Bijušais kinoteātris «Daile» atdzims kā mūzikas nams «Daile»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Bijušā kinoteātra «Daile» telpās, kur iepriekš savu veiksmi izmēģināja naktsklubs, novembra sākumā tiks atklāts mūzikas nams «Daile».

Šis gads bijušā kinoteātra «Daile» ēkai, kas atrodas Krišjāņa Barona ielā 31, ir zīmīgs, jo šogad namam aprit 100 gadi. Jubilejas gadā par jaunās telpas apsaimniekotājiem kļuvis muzikālais teātris «Ars Nova», kas šajās telpās cer atkal pulcēt mūziķus, māksliniekus un klausītājus.

Kā stāstīja «Ars Nova» producente Anda Zadovska, namā

patlaban notiek intensīvi rekonstrukcijas darbi, lai novembrī durvis vērtu mūzikas nams «Daile»,

kas būs multifunkcionāla 400 skatītāju zāle.

Mūzikas namā «Daile» plānots nodrošināt vidēji ap 20 koncertiem, izrādēm, gan dramatiskiem, gan muzikāliem iestudējumiem, kā arī klasiskās, džeza un akustisku koncertu programmām mēnesī. Mūzikas namā «Daile» iecerēts spēlēt izrādes un koncertprogrammas gan mazajiem skatītājiem un ģimenēm, gan visu vecumu dažādu mūzikas žanru cienītājiem.

Par «Dailes» repertuāra izveidi gādās producente Anda Zadovska un mūzikas nama «Daile» kreatīvais priekšnieks komponists Jānis Lūsēns.

Foto: publicitātes

Mūzikas namu «Daile» plānots atklāt 13.novembrī, piedāvājot apmeklētājiem Ojāra Vācieša jubilejas gadā Jāņa Lūsēna jaunradītu koncertizrādi - rokkoncertu ar Latvijas izcilā dzejnieka vārdiem - «Puses». Koncertizrādes libretu veidos Evita Sniedze, režisors un scenogrāfs būs Reinis Suhanovs, kostīmu māksliniece - Ieva Veita. Lomas atveidotājs un solists būs Ģirts Ķesteris, un rokkoncerta izrādēs piedalīsies mūziķu grupa Jāņa Lūsēna vadībā.

Veidotāji sola, ka «Puses» būs nebijis, unikāls projekts Latvijas kultūrvēsturē un īpašs ar to, ka tiek radīts Ojāra Vācieša jubilejas gadā. Tas ir vērtējams kā iedvesmas projekts tālākiem darbiem mūzikas namā «Daile», norādot virzienu, ar kādu repertuāra politiku tas uzrunās skatītājus, piedāvājot tādus muzikālus projektus, kas ikdienā bieži nav klausītājiem pieejami.

Bijušā kinoteātra «Daile» ēka 1913.gadā atradās tolaik Suvorova ielā 31 un nonāca Vilhelma Posselta īpašumā, viņam tolaik piederēja arī Baltijas vērpšanas-aušanas uzņēmums Iļģuciemā. Šajā laikā aizsākās kinoteātra pirmsākumi. Kinoteātra projektu izstrādāja arhitekts Pauls Mandelštams. Tomēr projekta realizāciju izjauca Pirmais pasaules karš, un celtniecības darbi tika atlikti turpat uz diviem gadu desmitiem. Pēc kara īpašums nonāca Kārļa Baumaņa rīcībā, kurš tur iekārtoja pirmās klases restorānu, maizes ceptuvi un konditorejas cehu, liecina apvienības «Ars Nova» informācija.

Kinoteātris «Daile» pirmo reizi skatītājiem tika atvērts 1936.gada 19.decembrī, piepulcējoties jau tā prāvajam 42 Rīgas kinoteātru pulkam. Pēdējo seansu kinoteātris «Daile» skatītājiem piedāvāja 2007.gada 22.novembrī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu