Top10 Latvijas vietas, kur aizbraukt rudenī (84)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nedēļas nogalēs galvaspilsētas iedzīvotājiem nereti nācies saskarties ar šādu problēmu: it kā gribētos doties kaut kur tuvāk dabai, taču nav ideju, kurp. Šajā aprakstā TVNET sadarbībā ar Latvijas tūrisma asociāciju «Lauku ceļotājs» piedāvā dažādus tuvākus un tālākus mūsu versijā saistošus galamērķus, kur būtu vērts aizbraukt tieši rudenī.

Cēsis

Pateicoties tur mītošo un rezidējošo cilvēku aktivitātēm, par patiešām «karstu» vietu Latvijas tūrisma kartē kļuvušas Cēsis – pilsēta, kas var lepoties gan ar skaistu vecpilsētu, gan arī saistošu kultūras dzīvi. Ņemot vērā, ka rudens vakaros arvien vairāk laika pavadām iekštelpās, ir vērts iegriezties, nebaidīsimies šā vārda, vienā no mājīgākajām kafejnīcām «Kafē Rīga», kura šajā ziņā pārspēj daudzas galvaspilsētas vietas.

Cēsu pilsdrupas
Cēsu pilsdrupas Foto: Flickr.com/Visitcesis

Līgatnes dabas takas

Salīdzinoši netālu no Rīgas atrodas arī Gaujas Nacionālajā parkā ietilpstošās Līgatnes dabas takas, kur nesteidzīgā pastaigā pa mežu var iepazīties ar dažādām Latvijā dzīvojošo savvaļas dzīvnieku sugām, tostarp ar vienu no pazīstamākajiem turienes lāčiem - Ilzīti. Interesenti var šķērsot Gauju izmantojot Līgatnes pārceltuvi, kas pār šo upi tāda ir vienīgā. Tāpat dabas taku pārstāvji ir pasludinājuši oktobri par Vislatvijas ozolzīļu talkas mēnesi, aicinot iedzīvotājus piedalīties un sarūpēt ziemas krājumus dabas takās mītošajiem dzīvniekiem.

Līgatnes dabas taku iemītniece - Ilzīte
Līgatnes dabas taku iemītniece - Ilzīte Foto: Velga Vītola

Kolka

No mazliet tālākiem izbraucieniem ir jāizceļ Ziemeļkurzemes apmeklējums. Šobrīd putnu migrācija uz siltajām zemēm ir vislabāk novērojama tieši Kolkā. No turienes netālu atrodas Slīteres nacionālais parks un arī saimniecība «Ūši», kas saviem apmeklētājiem ir interesanta ar to, ka piedāvā kurzemnieku tradicionālo sklandraušu degustēšanu un attīstījusi jaunu tūrisma projektu par piekrastes zvejniecību.

Kolkas bāka
Kolkas bāka Foto: skaistieskati.lv

Andrupenes lauku sēta

Tālāks ceļš jāmēro arī uz Latgali, kur atrodas nākamā pieturvieta, taču, kā norāda «Lauku ceļotāja» pārstāvis Juris Smaļinskis, tas ir tā vērts, jo Andrupenes lauku sētā un muzejā var iepazīties ar labākajām šā reģiona tradīcijām. Tā kā sēta ietilpst Latgales kulinārā mantojuma tīklā, iepriekš piesakoties, var nogaršot gardākos vietējos ēdienus.

Andrupenes lauku sēta
Andrupenes lauku sēta Foto: turisms.latgale.lv

Sigulda

Sigulda un tā dēvētais zelta rudens ir nemainīga vērtība jau gadu desmitiem, jo runā, ka piedzīvot šā gadalaika krāšņumu te var visspilgtāk. Bez patiešām iespaidīgajiem dabasskatiem izmaiņas pēdējā laikā piedzīvojusi arī Siguldas pilsētvide, ko visizteiktāk pamanīs tie, kas ieradīsies ar vilcienu, – pilsēta ieguvusi jaunu stacijas laukumu ar «Laimas» pulksteni, tāpat ne mazāk nozīmīgi ir tas, ka atjaunotas arī pilsdrupas.

Mežotnes pils

Arī netālu no Lietuvas robežas Zemgalē esošajā Rundāles novadā iespējams piedzīvot zelta un arī citu krāsu rudeni. Izstaigājot Mežotnes pils parku, pilskalnu un pārejot pāri pontonu tiltam pār Lielupi, iespējams notvert fantastiskus skatus un krāsas.

Kuldīga

Šajā nedēļas nogalē Kuldīgā noritēs gadskārtējie Hercoga Jēkaba svētki, kurā tradicionāli būs dažādi amatnieku tirdziņi. Tāpat pilsētā, kas slavena ar Ventas rumbu, ir vairāki krodziņi, kas ļaus sajust rudenīgi latvisko sajūtu.

Hercoga Jēkaba gadatirgus
Hercoga Jēkaba gadatirgus Foto: senakuldiga.lv

Tērvete

Daudzi noteikti jau ir savulaik paviesojušies Tērvetē, izstaigājot dabas parka taku līkločus. Pēdējā laikā viena no zaļākajām Latvijas pilsētām saviem apmeklētājiem piedāvā jaunus apskates objektus un aktivitātes – septembra sākumā ir atklāta jaunā Rūķu sēta, kurā turpmāk norisināsies dažādas radošās darbnīcas, kas īpaši interesantas ir ģimenēm ar bērniem.

«Vējavas»

Oktobrī sākas arī nēģu laiks un, lai redzētu, kā tos ķer ar tačiem, kas arī pasaules mērogā ir unikāla parādība, ir vērts apmeklēt Salacgrīvas pusē esošās viesu mājas «Vējavas». Tikko noķertos nēģus tur tiek piedāvāts arī pagatavot, bet, tiecoties pēc lielākiem piedzīvojumiem, ikviens interesents var agrā rītā doties zvejā uz jūru kopā ar vietējiem zvejniekiem.

Daugavgrīva

Kaut arī šis materiāls vairāk orientēts uz rīdziniekiem, kas nedēļas nogalēs nereti vēlas izbraukt ārpus pilsētas, arī Rīgā ir vairākas vietas, kur sajust dabu. Juris Smaļinskis iesaka ar divriteni vai kā citādi nokļūt līdz Daugavgrīvai, kur šobrīd ir vērojama gājputnu migrācija. Izbraucienā ar velosipēdu var doties arī pa atjaunoto Ķengaraga promenādi, no kuras paveras lielisks skats uz Daugavu. Tāpat šajā nogalē, 14.oktobrī, 100 gadu jubileju svin Rīgas Zooloģiskais dārzs, kura apmeklējums un pastaiga vai izbrauciens pa Mežaparku var sniegt patīkamu relaksāciju.

Daugavgrīvas piekraste
Daugavgrīvas piekraste Foto: http://laikapstakliunfoto.blogspot.com
Komentāri (84)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu