Rīgā notiks pasaules uguns skulptūru čempionāts (8)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

2014. gadā Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta un janvārī, kā viens no atklāšanas pasākumiem, šo notikumu ievadīs otrais Pasaules uguns skulptūru čempionāts. Tas no 16. līdz 18. janvārim risināsies Ķīpsalas pludmalē pie Vanšu tilta, iekļaujoties tematiskajā līnijā «Rīgas karnevāls«.

Pasaules uguns skulptūru čempionātā Rīgā piedalīsies komandas no 12 valstīm – ASV, Austrālijas, Francijas, Igaunijas, Krievijas, Latvijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Somijas, Spānijas, Šveices un Zviedrijas. Komandās būs divi dalībnieki, no kuriem vismaz viens ir diplomēts tēlnieks vai mākslinieks, nodrošinot augstu čempionāta māksliniecisko līmeni un aizraujošu sacensību garu.

Trīs dienu laikā komandām būs jāizveido koka un salmu konstrukcijas, kuru augstums un platums nedrīkstēs pārsniegt sešus metrus. Visiem čempionāta dalībniekiem skulptūru veidošanai tiks nodrošināts vienāds materiālu daudzums, kā arī citi nosacījumi, radot līdzvērtīgas starta pozīcijas.

Trīs dienas, no ceturtdienas 2014. gada 16. janvāra līdz sestdienai, no plkst. 12 līdz 18, tēlnieki publiski veidos skulptūras, kā arī īpašā jurtā un vigvamā paralēli risināsies meistardarbnīcas, kurās pasākuma apmeklētāji varēs liet sveces un iegūt praktiskas zināšanas uguns skulptūru veidošanā.

Pēdējā čemionāta dienā, īpašā ceremonijā 18. janvārī no plkst. 19.30 uguns skulptūras ik pēc 10 minūtēm pakāpeniski tiks aizdegtas. Finālā, pēc žūrijas apspriešanās, tiks paziņots pasaules čempions uguns skulptūru veidošanā. Ugunīgu muzikālo noskaņu radīs ritma apvienība «Pulsa Efekts» kopā ar viesiem un uguns pavēlniekiem no «Fire Spirit«.

Par uguns skulpūrām

Uguns skulptūras kā atsevišķs tēlniecības un mākslas norises paveids Eiropā sāka attīstīties 90. gadu sākumā un kopš tā laika populāri ir gan uguns skulptūru šovi, gan sacensības. Tradicionāla ir arī šo pasākumu sasaiste ar Eiropas kultūras galvaspilsētu. Pirmais Eiropas uguns skulptūru čempionāts notika 1998. gadā Stokholmā, kad tā bija Eiropas kultūras galvaspilsēta. Savukārt pirmais Pasaules uguns skulptūru čempionāts norisinājās 2011. gadā Tallinā, kad tai bija piešķirts šis tituls.

Par pirmajiem pasaules čemioniem 2011. gada kļuva lietuvieši, bet Latvijas komanda tēlnieka Agra Dzilnas vadībā, ieguva otro vietu, kas pierāda augstās uguns skulptūru veidošanas prasmes Baltijas valstīs.

Uguns skulptūru kustība popularitāti ir guvusi, jo ļauj mākslinieciskā veidolā izmantot vienu no dabas pirmelementiem – uguni, kas vienlaikus simbolizē gan iznīcinošu, gan izdzīvošanai vitāli nepieciešamu spēku. Turklāt uguns skulptūras ir videi draudzīgs žanrs, jo, atšķirībā no uguņošanas, netiek izmantotas ķimikālijas un negatīvi ietekmēti apkārtnē esošie putni un dzīvnieki.

Arī Latvijā ar zināmu regularitāti dažādos pasākumos tiek izmantotas uguns skulptūras, tomēr Pasaules čemionāta norise ļaus šo mākslas veidu parādīt daudz plašāk un koncentrētāk, piesaistot gan Rīgas iedzīvotāju, gan viesu uzmanību.

Gan Eiropas uguns skulptūru kustības, gan abu minēto čempionātu galvgalī ir stāvējis Zviedrijas mākslinieks Gunārs Karls Nilsens (Gunnar Carl Nilsson). Tādēļ ir liels pagodinājums, ka viņš ir piekritis būt arī par Rīgā notiekošā čemionāta māksliniecisko kuratoru un žūrijas priekšsēdētāju.

Žūrija

Skulptūras vērtēs starptautiska žūrija trīs cilvēku sastāvā. Pirmās vietas ieguvējs saņems naudas balvu 2,5 tūkstošu eiro apmērā, otrās vietas – 1,5 tūkstošu eiro apmērā, bet trešās vietas ieguvējs – viena tūkstoša eiro apmērā. Savu īpašo simpātijas balvu kādai komandai pasniegs
 SIA Robert Bosch, kuri arī katrai no 12 komandām dāvinās elektroinstrumentu komplektu.

Čempionāta mākslinieciskais kurators ir Gunārs Karls Nilsens (Zviedrija), kordinators – Indeks Lehts (Igaunija), producents – Reinis Druvietis (Latvija).

Sadarbībā ar nodibinājumu «Rīga 2014» čempionātu rīko kultūras biedrība «Make Art», kas Rīgā veidoja arī smilšu skulptūru festivālu «Make Sand Art» uz AB dambja 2011. un 2012. gadā, kā arī ledus skulptūru festivālu «Make Ice Art» Riga 2011. gada ziemā Bastejkalnā.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu