar šobrīd pieejamo informāciju pēdējās diennakts laikā visvairāk snidzis Mērsragā, kur sniega sega pieaugusi par 14 centimetriem un sestdienas rītā zemi klāj vidēji 15 cm dziļš sniegs, turklāt snigšana turpinās.

Arī Zosēnos izveidojusies 15 cm bieza sniega kārta, pēdējās diennakts laikā šeit uzsniguši 11 cm. Priekuļos sniega segas augstums pieaudzis par 10 cm, sasniedzot 12 cm. Daudz snidzis arī Liepājā un Rīgā, kur izveidojusies attiecīgi 8 un 9 cm bieza sniega sega.

Alūksnē ir 16 cm dziļš sniegs, pēdējās diennakts laikā sniega sega šeit pieaugusi par 5 cm. Ceturtdienas vakarā - pirms lietus saplacināja iepriekš sasnigušo sniegu - Alūksnē bija 17 cm dziļš sniegs.

Vismazāk sniega ir Daugavpils apkaimē - tikai viens centimetrs. Dobelē, Kolkā, Rūjienā, Skrīveros un Stendē ir 5-7 cm bieza sniega kārta.

Jau ziņots, ka saskaņā ar aculiecinieku teikto iepriekšējā diennaktī visvairāk varētu būt sasnidzis Siguldas pusē, kur jau piektdienas vakarā bijusi aptuveni 15 cm dziļa sniega sega. Savukārt sestdien visspēcīgāk snieg Zemgalē, it īpaši Zemgales rietumos.

Minimālā gaisa temperatūra LVĢMC novērojumu tīklā naktī uz sestdienu bija no 0..-1 grāda jūras piekrastē līdz -4 grādiem Gulbenē. Visstiprākās vēja brāzmas reģistrētas piektdienas vakarā Ventspils ostā - 27 metri sekundē.

Pūšot brāzmainam ziemeļu vējam, valsts rietumu un centrālajā daļā sestdien vērojams putenis un kupenu veidošanās, kas vēl vairāk apgrūtina braukšanu.

No sestdienas kļūs vēsāks

Nākamās nedēļas pirmajā pusē virs Latvijas pastiprināsies neliels augsta spiediena atzars, tādēļ vējš būs lēns līdz mērens, atsevišķos rajonos nedaudz arī snigs. Nedēļas otrajā pusē Latvijai no rietumiem pietuvosies zema spiediena ieplaka, tādēļ, sākot no rietumiem, atkal gaidāms sniegs un piekrastes rajonos pastiprināsies dienvidaustrumu vējš, brāzmās sasniedzot ātrumu 15-20 m/s.

Sākot ar sestdienu, pakāpeniski kļūs vēsāks. Ja brīvdienās naktī gaisa temperatūra būs 0 līdz mīnus 5 grādi, tad turpmākajās naktīs gaisa temperatūra gaidāma no mīnus 5 līdz mīnus 10 grādiem, austrumos pat līdz mīnus 13 grādiem nedēļas beigās, bet dienā brīvdienās gaisa temperatūra būs no plus 1 līdz mīnus 5 grādiem, turpmākajās dienās - no mīnus 3 līdz mīnus 8 grādiem, atsevišķās dienās austrumu rajonos gaisa temperatūra dienā būs mīnus 8, mīnus 10 grādi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu