900 dejotāji sadancos Jāņa Ērgļa jubilejas koncertā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Jau šonedēļ, 17. novembrī, plkst. 18.00 Ķīpsalas hallē turpat 900 dejotāju no 27 deju kolektīviem sadancos deju koncertā «Laiki raksta dejas rakstā», kas veltīts vienam no spilgtākajiem latviešu skatuvisko deju horeogrāfiem, Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku virsvadītājamun mākslinieciskajam vadītājam un TDA «Teiksma» mākslinieciskajam vadītājam Jānim Ērglim.

Uz speciāli lielkoncertam būvētās 400 m² lielās skatuves sadancos dejotāji no dažādām Latvijas pilsētām – Tautas deju ansambļi Ačkups, Austris, Dancis, Gatve, Kalve, Liesma, Līgo, Raitais solis, Rotaļa, Sadancis, Teiksma, Vektors, vidējās paaudzes deju kolektīvi Arnika, Dancis, Gatve, Gauja, Jampadracis, Kalve, Lāčplēsis, Līgo, Oglīte, Rīdzenieks, Saime, Teiksma, Tingeltangels, Vektors un bērnu deju kolektīvs Teiksmiņa.

No vairāk nekā 200 oriģinālhoreogrāfijām, kas tapušas 30 gadu laikā, programmā ietvertas 25 dejas – spilgtas sava laika liecinieces. Starp koncertā redzamajām dejām būs gan «Ozols liepu dancot veda» –1986. gada diplomdarbs, beidzot Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Horeogrāfijas nodaļu, gan speciāli Dziesmu un deju svētkiem radītas dejas – "Krustami dejami, krustami lecami«Baltu puķu guni kūru», «Jūrmalnieks», «Uz ūdeņa dvēselīte», «Ozols» un citas. Skatītājus priecēs arī šogadXVI Jaunrades deju konkursā godalgotās Jāņa Ērgļa horeogrāfijas«Vai domāji, vai cerēji» un«Kungi mani karā sūta», kas konkursā guva visaugstāko novērtējumu.

Koncerta mākslinieciskais vadītājs –Jānis Ērglis, koncerta režisors – Valdis Lūriņš, scenogrāfs – Artūrs Arnis.

Viens no spilgtākajiem latviešu skatuvisko deju horeogrāfiem, Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku virsvadītājiem Jānis Ērglis dzimis 1962. gada 17. novembrī Valmierā. Beidzis Valmieras 11 varoņu komjauniešu vidusskolu (tagadējo Valmieras 1. ģimnāziju) (1970–1981), profesionālo izglītību ieguvis J. Vītola Latvijas Valsts konservatorijas Teātra un kultūrizglītības darba fakultātes Kultūrizglītības darba nodaļā (1981–1989).

1984. gadā Jānis Ērglis uzsāk profesionālā baleta mākslinieka gaitas Valsts deju ansamblī «Daile». No 1991. gada strādā ansamblī par baletmeistaru, ir tā mākslinieciskais vadītājs – galvenais baletmeistars (1993–1997). VDA «Daile» ir iestudējis daudzas spožas oriģinālhoreogrāfijas un deju uzvedumus.

1998. gadā Jānis Ērglis uzsāk vadīt TDA «Teiksma», pārņemot aizsāktās tradīcijas no ilglaicīgā ansambļa vadītāja Viestura Tīles, un pilnveido tālāk kolektīva meistarību. TDA «Teiksma» pašreiz ierindojas Latvijas labāko kolektīvu vidū.

Ar TDA «Teiksma» Jānis Ērglis turpina jaunu deju iestudēšanu, ar kurām veiksmīgi startē Jaunrades deju skatēs. Kopumā Jānis Ērglis radījis vairāk nekā 200 jaunrades, galvenokārt oriģinālhoreogrāfijas.

Jānis Ērglis ir vairāku Latvijas Skolu jaunatnes deju un Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku virsvadītājs, kā arī lieluzvedumu autors un mākslinieciskais vadītājs. Viņš ir mākslinieciskais vadītājs daudziem nozīmīgiem deju lielkoncertiem, tostarp 41. Eiropas tautas mākslas un kultūras festivāla «Eiropiāde» koncertiem.

Biļešu cena no Ls 3,5 līdz 6,5!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu