Reportāža: pēdējā grāmata atceļo līdz «Gaismas pilij»! Atklāšanas pasākumi turpinās. (345)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas kultūras galvaspilsētai «Rīga 2014» 18. janvāris ir pasākumiem visbagātākā diena, tiem uzmanīgi sekos līdzi arī TVNET komanda. Visas dienas laikā būs iespēja redzēt jaunākos foto kadrus un lasīt svaigāko informāciju par atklāšanas pasākumiem Rīgas Centrāltirgū, Grāmatu draugu ķēdi, svinīgo «Gaismas pils» atklāšanas, Pasaules uguns skulptūru čempionātu Ķīpsalas pludmalē, Gaismas festivālu un parādi 11. novembra krastmalā.

19.15 Beidzies arī grandiozais «Gaismas uzvedums» Daugavmalā. Cilvēki nesteidzas izklīst un, neņemot vērā auksto laiku, uzkavējas 11. novembra krastmalā un Vecrīgā.

18:59 Otrajā Pasaules uguns skulptūru čempionātā, kas Rīgā noslēdzās sestdien un bija viens no Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas pasākumiem, uzvarēja tēlnieku komanda no Krievijas – tēlnieki Rašids Sagadijevs (Rashid Sagadeev) un Tatjana Sagadijeva (Tatiana Sagadeeva) ar skulptūru «Eiropas nolaupīšana». Viņi ieguva arī «Roberts Bosh» simpātiju balvu.

Otro vietu izcīnīja Šveice, bet trešo vietu starptautiskā žūrija piešķīra Somijai.

Foto: TVNET lasītājs

Turpmākie pasākumi:

18:30 sāksies «Helmnot» režisētā gaismas parāde - mobils nakts uzvedums ar majestātiskām gaismas figūrām, kas izgaismo tumsu. Uzveduma galvenais objekts ir 7 m augsts un 8 m garš gaismas kuģis, kas visa uzveduma laikā iedegas visneiedomājamākajās krāsās. 19:00 komponista Jāņa Lūsēna īpaši šim uzvedumam komponēto mūziku izkrāsos pirotehnisko uzvedumu meistara Kalvja Kalniņa un gaismu mākslinieka Normunda Bļasāna veidotās gaismas ainavas. Vēlāk vakarā plkst 20:30 Arēnā Rīga Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas pasākums «Rīga dimd!».

17:07 Šodien akcijā «Gaismas ceļš - Grāmatu draugu ķēde» uz Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jauno ēku «Gaismas pili» aizceļojušas aptuveni 2000 grāmatu, informēja «Rīga 2014» sabiedrisko attiecību programmas vadītājs Mārtiņš Drēģeris.

16:49 Izsaiņota pēdējā grāmata. Tā ir priestera Pētera Upenieka atmiņu zīmējumu grāmata «Balandnieki», un noslēdzas grāmatu ceļš.

16:40 Grāmata, kuras nosaukums vēl aizvien tiek turēts lielā noslēpumā, sāk pēdējo ķēdes posmu «Gaismas pilī» augšā pa kāpnēm.

16:26 Grāmatas ceļš kavējas, jo daudzi vēlas nofotografēties ar šo īpašo grāmatu.

Vairums cilvēku atzīst, ka ir liels gandarījums par padarīto!

16:22 Riet saule...

16:20 Pēdējā grāmatiņa, aplausu pavadīta, nonāk pie bibliotēkas. Dalībnieki izskatās noguruši, bet emocionāli piepildīti.

16:00 Pēc pusstundas (no 16:30) Ķīpasalas pludmalē notiks pasaules uguns skulptūru čempionāta fināls, kurā ar skaistu, muzikālu šovu tiks noskaidroti pasaules čempioni uguns skulptūru veidošanā. Katra skulptūra tiks dedzināta – vērtēta desmit minūtes. Noslēgumā būs vērojama tēlnieka Kārļa Īles veidotā lielā uguns instalācija – teātris, ar publikas iesaistīšanu.

Foto: TVNET lasītājs

Tu vari jau tagad ielūkoties tiešsaistē, lai redzētu, kas tur notiek:

15:53 Atgādinām, ka paralēli notiek pasākumi autoostā un Centrāltirgū. Pasākumi norisināsies līdz 17:30.

15:22 Pēdējā grāmata nonākusi līdz Vecrīgai. «Pēdējā grāmata! Prieks piedalīties,» sauc ķēdes dalībnieki. «Rīga 2014» brīvprātīgie darbinieki nepārtraukti uzmundrina rindā stāvošos, ka tas brīdis ir tuvu.

Aukstums dara savu un cilvēki kļūst nepacietīgi.

15:00 Video: Valsts prezidents Andris Bērziņš piedalās grāmatu ķēdē.

14:37 Pildās arī grāmatu plaukts «Gaismas pilī». Vēl aizvien grāmatas pēdējais saņem un plauktā ieliek visjaunākais bibliotēkas darbinieks Jurģis Celmiņš.

14:33 Lai sasildītos, «Grāmatu draugu ķēdes» dalībnieki lēkā un dejo. Rindā līdzās stāv dažāda vecuma un profesiju pārstāvji. Daudzi atzīst, ka esot starp šiem cilvēkiem, izjūt īpašu tautas kopību.

14:17 Izceļo pēdējā grāmata no vecās bibliotēkas! 15 000 grāmatu ir aizceļojušas no bibliotēkas.

14:12 «Grāmatu ķēde» Pārdaugavā kļuvusi šķidrāka. Proces notiek daudzreiz lēnāk nekā centra rajonā un Vecrīgā. TVNET novēroja, ka dalībniekiem pat jāpaiet līdz nākamajam, lai nodotu grāmatu.

Foto: Kaspars Garda/Rīga 2014

14:10 TVNET noskaidroja, ka pretēji iepriekš ziņotajam, ka bibliotēku aplūkot nevarēs, to tomēr šīs dienas laikā varēs darīt. Ir jāievēro konkrēti noteikumi un, iekšā ejot, jāparakstās, lai varētu aplūkot bibliotēkas pirmo stāvu. Ekskursija ilgst 10 minūtes, un tās turpināsies visas dienas garumā!

Foto: TVNET lasītājs

14:00 Arī TVNET piebiedrojas ekskursantu grupiņai. Drīzumā ziņosim, ko bibliotēkas pirmajā stāvā var aplūkot.

13:49 TVNET novēroja, ka tikko «Gaismas pils» ēkā tika ielaistas divas cilvēku grupas, kuri varēs apskatīt bibliotēkas pirmo stāvu. Pie ieejas drūzmējas vēl citi interesenti.

13:41 Paredzams, ka akcija ieilgs vismaz par stundu!

13:40 Starp grāmatu ķēdes dalībniekiem - visas Latvijas bibliotekāriem - ir arī invalīdi un gados veci cilvēki.

13:37 Bibliotēka arī pēc akcijas turpinās pieņemt grāmatas no cilvēkiem!

Foto: Kaspars Garda, Rīga 2014

13:35 Bībele tiek ielikta plauktā! To izdara jaunākais bibliotekārs Jurģis Celmiņš.

Grāmata, paredzēto 45 minūšu vietā ceļoja 1 stundu un 35 minūtes.

13:32 Cilvēki, sagaidot grāmatu, gavilē. Bībele ceļo augšup pa jaunās bibliotēkas trepēm.

13:27 Bībele ceļo no rokas rokā jau «Gaismas pilī». Cilvēki satraukti, tuvojoties brīdim, kad grāmata nonāks plauktā. Skan aplausi, visi gaida.

13:24 Bibliotēka tiks atklāta pēc 223 dienām - 29.augustā!

13:23 Trīskārša rinda izveidojusies pie «Gaismas pils», katrs cenšas kaut ar pirksta galiņu pieskarties grāmatai. Ik pēc pusstundas ķēdē cilvēki mainās. Cilvēki ar telefoniem un fotoaparātiem cenšas fiksēt vēsturisko brīdi.

13:22 Grāmata pašreiz ceļo 1 stundu 22 minūtes.

13:21 Latvijas valsts prezidents Andris Bērziņš smaidot nodod grāmatu tālāk. Prezidents Grāmatu ķēdē piedalās, ārā esot, tautas vidū.

Foto: Mārtiņš Otto/Rīga 2014

13:19 Bībele ceļo pāri Akmens tiltam

13: 15 «Grāmatu ķēdei» pie Okupācijas muzeja fonā šobrīd skan mūzika no filmas «Neiespējamā misija» (Mission Imbossible)

13:10 Sieviete kopā ar savu tēti un bērnu Grāmatu rindā pie Okupācijas muzeja stāv jau no plkst. 12:00 «Ir auksti, bet pasākumu vērtēju pozitīvi. Bija brīdis pat, kad stundu nenāca grāmatas, bet tas neliek bēdāties,» TVNET stāsta akcijas dalībniece.

13:09 Pie Melngalvju nama Grāmatu ķēdē stāv arī tūristi, kuri atpazīst starp nododamajām grāmatām eposu «Lāčplēsis».

13:00 riga2014.org raksta: Grāmatas simboliski palīdz padot arī pavisam mazi bērniņi, bet

vecākā dalībniece ir 100 gadus veca.

12:51 «Mēs stāvam šeit, un šis viss asociējas ar Baltijas ceļu. Mēs aizsargājam savu kultūru. Nozīmīgs pasākums, jo stāvam līdzās roku rokā,» TVNET pastāsta kāda septiņdesmit gadus veca kundze, kurai līdzās Grāmatu ķēdē stāv mazmeita un dēls.

Foto: TVNET

12:47 «Bibliotēkā esmu nostrādājis divus mēnešus. Jau sen biju izlēmis, ka studēšu humanitārās zinātnes. Kad ieraudzīju piedāvājumu studēt bibliotēkas zinātnes, sapratu, ka to vēlos,» LTV stāsta jaunākais bibliotēkas darbinieks Jurģis, kurš no «Grāmatu draugu ķēdes» saņems Bībeli un to ievietos plauktā.

12:45 Lai gan ārā valda stindzinošs aukstums, cilvēki, gaidot grāmatu, joko un cits citu uzmundrina!

12:41 «Gaismas pils» gaida Bībeli.

12:37 Ārā mīnuss 12 grādi. Ģērbieties silti! Grāmatu draugu ķēdē darbojas arī «Lipton», «DanSukker» un «Lattelecom» tējas punkti, kur var sasildīties un atpūsties pēc paveiktā darba, ziņo riga2014.org.

12:36 Sāk ceļu grāmata, kura ir piestiprināta kamera. Tā ceļos un filmēs īpašu videomateriālu. LTV aicina katram uzsmaidīt kamerai!

12:35 Bībele nonākusi līdz Kaļķu ielai.

Foto: TVNET lasītājs

12:29 Plēve, kas aptver grāmatu, ir bieza. Cilvēki mēģina salasīt grāmatas nosaukumu.

12:28 Grāmata nonāk pie Brīvības pieminekļa!

12:24 Rīgā valda milzīga kopības sajūta, līdzīgi kā Dziesmu svētkos. Cilvēki viens otru aukstajā laikā uzmundrina ar smaidu un rokas spiedienu.

12:20 Visvairāk cilvēku pulcējas pie Brīvības pieminekļa. Viss norit bez aizķeršanās. Pirmo grāmatu pavada zvanu skaņas!

Foto: Kaspars Garda, Rīga 2014

12:18 No rokas rokā ceļos 15 000 grāmatu! Grāmatu ceļam seko līdzi arī bibliotēkas darbinieki.

Foto: TVNET lasītājs
Foto: Ekrānšāviņš LTV1

12:10 Cilvēki nodod grāmatas dziedot un dejojot. «Blakus forši cilvēki! Šīs pērles (red. - grāmatas) noteikti būs visas jāizlasa,» TVNET pastāsta grāmatu ķēdes dalībniece.

12.09 Akcijai «Gaismas ceļš» ir ne tikai daudz dalībnieku, bet arī milzīgs skaits vērotāju. Grāmatu draugu ķēdi iemūžina arī ārvalstu mediji. Ķēdē stājušies gan politiķi, gan kultūras darbinieki, gan ģimenes ar bērniem un citi. Vairāki dalībnieki tērpušies tautastērpos.

12:07 Paredzams, ka grāmata ceļos 40 minūtes.

12:03 Cilvēki, nododot tālāk grāmatu, cenšas vēl ar to nofotografēties.

Kāds to apmīļo, kāds ciešāk piekļauj pie krūtīm. Rindā valda sirsnīga atmosfēra.

12:02 Cilvēki ar smaidu nodod pirmo grāmatu no rokas rokā. Ķēdē stāv dažādi cilvēki - kora dziedātāji, armijas dalībnieki, politiķi, pedagogi, uzņēmēji u.c. Līdzi ņemti arī četrkājainie mīluļi.

Foto: Kaspars Garda, Rīga 2014
Foto: Ekrānšāviņš

12:00 Pirmā grāmata, 19. gs. izdotā Bībele, sāk ceļu! Bībeli no grāmatu plaukta izņem vecākā bibliotēkas darbiniece Dace Pamata un, pirms padod, grāmatu noskūpsta. Daces bibliotekāres pieredze ir 45 gadi. «Tas ir ļoti īpašs brīdis manā dzīvē. Vajadzīga ir liela drosme, lai pārietu strādāt uz jauno bibliotēku. Es to salīdzinu ar jaunas dzīves sākšanu,» ar TVNET emocijās dalās vecākā darbiniece.

Jaunākās bildes no pasākumiem Centrāltirgū!

11:58 «Grāmatu ķēdei» pieteikušies 13 000 dalībnieki.

11:54 «Gaismas pilī» sapulcējušies bibliotēku darbinieki, kuru atšķirības zīme ir balta šalle. Atgādinām, ka plašākai publikai šodien «Gaismas pils» nebūs atvērta.

Foto: TVNET

11:50 «Grāmatu ķēdē» piedalās arī pavisam mazi bērni. Pirmie «Grāmatu ķēdes» dalībnieki, kuri pulcējušies vecajā bibliotēkas ēkā, atzīst, ka mazliet žēl šķirties no ierastās darba vides, bet ar nepacietību gaida akcijas sākumu.

11:44 Rēķinoties ar auksto laiku, «Grāmatu ķēdes» dalībnieki ģērbušies silti. Kopumā dalībnieku vidū atmosfēra valda pozitīva. Cilvēki smaida un apņēmības pilni ieņem savas vietas, sadevušies rokās.

Foto: TVNET

11:40 Uz Merķeļa ielas jau apturēta satiksme. Atgādinām, ka daudzviet Rīgā gaidāmi satiksmes ierobežojumi (skatīt tekstā zemāk).

11:28 Kā TVNET pastāstīja «Rīga 2014» brīvprātīgais darbinieks vēl aizvien ir iespēja pieteikties «Grāmatu ķēdei». Jādodas uz pulcēšanās vietām, kur tiks piešķirta konkrēta vieta un laiks.

11:23 Pie Vēstures un kuģniecības muzeja LU folkloras deju kopa «Dandari» aicina visus ķēdes dalībniekus uz deju, lai sasildītos.

11:19 Grāmatu ķēdes dalībnieku skaits pieaug pulcēšanās vietās. Tējas būs pieejamas, sākoties «Grāmatu ķēdei» (12:00).

Foto: publicitātes

10:50 Arī Latvijas Universitātes galvenajā ēkas foajē pulcējas pirmie «Grāmatu ķēdes» dalībnieki, kuri saņem speciālu aproci.

Foto: publicitātes

10.42 Centrāltirgus Sakņu paviljona stendos īpašās austiņās var klausīties «Kartupeļu operu». Tur valda mājīga atmosfēra un pārdevēji priecājas par citādu darba dienu.

10:40 Vērmanes dārzā pulcējas pirmie cilvēki, kuri piedalīsies «Grāmatu ķēdē». Atsaucīgie «Rīga 2014» akcijas brīvprātīgie palīgi, tērpušies dzeltenās cepurītēs un šallēs, informē par gaidāmajiem notikumiem.

Foto: TVNET
Foto: Kaspars Garda/Rīga 2014

LEJUPIELĀDĒ „RĪGA 2014” ATKLĀŠANAS PROGRAMMAS PASĀKUMU KARTI!

10:25 Zivju paviljons šodien dzintara zīmē. Tur parādi komandē Gustavs Dzintars Terzens un Marta Dzintra Selecka. Apmeklētāji stājas rindā, lai «iedzintarotos» lielajā dzintarā jeb speciāli veidotajā kapsulā.

Foto: TVNET
Foto: TVNET lasītājs
Foto: TVNET lasītājs

10: 20 Piena paviljons atgādina aptumšotu kinoteātri: atgāžot galvu, var vērot uz griestiem projicētās filmas. Vietējie ļaudis brīdina, ka to var izmantot kabatzagļi. Esiet uzmanīgi!

10:16 Atgādinām, ka šodien Gaismas pils apmeklētājiem tomēr nebūs atvērta, jo vakar, dienu pirms pasākuma, tika paziņots, ka ēkā nevar garantēt cilvēku drošību ārkārtas situācijas gadījumā.

Foto: Mārtiņš Otto/Rīga 2014

10:14 Pa Centrāltirgus paviljoniem tiek vadāts īpašs dzintars, kas simbolizē mūsu kultūru.

10:05 Uz savu pirmo dziesmu – Edgara Raginska «Gaļas dziesmu» ciklā pulcējas koris «Balsis», brauc gaļas izcirtēju ratiņu parāde, saucot: «Ceļu! Ceļu!» Centrāltirgū zem tirgotāju letēm ir paslēpti mikrofoni, kuri ieraksta tirgus skaņas. Tās iespējams noklausīties ikvienam!

09:52 Ja dodaties uz atklāšanas pasākumiem, ģērbieties silti, jo Rīgā temperatūra plkst. 6 bija mīnus 13 grādi.

09:43 Foto no piektdienas vakara Staro Rīga speciālizlaiduma:

09:00 Dienas vidū sāksies ilgi lolotā un gaidītā simboliskā sadošanās rokās – Grāmatu draugu ķēde – akcija «Gaismas ceļš», kad no līdzšinējās Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas uz jauno Gaismas pili dzīvajā «ķēdē» tiks padotas grāmatas uz jauno mājvietu. Akcijas sākums būs plkst. 12.00, kad līdz ar lentes svinīgo pārgriešanu jaunajā Gaismas pilī ceļu no līdzšinējās LNB ēkas sāks pirmā grāmata. Šobrīd plānots, ka akcija ilgs līdz plkst. 14.00 un viena grāmata ceļā pavadīs aptuveni stundu. Pirmā grāmata, kas svinīgi pārceļos uz Gaismas pili, būs 1825. gadā Sanktpēterburgā latviešu valodā izdotā Bībele. Vērtīgā relikvija piederējusi slavenajai baltvāciešu Labsdorfu dzimtai. Grāmatu vecajā bibliotēkas ēkā no plaukta izņems LNB vispieredzējušākais darbinieks, savukārt jaunajā Gaismas pilī to saņems gados visjaunākais darbinieks.

08:30 Šodien no plkst 10:00 Rīgas Centrāltirgū un Rīgas Starptautiskajā autoostā rīdzinieki un pilsētas viesi aicināti sajust un nogaršot Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas atmosfēru, ko sniegs koru un pianistu uzstāšanās, ielu mākslinieku izrādes, radošās darbnīcas un citas kultūras norises. Katrā no Rīgas Centrāltirgus paviljoniem un Rīgas autoostā varēs izbaudīt katras Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas tematiskās līnijas atmosfēru, kā arī tirgus tradicionālo piedāvājumu. Pasākumi norisināsies līdz 18:00.

Eiropas kultūras galvaspilsētas «Rīga 2014» atklāšanas pasākumi sākās jau vakardien, 17. janvārī ar izstādes «Dzintars Laiku lokos» atklāšanu un «Staro Rīga» speciālizlaidumu pilsētvidē.

Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas gadu piektdienas vakarā atklāja Latvijas Nacionālajā operā (LNO) ar vērienīgu jauniestudējumu - Riharda Vāgnera opusu tēlos «Rienci. Triumfs un sakāve». Latvijas prezidents Andris Bērziņš, atklājot Eiropas kultūras galvaspilsētas gadu, vēlēja, lai šis gads atbalsojas visā pasaulē, nesot vēsti par Rīgu, Latviju un Eiropu.

«Rīga 2014» ir dāvana mums visiem. Šis gads ir apliecinājums Latvijas galvaspilsētas – Rīgas – piederībai Eiropas kultūrai uz visiem laikiem. Lai mūsu sirmā, skaistā Rīga spoži mirdz Eiropas kultūras zvaigznājā, lai šis gads atbalsojas visā pasaulē, nesot vēsti par Rīgu, Latviju un Eiropu,» vēlēja prezidents.

Satiksmes ierobežojumi

18. janvārī no plkst. 11.30 līdz 16.00 tiks slēgta transportlīdzekļu satiksme:

- Krišjāņa Barona ielas posmā no Elizabetes ielas līdz Raiņa bulvārim (izņemot sabiedrisko transportu);

- pagriezienā pa labi no Elizabetes ielas, virzienā uz Krišjāņa Barona ielu;

- Merķeļa ielas posmā no Marijas ielas līdz Brīvības ielai (izņemot sabiedrisko transportu posmā no Marijas ielas līdz Inženieru ielai);

- Alfrēda Kalniņa ielā;

- Raiņa bulvārī posmā no Krišjāņa Valdemāra ielas līdz Krišjāņa Barona ielai (izņemot sabiedrisko transportu posmā no Krišjāņa Valdemāra ielas līdz Brīvības ielai un no Inženieru ielas līdz Krišjāņa Barona ielai);

- Brīvības bulvārī no Raiņa bulvāra līdz Merķeļa ielai (izņemot sabiedrisko transportu);

- Brīvības bulvārī no Kalpaka bulvāra līdz Raiņa bulvārim (izņemot sabiedrisko transportu);

- Zigfrīda Annas Meierovica bulvāra posmā no Smilšu ielas līdz Kaļķu ielai (izņemot sabiedrisko transportu līdz plkst. 11.50);

- Aspazijas bulvāra posmā no Kaļķu ielas līdz Teātra ielai (izņemot sabiedrisko transportu līdz plkst. 11.50);

- Uzvaras bulvāra posmā no Raņķa dambja līdz Akmens tiltam un Akmens tilts līdz 11. novembra krastmalai centra virzienā (izņemot sabiedrisko transportu);

- Mūkusalas ielas uzbrauktuve uz Akmens tilta;

- Valguma iela posmā no Akmens ielas līdz Uzvaras bulvārim (izņemot sabiedrisko transportu);

- Kaļķu ielas posmā no 11. novembra krastmalas līdz Šķūņu ielai.

No plkst. 18.30 līdz 19.15. nepieciešamības gadījumā tiks slēgta transportlīdzekļu satiksme uz visa Akmens tilta (izņemot sabiedrisko transportu).

Nepieciešamības gadījumā no plkst. 18.30 līdz 20.30 tiks slēgta transportlīdzekļu satiksme, izņemot sabiedrisko transportu, arī Zigfrīda Annas Meierovica bulvāra posmā no Smilšu ielas līdz Kaļķu ielai un Aspazijas bulvāra posmā no Kaļķu ielas līdz Teātra ielai.

Komentāri (345)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu