Pasniegta 2013. gada balva Rīgas arhitektūrā (6)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: arhitekts.riga.lv

Pirmdien, 7. oktobrī, Pasaules arhitektūras dienā jau astoto reizi tika pasniegta gada balva Rīgas arhitektūrā. 2013. gadā Rīgas arhitektūras balva piešķirta SIA «Arhitektu birojs KRASTS» – arhitektei Renātei Truševskai, arhitektūras studentei Lienai Braslai un ainavu arhitektei Kristīnei Dreijai – «Par vērtīgu ieguldījumu Rīgas arhitektūrā – koka apbūves vērtību izcelšanu publiskajā telpā – ēkas «Zirgu pasts» pārbūvi Latvijas Kultūras akadēmijas teātra studijām Dzirnavu ielā 46». Papildus gada balvai, Rīgas pilsētas arhitekta birojs piešķīra septiņas atzinības par izcilību atsevišķu objektu arhitektūrā.

Jāatzīmē, ka arhitektūras darbu skatei, saskaņā ar nolikumu, varēja pieteikt tikai tos objektus, kas ekspluatācijā nodoti līdz 2012. gada 31. decembrim. Līdz ar to vairāki nozīmīgi un ievērojami objekti 2013. gada skatei nekvalificējās, jo ekspluatācijā tie ir nodoti 2013. gadā un līdz ar to tiks iekļauti nākamā gada konkursa objektu reģistrā.

«Šī gada būvju skatē mēs ar žūrijas ekspertiem īpaši meklējām labākos piemērus pilsētas dzīvojamās vides ilgtspējas nodrošināšanā, pievēršot uzmanību tādiem pilsētvides raksturlielumiem kā energoefektivitāte, vides pieejamība un universālais dizains, novērtējot paveikto gan Rīgas vēsturiskajā centrā, gan apkaimēs un mikrorajonos,» uzsver Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis.

Arhitektūras darbu skatei sākotnēji tika pieteikts 71 objekts. Objekti tika apskatīti četrās objektu grupās: dzīvojamās vides ilgtspēja (daudzdzīvokļu ēkas); kompleksi risinājumi (funkcionāli, teritoriāli); pilsēttelpas attīstība (ēkas, fasādes, torņi, skvēri, mazās formas); sabiedriski objekti (ēkas, tilti, ielas, parki, dārzi). Pieteiktos objektus žūrijas eksperti, kas pārstāv gan Rīgas pilsētas arhitekta biroju, gan nozares nevalstiskās organizācijas, izvērtēja, izveidojot reģistru ar 59 dalībniekiem, kas tika virzīti tālākai izvērtēšanai. Tālākā vērtēšanas procesā vairākkārtējās ekspertu sanāksmēs tika diskutēts un lemts par saīsināto balvas pretendentu sarakstu, izvēloties 15 objektus, kurus eksperti augusta mēnesī apmeklēja klātienes vizītēs, tiekoties gan ar būvju autoriem, gan pasūtītājiem. Pēc klātienes vizītēm tika izveidots galējais objektu saraksts, kuru veidoja 12 būves. Gada balva tika piešķirta skatē par labāko atzītās būves autoram.

Oktobra pirmā pirmdiena pēc Starptautiskās Arhitektu savienības iniciatīvas un iedibinātas ilggadējās tradīcijas visā pasaulē tiek atzīmēta kā Pasaules arhitektūras diena. Visā pasaulē, arī Rīgā, arhitektūras nozares profesionāļi to šogad atzīmē 7. oktobrī.

www.arhitekts.riga.lv

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu