Lielmežģis Esplanādē – prāta un ķermeņa veiklības spēles

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

28. aprīlī pl.12.00 Esplanādē notiks «Lielmežģis» – akcija, kuras laikā tiks izveidots lielākais Lielmežģa (plašāk pazīstams kā spēle Twister) laukums un līdzīgi jau šim izveidotajam jaunvārdam tiks latviskoti ikdienas valodā bieži lietotie svešvārdi.

Akcija notiks tai vispiemērotākajā laikā – Lielajā talkā attīrīta vide un prāts un noslēdzas radošuma nedēļa «radi! 2013».

Lielmežģa (Twister) spēles laukumus katram interesentam būs iespēja kopā ar Rīga 2014 brīvprātīgajiem izveidot uz vietas no iepriekš sarūpētiem materiāliem. Var nākt individuāli vai komandās līdz 4 cilvēkiem. Mežģīt ķermeni varēs gan savam priekam, gan piedaloties turnīrā. Veiklākajiem balvas!

Prāta mežģīšana, latviskojot svešvārdus, notiks kopā ar Latvijas Universitātes profesori Janīnu Kursīti, viņas doktorantiem un Ansi Bogustovu. Varēs latviskot jau iepriekš iesūtītos vārdus, kā arī ieteikt vārdus uz vietas. Visus jaunvārdus vēlāk varēs apskatīt «Jaunā svešvārdu tulceņa 1. netaustāmajā sējumā» Rīga 2014 portālā www.riga2014.org. Arī prāta mežģīšanā sumināsim labākos!

Gatavojoties Lielmežģim, Rīga 2014 aicina iesūtīt vārdus, ko latviskot un, ja iespējams, piedāvāt arī savus jaunvārdus uz e-pastu lielmezgis@riga2014.org. Jau saņemti vārdi «bezē», «kultūra», «šokolāde» - vai tiem rodams latviskāks variants? Ko darīt ar tādiem vārdiem kā «twisteris», «feisbuks», «printeris», «numurs» un «pica»? Izskanējis jau arī piedāvājums «autobusa šoferi» latviskot kā «lielizmēra cilvēku pārvadājamā četrriteņu iekšdedzes dzenuļa vadītājs».

Pasākums notiks zīmīgā vietā – laukumā pie Raiņa pieminekļa, jo Rainis savā daiļradē latviešu valodu bagātinājis ar tādiem vārdiem kā mīla, veldze, tāle, brīve, dāsns, degsme, plūsma, spozme, vēlme, atspulgs, ilgas, kaisle un daudziem citiem, bez kuriem valoda mūsdienās nebūtu iedomājama.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu